Η γιορτή της Ορθοδοξίας στην Τανζανία

Τα τροπάρια «Την άχραντον εικόνα σου…» και «Τις Θεός μέγας…» ακούστηκαν και πάλι σε όλα τα μέρη του κόσμου και στην ευλογημένη γη της Αφρικής.

Η μεγάλη πανήγυρη της Ορθοδοξίας εορτάστηκε με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη σε κάθε γωνιά της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας. Οι πιστοί κρατώντας στα χέρια τους τις ιερές εικόνες έψαλαν από την καρδιά τους το τροπάριο «Τις Θεός μέγας…» και ανέγνωσαν το Σύμβολο της Πίστεως μαρτυρώντας τη δυνατή πίστη τους στο Θεό και την Εκκλησία του. Η εορτή αυτή είναι κάτι το ξεχωριστό για τους νεοφώτιστους στην Αφρική. Το λειτουργικό τυπικό και η λιτάνευση των εικόνων είναι για αυτούς κάτι το ξεχωριστό, που με πολλή συγκίνηση αναμένουν να εορτάσουν. Τα μικρά παιδάκια, μάλιστα, περιμένουν τη συγκεκριμένη εορτή, για να κρατήσουν άλλο ένα εικονάκι στα χέρια τους και στη συνέχεια να το πάρουν ως ευλογία στο σπίτι τους!

Είναι ιδιαίτερα παρήγορο το γεγονός ότι οι πιστοί σιγά-σιγά έρχονται σε επαφή με την ορθόδοξη λειτουργική παράδοση και αναμένουν τις μεγάλες εορτές της Εκκλησίας μας, προκειμένου να συμμετάσχουν στα τελούμενα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μεγάλη μεταφραστική προσπάθεια της Επισκοπής Αρούσας με την πολύτιμη βοήθεια της Μοναχής Αλεξίας Πρασιανάκη. Συνεχώς εμπλουτίζονται τα ήδη υπάρχοντα λειτουργικά κείμενα, ενώ αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα μεγάλο τόλμημα, η μετάφραση όλων των μηναίων και των τροπαρίων του Τριωδίου και του Πεντηκοσταρίου. Έτσι οι πιστοί μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στις ακολουθίες και τα μυστήρια της Εκκλησίας και να βιώσουν στην καρδιά τους το μεγάλο γεγονός της ενανθρωπήσεως του Χριστού για τη σωτηρία όλου του κόσμου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος ομιλώντας στους πιστούς για τη μεγάλη εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας και τη σημασία της προσκύνησης των ιερών εικόνων δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να αναφερθεί σε όλους τους δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι με πολλή αγάπη και ζήλο παρακολουθούν, εύχονται και στηρίζουν ηθικά και οικονομικά την ιεραποστολική προσπάθεια που, με τη χάρη του Θεού, πραγματοποιείται σε αυτή τη γωνιά της Αφρικής.

Ας ευχηθούμε όλοι μας η Ορθόδοξη πίστη να λάμψει σε κάθε γωνιά του κόσμου και όλοι οι λαοί της γης να γνωρίσουν, δια του Αγίου Πνεύματος, τη χαρά της συνάντησης με τον Χριστό. Ας μην λησμονούμε τους ιεραποστόλους. Η ιεραποστολή είναι το σημαντικότερο έργο της Εκκλησίας μας. Δεν είναι κάτι ξέχωρο ή συμπληρωματικό στις υπόλοιπες πνευματικές και φιλανθρωπικές διακονίες. Ας γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό το πνευματικό πανήγυρι της Εκκλησίας μας, αφού με τη στήριξή μας συνδράμουμε ενεργά στη διάδοση του Ευαγγελίου στα πέρατα του κόσμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....