Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Μονή Δαμάστας

Στην Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Δαμάστας ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και επ’ ευκαιρία των ονομαστηρίων της Οσιολογιωτάτης Αγίας Καθηγουμένης της Μονής, Γερόντισσας Ιωάννας της ιατρού.

Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε χορός καθηγητών και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό τον Διευθυντή Δρ. κ. Ανδρέα Ιωακείμ, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Τον Θείο Λόγο διηκόνισε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου, π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο Πρόδρομο χαρακτηρίζοντας τον μεταξύ των άλλων «ως σπονδυλική στήλη της πνευματικής μας ζωής, ως Άγιο του Φωτός και εμπνευστή των μοναχών, μεταξύ των οποίων, και της Γερόντισσας Ιωάννας και της συνοδείας αυτής».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχόμενος στην Γερόντισσα Ιωάννα, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ κυρίως για να εκφράσουμε τη μεταξύ μας χαρά, που ο Θεός σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς τους οποίους βρισκόμαστε, μας προσφέρει και μας δωρίζει τέτοια μοναστήρια και τέτοιες μοναχές, όπως η γερόντισσα Ιωάννα και οι αδελφές της Μονής, αλλά συγχρόνως όπως και οι λοιποί εξαίρετοι Ηγούμενοι και Γερόντισσες και μοναχοί και μοναχές σε όλη την Μητρόπολή μας. Όπου και αν βρισκόμαστε έχουμε ανάγκη να ξέρουμε ότι κάποιες ψυχές προσεύχονται για μας, κάποιες ψυχές νοιάζονται για μας σιωπηρά, διακριτικά, σεμνά, ταπεινά, αθόρυβα όπως αθόρυβα νοιάζεται και προσεύχεται η μητέρα μας, η μάνα μας η ίδια για τον καθέναν από εμάς, αγωνιά και πολλές φορές καταπίνει την αγωνία της για να μη μας μεταφέρει ένταση, βάρος και άγχος, έτσι και η Γερόντισσα μας, για όλους εμάς, υπάρχει εδώ και για μας και αυτό είναι που εμάς μας δίνει δύναμη και κουράγιο στην πορεία της ζωής μας, ο καθένας από το δικό του αγώνα και από το δικό του σταυρό και από τη δική του δοκιμασία».

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς άρχοντες και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για την ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμά της της αναβάθμισης της οδικής πρόσβασης στη Μονή, ευλόγησε και την αγιοβασιλόπιτα της Μονής στο Μεγάλο Αρχονταρίκι παρουσία πλήθους προσκυνητών.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Μπεσλεμές, ο Διοικητής της 7ηςΕΜΑΚ Αντιπύραρχος κ. Χρήστος Πλουμάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής της Μονάδος Καυσίμων Πολεμικής Αεροπορίας Ραχών Σμηναγός Νικόλαος Καφαραντζής, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....