Η Φιλανθρωπική επίσκεψη του ΚΕ.Σ.Ο στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας

Με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου  η Φιλανθρωπική επίσκεψη ΚΕ.Σ.Ο και Οπτικών στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας.

Επίσκεψη αρωγής  στο Αγροτικό Κατάστημα Ενηλίκων Τίρυνθας έξω από το Ναύπλιο γνωστό ως «Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας», πραγματοποίησε το πρωί τη Τετάρτης (23/2), κλιμάκιο του Κέντρου Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟ), από κοινού με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών Οπτομετρών(ΠΕΟΟ) με εξαιρετική  συμμετοχή  της  οφθαλμιάτρου και εθελόντριας του ΚΕΣΟ κας Αναστασίας Σερέπα -Λιάκου.

Η επίσκεψη ήταν η πέμπτη κατά σειρά, που πραγματοποιήθηκε από τους δυο φορείς σε σωφρονιστικό κατάστημα και -εκτός από την εσαεί ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Και Πάσης Ελλάδος και Προέδρου του ΚΕΣΟ κ.κ. Ιερωνύμου- είχε την ευλογία του Αναπληρ. Προέδρου  Πανιερώτατου Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου, την ομόφωνη έγκριση του νέου ΔΣ, καθώς και την ευλογία του επιχώριου Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο οποίος, ήταν παρών στη διαδικασία των οφθαλμολογικών εξετάσεων, όπως και στην συνάντηση με τη μεθοδική Διευθύντρια του Αγροτικού Καταστήματος  Ενηλίκων Τίρυνθας κα Ευαγγελία Κατρίνη.

Εξεταστήκαν συνολικά 55 άτομα. Σαράντα κρατούμενοι και  15 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Από την όλη διαδικασία βρέθηκαν σημαντικά ευρήματα, ενώ τα γυαλιά για όσους απαιτήθηκαν, θα προετοιμάσει και θα τα προσφέρει δωρεάν το κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών Οπτομετρών, που αποτελείτο από τη Γενική Γραμματέα κα Σιδέρη Παναγιώτα  και τα μέλη: Γιώργο Κλάδο, Άγγελο Πάνο και Γιώργο Βασιλικούδη.

Το ΚΕ.Σ.Ο διέθεσε είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες) για τους τροφίμους και εκπροσωπήθηκε από τη  Μαρία Τάταρη Γενική Γραμματέα του ΔΣ,  τη Σοφία Κώνστα –Πέππα επίσης μέλος του ΔΣ, την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Χαιρέτη, τον  Κωνσταντίνο Σαλεβουράκη γραμματέα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ, τον Δημ Λιάκο και τη Διευθύντρια του φορέα Μαίρη Πίνη η οποία παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αργολίδας κ. Νεκτάριου, αλλά και των γεωπόνων του Αγροτικού Καταστήματος Ενηλίκων Τίρυνθας έλαβε ενημέρωση για το έργο που το σωφρονιστικό κατάστημα ανοικτού τύπου επιτελεί, από τη Διευθύντρια του Αγροτικού Καταστήματος  Ενηλίκων Τίρυνθας κα Ευαγγελία Κατερίνη, πριν ακολουθήσει η ξενάγηση στα τμήματα ζωικής και φυτικής παραγωγής.

Το ιστορικό κτήριο & η παραγωγή

Το Αγροτικό Κατάστημα Ενηλίκων Τίρυνθας, βρίσκεται δίπλα στα κυκλώπεια τείχη του αρχαίου κάστρου Τίρυνθας. Χτίστηκε ως έπαυλη του Καποδίστρια αλλά, λόγω της δολοφονίας του το 1831, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Μάλιστα στο κήπο του, υπάρχει πικροδάφνη, που φύτεψε ο ίδιος ο Κυβερνήτης. Όπως θυμίζει η πινακίδα με την κατάλληλη σήμανση. Ενώ στο Διοικητήριο της φυλακής φυλάσσονται έπιπλα και σαλόνια, από την επίπλωση της έπαυλης.

Το 1830 ο Κυβερνήτης Ι.Καποδίστριας εξέδωσε το ψήφισμα «Περί φυλακών» με το οποίο θέσπισε την υποχρεωτική εργασία των φυλακισμένων. Έτσι, ορίστηκε: πως όσοι εκτίουν εγκληματικές ποινές, θα εργάζονται στον τομέα της γεωργίας, στα ναυπηγεία, στην επισκευή δρόμων, στα μεταλλεία κ.α. Παράλληλα Ίδρυσε και Γεωργική Σχολή στη Τίρυνθα

Στόχος της Γεωργικής Σχολής στην  ήταν η βελτίωση της τοπικής γεωργίας με τη χρήση νέων εργαλείων (κυρίως αρότρων, που είχαν εισαχθεί από τη Γαλλία), την εισαγωγή νέων ζώων και δέντρων, τη βελτίωση της καλλιέργειας ελιάς, αμπελιού, μεταξιού κ.ά. Κύριο μέλημα της συνολικής προσπάθειας αποτελούσε η μόρφωση των γεωργών με νέες τεχνικές καθώς κι η δυνατότητα μετάδοσης των γνώσεων και των δεξιοτήτων στους υπόλοιπους Έλληνες

Οι Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας επίσημα ιδρύονται το 1925 (Προεδρικό Διάταγμα 16 Φεβρουαρίου 1925, αρθ.39, τεύχος Α’)και συγχωνεύτηκαν με τη Γεωργική Σχολή. Ωστόσο στο μωσαϊκό της  εισόδου του Διοικητηρίου έχει αποτυπωθεί ως ημερομηνία δημιουργίας 1939.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λειτούργησαν αρχικά οι Αγροτικές φυλακές  Τίρυνθας, ήταν δυσχερείς και επικίνδυνες αφού η  περιοχή ήταν ελώδης με αποτέλεσμα η ελονοσία να ταλανίζει τους κρατούμενους και τους φύλακες. Αργότερα, έγιναν αποστραγγιστικά έργα, όπου εργάστηκαν τόσο οι έγκλειστοι, όσο κι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Οι περιοχές, που εκχερσώθηκαν, περιήλθαν στη δικαιοδοσία της Αγροτικής Φυλακής Τίρυνθας ως καλλιεργήσιμη γη, ανέρχονταν σε έκταση άνω των 1000 στρεμμάτων. Ακολούθως, χτίστηκαν η βιβλιοθήκη, ο Ι. Ναός του Αγίου Γερασίμου που λειτουργείται κανονικά, όπως κι άλλες εγκαταστάσεις τεχνικών απασχολήσεων.

Σήμερα οι Αγροτικές φυλακές  Τίρυνθας  στην ανωτέρω έκταση των 1000 στρεμμάτων διαθέτουν: 1100 ρίζες ελιές που φέτος απέδωσαν 1 τόνο 750 κιλά λάδι, ενώ οι καρποί συνέλεγαν με εργαλεία περασμένων δεκαετιών, αφού δεν έχει γίνει κανένας εκσυγχρονισμός της φυλακής και εμπλουτισμός αυτής σε γεωργικά μηχανήματα. 7000 πορτοκαλιές, 250 πρόβατα και 40 αγελάδες εκτός από τα μικρά τους, 100 χοίρους  και 100 κότες.

Επίσης παράγονται όλα τα λαχανικά και κηπευτικά της εποχής και φυσικά πατάτες, συνεχώς από την εποχή του Καποδίστρια. Επιπρόσθετα πραγματοποιείται η άλεση των ζωοτροφών.

Στο δυναμικό του εξειδικευμένου προσωπικού εντάσσονται δυο Γεωπόνοι και δυο Τεχνολόγοι Φυτικής Παραγωγής, ενώ για θέματα κτηνιατρικά επιστρατεύεται κτηνίατρος εκτός Σωφρονιστικού Καταστήματος.

Η παραγωγή των γεωκτηνοτροφικών προϊόντων καλύπτει τις ανάγκες της ίδιας  φυλακής, επιπρόσθετα  τις ανάγκες των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου, ενώ μεγάλες ποσότητες εξάγονται και προς τις άλλες φυλακές μέσω της Κεντρικής αποθήκης, που δημιουργήθηκε μετά την ένταξη των Φυλακών από το υπ. Δικαιοσύνης στο υπ. Προστασίας του Πολίτη, όπου σημειώνεται καλλίτερη συνολική διαχείριση επί των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Ωστόσο οι φυλακές στερούνται εκσυγχρονισμό σε εργαλεία, σε γεωργικά μηχανήματα,  αλλά και κρατούμενους, που θα μπορούσαν να μεταχθούν σε αυτές. Η «Τίρυνθα» έχει δυναμική φιλοξενίας 302 θέσεων για κρατούμενους με πολύχρονες ποινές. Αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι, είναι μόλις 40  (δηλαδή ποσοστό πληρότητας  είναι κάτω του 20%). Όταν στον αντίποδα, στην παρακείμενη κλειστή Δικαστική φυλακή του Ναυπλίου η χωρητικότητα είναι  273 θέσεων και εκεί στριμώχνονται 423 άτομα (ποσοστό υπερπλήρωσης 155%).

Εκτίμηση  των εργαζομένων  είναι ότι  κοινωνική προσφορά της Αγροτικής φυλακής και η ομαλή επανένταξη των κρατουμένων, βρίσκεται σε κίνδυνο και ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία, ενώ  ο πρωτογενής τομέας στη χώρα εξελίσσεται και στον κλάδο της αγροτικής  μεταποίησης.

Μετά την επίσκεψη μας στις Φυλακές  κατά την βόλτα μας στο Κέντρο του Ναυπλίου πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα της απαξίωσης του συγκεκριμένου   καταστήματος  έφτασε από τον τοπικό βουλευτή της  Αργολίδας  Γιάννη Γκιόλα(ΣΥΡΙΖΑ) στη Βουλή, αλλά και στον αρμόδιο Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο

Οι Αγροτικές φυλακές  Τίρυνθας αποτελούν πόλο έλξης και επισκέψεων πολλών Πανεπιστήμιων(Πάντειο, Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου) και φιλανθρωπικών Σωματείων.  Εμείς  ανανεώσαμε την εκ νεου επίσκεψη μας  για ένα μήνα μετά, όταν παρωδήσουμε τα γυαλιά.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....