Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου στη νήσο Νάξο

Με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας εορτάσθηκε και φέτος η Μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης. Ο Άγιος Πολύκαρπος υπήρξε μαθητής του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου, με την ευλογία του οποίου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο στην ευρύτερη περιοχή της Παροναξίας, γι’ αυτό και κατά την παράδοση θεωρούνται οι ιδρυτές της τοπικής μας Εκκλησίας.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος, μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, όπου προέστη της καθιερωμένης Ιεράς Αγρυπνίας, με την συμμετοχή κληρικών της πόλεως. Κατά την διάρκεια της Ιεράς Αγρυπνίας τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Νεκτάριος Αλεξόπουλος. Στον ως άνω Ιερό Ναό φυλάσσεται μικρό απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου και η Εικόνα του. Ο Άγιος Πολύκαρπος συνδέεται με τον εν λόγω Μητροπολιτικό Ναό διά θαυμαστού σημείου καθώς επί Μητροπολίτου Νεοφύτου του Βυζαντίου, ο οποίος είναι και ο κτίτωρ του Ναού, μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας της εορτής του Αγίου, κατέρρευσε ο τρούλος του Ιερού Ναού, χωρίς να πάθει τίποτα κανείς από τους παρευρισκομένους πιστούς, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στην θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Πολυκάρπου, ο οποίος διεφύλαξε το εκκλησίασμα, που είχε συναχθεί για να τιμήσει την Μνήμη Του.

Προ του «Δι’ ευχών» ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε ευχές προς όλους και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους, τους ιερείς, τους ιεροψάλτες για την μελωδική απόδοση των ύμνων και τους πιστούς, ευχόμενος ο Κύριος με τις πρεσβείες του τιμωμένου Αγίου, να χαρίζει σε όλους υγεία και κάθε ευλογία και να μας καθιστά «πολύκαρπους» σε πνευματικότητα και έργα αγάπης και προσφοράς .

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....