Η εορτή του Αποστόλου Φλέγοντος στον Μαραθώνα

Την μνήμη του εκ των εβδομήκοντα Αποστόλου Φλέγοντος, πρώτου επισκόπου Μαραθώνος, τίμησε εκ μεταθέσεως ο Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μαραθώνος, την  Κυριακή Ε΄ των Νηστειών, 10 Απριλίου 2022.

Στον Όρθρο και στην Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Νικάνωρα Καραγιάννη, και ιερείς της περιοχής. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Ιεροκήρυξ, ο οποίος με αφορμή το Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στην στάση των μαθητών μπροστά στο επερχόμενο Πάθος. Οι μαθητές του Χριστού αντέδρασαν στην προαναγγελία του Σταυρού και του θανάτου Του.

Η συμπεριφορά αυτή είναι πολύ ανθρώπινη, εκφράζει όμως το πνεύμα του κόσμου, την επιθυμία να αποφύγουμε τα δεινά και τις δοκιμασίες της ζωής, την θυσία και την αυταπάρνηση. Μετά την Ανάσταση πορεύθηκαν τον ίδιο δρόμο φωτισμένοι από το Πνεύμα το Άγιον. Αυτό έκανε και ο Άγιος Φλέγων, ο οποίος με ζήλο και αφοσίωση δόθηκε ολοκληρωτικά στο έργο του Ευαγγελισμού των εθνών. Μας καλεί να γίνουμε μάρτυρες της Αλήθειας  του Χριστού σε έναν κόσμο που προσπαθεί να Τον ξεχάσει με κάθε τρόπο. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε δι’ ολίγων στην τιμή του Αποστόλου Φλέγοντος και ευχήθηκε ο Κύριος δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Αποστόλου Φλέγοντος να απαλλάξει τον κόσμο από τους ποικίλους πειρασμούς.

Ο Απόστολος Φλέγων ανήκε στην χορεία των εβδομήκοντα Αποστόλων, στον ευρύτερο κύκλο δηλαδή των μαθητών του Χριστού και των Αποστόλων. Υπήρξε μαθητής και συνεργάτης του Αποστόλου των εθνών Παύλου, και τον συνόδευσε σε πολλές από τις περιοδείες του. Ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος τον αναφέρει στο 16ο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους επιστολής του. Στην διάρκεια του κηρυκτικού του έργου, ο Απόστολος Φλέγων έφτασε και στην ιστορική πόλη του Μαραθώνα, όπου διετέλσε και πρώτος Επίσκοπος της πόλης και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού και μετέστρεψε πολλούς από την λατρεία των ειδώλων προς τον Αληθινό Θεό. Τέλος δε, λόγω της έντονης δράσης του και της μεταστροφής πολλών προς τον Χριστιανισμό, προκάλεσε το έντονο μίσος και την αντιπάθεια των Ιουδαίων και των ειδωλολατρών οι οποίοι τον σκότωσαν. Έτσι ο Κύριος του χάρισε το τριπλό στεφάνι του Αποστόλου, του Ιεράρχου και του Μάρτυρος.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....