Η επέτειος του “ΟΧΙ” στις Ιερές μας Μητροπόλεις

 

Ο Μητρ Λαγκαδα στη Μεγαλοχαρη της Τηνου

Εκπληρώνοντας προσωπικό τάμα στη Μεγαλόχαρη χοροστάτησε στον Εσπερινό και ιερούργησε κατά τη Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων, επί τη εορτή της Φωτοφόρου Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας συμπαραστατούμενος υπό του Πανοσιολ. Αρχιμ. Θεοφάνους Δαρζέντα εκ του Ι.Ν. Αγίου Διονυσίου πολιούχου Αθηνών και των Ιερέων και Διακόνων του Πανιέρου Ναού.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων ο οποίος αναφέρθηκε διαχρονικά στην προστασία και τη σκέπη της Παναγίας στο Γένος μας στις δύσκολες και σκληρές συνθήκες του πολέμου του 1940, στις επανειλημμένες εμφανίσεις της Παναγίας μας στα βουνά της Ηπείρου και της Μακεδονίας ενισχύοντας τον στρατό μας.

Αναφέρθηκε στον τορπιλισμό της ΕΛΛΗΣ τον Αύγουστο του 1940 αλλά και για την προσφορά του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου στον αγώνα του Έθνους κατά των Ιταλών διαβιβάζοντας όλα τα αναθήματα και τιμαλφή αντικείμενα και κοσμήματα της αγίας Εικόνος και όσα διέθετε το αποθεματικό ταμείο για τις ανάγκες του πολέμου.

 

Ο εορτασμός για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Πειραιά

Με κάθε επισημότητα και με την λαμπρότητα που αρμόζει στην σημερινή ημέρα τιμήθηκε η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη του Πειραιά.

Στις 11:30 το πρωί, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς εψάλη η πανηγυρική Δοξολογία για την Εθνική μας επέτειο, Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλεώς μας.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των πεσόντων ενώπιων του ηρώου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον πεζόδρομο Δραγάτση παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πειραιά και κατάθεση στεφάνων.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση στο κέντρο της πόλεως στην οποία, κατά κοινή ομολογία, ξεχώρισαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, όπου παρέλασαν αντιπροσωπείες από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης του σχολείου μας (Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο).

Τα παιδιά μας, παρελαύνοντας με άψογο βηματισμό, με καμάρι και με υπερηφάνεια για τους ήρωες του έπους του 1940, τίμησαν με αυτό τον τρόπο την μνήμη τους, ευχαριστώντας τους για όσα πρόσφεραν στην πατρίδα μας.

 

 

Επέτειος του ’40 στο Κιλκίς 

Ὁ παναθρώπινος “Ἀδάμ”, ἀκόμη καί μετά ἀπό 20 αἰῶνες χρονική συμπόρευση μέ τόν ἐγχρονισμένο νέο Ἀδάμ-τό σαρκωμένο ἄχρονο Θεό μας, ζεῖ παγκοσμίως ἐκρήξεις ἐπιθανάτιας ἀγωνίας (αὐτός εἶναι ὁ τωρινός πολιτισμός) καί τίς μετακενώνει ἀκόμη καί στό φυσικό περιβάλλον ὡς ὁριακό οἰκολογικό πρόβλημα.

 

Εορτή της Αγίας Σκέπης και Δοξολογία για την επέτειο του «ΟΧΙ» στην Έδεσσα

Την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης τελέσθηκαν Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια επινίκειος Δοξολογία για την εθνική επέτειο του 1940 προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας κ. Νικόλαος Αγγελίδης.

Μετείχαν οι κληρικοί της πόλεως, ενώ τις αρχές εκπροσώπησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο βουλευτής Πέλλας κ. Γ. Καρασμάνης, ο Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Γ. Χατζηγεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Π. Περδικάτσης, εκπρόσωποι της εκπαίδευσης και των άλλων τοπικών αρχών και φορέων.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παυλίνα Καρασιώτου.

Στην συνέχεια τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο η καθιερωμένη Επιμνημόσυνος Δέησις στο Ηρώο της πόλεως.

 

 

Μητροπολίτης Χίου: «ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας, τα νησιά είναι δικά μας»

«ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας, τα νησιά είναι ελληνικά! ΟΧΙ κύριοι της Τουρκίας τα νησιά είναι δικά μας!». Αυτό ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου από τις ακριτικές Οινούσσες για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με ψυχή την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Οινουσσών, το ακριτικό νησί γιόρτασε την Εθνική μας επέτειο με εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Οινουσσών. Παρέστη σε αυτές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ενώ κορυφώθηκαν, μετά την σχετική Δοξολογία στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, με μαθητική και σπουδαστική παρέλαση στην Προκυμαία.

Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο πεσόντων από τον Μητροπολίτη, τον Δήμαρχο Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ, τον Υποδιοικητή της 96 ΑΔΤΕ, τον Διοικητή της Ακαδημίας Δημ. Κλουμάση, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Δημ. Φιλιππίδη και τον Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Σταμ. Φωτεινό.

 

Παρέλαση με την συμμετοχή πολλών κατοίκων της Κύμης

 

 

Με τις πρέπουσες τιμές για τους αγωνιστές πεσόντες υπέρ της πατρίδος, εορτάσθηκε η επέτειος της 28ης Οκυωβρίου στον Μητροπολοτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στην Κύμη την έδρα της Ιεράς Μητροπόλρως Καρυστίας και Σκύρου όπου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η Δοξολογία της εορτής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με την συμμετοχή των εφημερίων των ιερών ναών της Κύμης και του Διακόνου.

Το παρών έδωσαν ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξανδρος Θεοδώρου ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητος Κύμης κ. Άγγελος Μαργελής οι Διοικητές του Στρατόπεδου Πυροβολικού και της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Κύμης οι σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων οι μαθητες των σχολικών μονάδων της Κύμης εκπρόσωποι της αστυνομίας και του λιμενικού σώματος και τοπικοί παράγοντες. Ακολούθησε ο πανηγυρικός λόγος της εορτής η επιμνημόσυνος δέηση στο ηρώο όπου και εψάλει ο Εθνικός Ύμνος απο την χορωδία του ιερού ναού με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη κ. Ευάγγελο Στάμου.

Εν συνεχεία, έλαβε χώρα η παρέλαση με την συμμετοχή πολλών κατοίκων της Κύμης και επισκεπτών ώστε να τιμήσουν την λαμπρή επέτειο.

Φωτογραφίες: Ευάγγελος Στάμου

 

 

Φθιώτιδος: Να ξέρουμε πότε πρέπει να λέμε το ΝΑΙ και πότε το ΟΧΙ

«Είθε πάντοτε η Παναγία να μας φωτίζει να ξέρουμε πότε πρέπει να λέμε το ΝΑΙ και πότε το ΟΧΙ. Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ».

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευχήθηκε στην πολιτική, πολιτειακή και στρατιωτική ηγεσία της Φθιώτιδος και Στερεάς Ελλάδος κατά το τέλος της Επίσημης Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία στον Αδριάντα του Εύζωνα Πολεμιστή στην Πλατεία Πάρκου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο στη Λαμίας, πραγματοποιήθηκε η 51η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα : «200 χρόνια ελεύθερο Ελληνικό Κράτος» από τα παιδιά του ΚΔΑΠ «ΑΓΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ» της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», τα οποία συνέδεσαν οργανικά την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας με την επέτειο της Αντίστασης και του ΟΧΙ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών συνεχάρη τους γονείς, τα παιδιά και τα στελέχη του ΚΔΑΠ και τόνισε: «Να συγχαρούμε τα παιδιά μας, που μας κάνουν να νιώθουμε κι εμείς παιδιά».

 

 

ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ: Κάτω από τη σκιά της Γαλανόλευκης

 

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας, και κάτω από τη σκιά της γαλανόλευκης σημαίας, γιορτάσθηκε από τους Εβρίτες του Διδυμοτείχου η διπλή, θρησκευτική και εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Εθνική μεν για την αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων στον Ιταλό κατακτητή το έτος 1940, θρησκευτική δε για την φωτοφόρο Σκέπη της Παναγίας, που προστάτευσε το λαό μας και τον οδήγησε στην νίκη. Εις υπόμνηση των θαυμασίων της Παναγίας μας, που αείποτε ελευθερώνει το Γένος από τα δεινά, ανηγέρθη προ τριακονταετίας ο περικαλλής και εμβληματικός Καθεδρικός Ναός της πόλεως του Διδυμοτείχου, που τιμάται επ ονόματι της Παναγίας της Ελευθερωτρίας.

Των λατρευτικών Συνάξεων, επί τη πανηγύρει του Ναού, του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

 

 

 

Η Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Κέρκυρα

Το πρωί τελέστηκε η θεία λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υ.Θ. Σπηλαιωτίσσης και Αγίας Θεοδώρας όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων νήσων κ. Νεκτάριος απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και ανεφέρθη στην κραταιά σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου η οποία πάντοτε με περισσή αγάπη σκέπασε την πατρίδα μας στις δύσκολες εκείνες στιγμές που ο κατακτητής θέλησε χωρίς λόγο να υποδουλώσει την πατρίδα μας.

Οι άνθρωποι όμως της εποχής εκείνης όπως και των περασμένων εποχών ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και πίστευαν στα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες θεμελιώθηκε το έθνος και το γένος των Ελλήνων.

Σε ανάλογες περιπτώσεις που πολιορκούσαν βάρβαροι την βασιλεύουσα πόλη την Κωνσταντινούπολη η Παναγία μας πάντοτε έσπευδε να ενισχύσει και να σκεπάσει το γένος των Ελλήνων.

 

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Πάτρα

Mέ λαμπρότητα καί ἐθνική ὑπερηφάνεια ἑορτάσθη ἡ ἑορτή τῆς Ἁγίας Σκέπης τῆς Θεοτόκου καί ἡ ἐπέτειος τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940 στήν πόλη καί Ἱερά Μητρόπολη τῶν Πατρῶν, ἡ ὁποία πρώτη ἐδέχθη τῶν βομβαρδισμό τῶν Ἰταλῶν τό πρωί τῆς 28ης Ὀκτωβρίου τοῦ 1940 καί ἐθρήνησε περί τούς 193 νεκρούς ἀμάχους, ἐκ τῶν ὁποίων 125 ἂνδρες, 43 γυναίκες καί 25 παιδιά.

 

Η 28η Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου

Με εθνική υπερηφάνεια και δυναμικό παλμό γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ιερά Μητρόπολη Σιδηροκάστρου.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, τον οποίο πλαισίωσαν οι Ιερείς της πόλεως και οι Διάκονοί του.

 

Η Εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Ι.Μ. Χαλκίδος

Το πρωί της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προεξήρχε στην Δοξολογία, η οποία ετελέσθη στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, με αφορμή την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του νικηφόρου πολέμου στο ελληνο-αλβανικό μέτωπο.

 

 

Ο εορτασμός της Αγίας Σκέπης και της Εθνικής Επετείου στα Χανιά

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου έ.ε. εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός λειτούργησε και κήρυξε το Θείο Λόγο στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Σπλάντζια Χανίων.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετέβη στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου όπου τέλεσε επίσημη Δοξολογία με την ευκαιρία της επετείου του «ΟΧΙ» συμπροσευχούμενων Κληρικών της Μητροπόλεως και με τη συμμετοχή πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Ακολούθησε τρισάγιο για τους πεσόντες στο ηρώο της πόλης και ακολούθως κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κατευθύνθηκε στην εξέδρα των επισήμων για να παρακολουθήσει και να ευλογήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

 

 

Λαμπρός ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα

 

Με λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων εορτάσθηκαν σήμερα στην Καλαμάτα, η μνήμη της Αγίας Σκέπης και η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στην πανηγυρική Δοξολογία η οποία τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, παρουσία εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η προϊσταμένη Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Θεοφανία Σιούτη.

 

 

Το «όχι» στην Ξανθη

 

 

Δηλώσεις για την επέτειο του «ΟΧΙ» έκανε σήμερα, 28 Οκτωβρίου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων.

Ο Σεβασμιώτατος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην Υπέρμαχο Στρατηγό στην οποία πάντα στις δύσκολες στιγμές ο λαός και ο στρατός εναπέθεσε τις ελπίδες του.

«Σήμερα εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην Υπέρμαχο Στρατηγό, την Σκέπη του Γένους, την Υπεραγία Θεοτόκο στην οποίαν πάντα στις δύσκολες στιγμές μας, όπως και στο έπος του ’40, ο λαός μας και ο στρατός μας εναπέθεσε τις ελπίδες του» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος.

 

 

Δοξολογία για την επέτειο του «ΟΧΙ» στο Ναύπλιο

Εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Ναύπλιο για την επέτειο της 28 Οκτωβρίου 1940, σήμερα, Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργο Διδασκάλου και των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών της πόλης.

Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και τμημάτων με παραδοσιακές στολές.

 

Εορτή της Αγίας Σκέπης και της επετείου του «ΟΧΙ» στην Ι.Μ. Βεροίας 

Την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό του Οσίου Αντωνίου Πολιούχου Βεροίας με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Σκέπης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιερατικός Επίτροπος Περιχώρων Βεροίας και Προϊστάμενος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού του Αγίου Αντωνίου Αρχιμ. Σωσίπατρος Πιτούλιας ανέγνωσε την Ποιμαντορική Εγκύκλιο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Στο τέλος τελέστηκε επίσημη Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον κ. Κωνσταντίνο Γιοβανόπουλο, δικηγόρο του Πρωτοδικείου Βέροιας.

Ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλεως, ενώ η καθιερωμένη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας των ειδικών υγειονομικών μέτρων.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....