Η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον ομώνυμο σπηλαιώδη ναό της Ενορίας Αρμένων Σητείας

Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε τη Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 η εορτή του Αγίου Πνεύματος στον φερώνυμο ιερό σπηλαιώδη ναό της Ενορίας Αρμένων Σητείας, που βρίσκεται  στην είσοδο του μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαραγγιού των Περβολακίων και σύμφωνα με την τοπική παράδοση κτίσθηκε μετά τη φανέρωση της θαυματουργού εικόνας σε μία πιστή, που έβοσκε τα πρόβατά της.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και στο τέλος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στην είσοδο του πανηγυρίζοντος ναού.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. μίλησε για την επιδημία του Αγίου Πνεύματος «ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας» και τη μεγάλη Δεσποτική εορτή της Πεντηκοστής, που αποτελεί τη γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά  στη δωρεά του Αγίου Πνεύματος που λαμβάνουμε με το Μυστήριο του Χρίσματος κατά τη Βάπτισή μας, και στον τρόπο που αυτό ενεργεί στη ζωή των μελών της Εκκλησίας μέσα από τα ιερά μυστήρια και τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας μας. Aφού σημείωσε ότι την επόμενη μέρα μετά από κάθε μεγάλη εορτή τιμούμε το πρόσωπο που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο, παρότρυνε όλοι να προσευχόμαστε ο Παράκλητος, «το Πνεύμα της αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός», έλθει και να σκηνώσει στην καρδιά μας, για να μας φωτίζει, να μας οδηγεί στην αλήθεια, να μας καθαρίζει «από πάσης κηλίδος» και να σώσει τις ψυχές μας.

Στη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Εφημέριος της Ενορίας Λιθινών και Αρχιερατικός Επίτροπος της Ε΄ Αρχιερατικής Περιφέρειας Πρωτ. Αντώνιος Τσαγκαράκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Αρμένων Οικονόμος π. Σπυρίδων Βασιλάκης, ο Εφημέριος της Ενορίας Χανδρά Ιερεύς Γεώργιος Μονιός και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητος Αρμένων κ. Ιωάννης Πορταράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Τσιφετάκης. κ.α.. Ακολούθησε η διανομή γάλακτος σε όλους τους πιστούς, προσφορά των βοσκών που βόσκουν τα κοπάδια τους δίπλα στον ναό.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....