Η ιστορία της Καρδίτσας μέσα από ιστορικά και λαογραφικά εκθέματα

Με βασικό στόχο τη καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας της Καρδίτσας, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας παρουσιάζει μία σειρά από αντικείμενα, φωτογραφίες, έντυπο υλικό και ενδυμασίες, ενώ τον κεντρικό πυρήνα της πολιτιστικής αυτής δράσης συνθέτουν εκθέματα που αφορούν το στρατηγό και Πρωθυπουργό Νικόλαο Πλαστήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη προσωπικότητα που έχει αναδείξει η περιοχή κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Μέσα από την έκθεση «ξετυλίγεται» η ιστορία της Καρδίτσας από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα, μία περίοδο κατά την οποία εντοπίζονται και οι πρώτες γραπτές αναφορές για την πόλη. Στο επίκεντρο βρίσκονται από τη μία η κοινωνική οργάνωση και από την άλλη η ταυτότητα της πόλης.

Συνεχείς οι εκδηλώσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Πόλης

Το Μουσείο Πόλης καλύπτει -γεωγραφικά- μέσα από τις επιστημονικές του αναφορές και πρωτοβουλίες, την πόλη της Καρδίτσας, αλλά ταυτόχρονα και τις περιοχές οι οποίες επηρέασαν ιστορικά την ταυτότητα και την εξέλιξή της στο πέρασμα των αιώνων. Στο ισόγειο του Μουσείου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και προγράμματα εκπαιδευτικά, ενώ στον ημιυπαίθριο χώρο φιλοξενείται η συλλογή με τις οθωμανικές επιτύμβιες στήλες. Στον πρώτο όροφο θα μπορέσει να θαυμάσει κάποιος την ιστορική και λαογραφική συλλογή από τους οθωμανικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στον Νικόλαο Πλαστήρα.

«Ένα πολυφωνικό αφήγημα για την ιστορία της Καρδίτσας»

Με αφορμή τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες με επίκεντρο την ιστορία της Καρδίτσας, η επιστημονική υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης, Δρ Φωτεινή Λέκκα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Μουσείο Πόλης της Καρδίτσας έφτιαξε ένα νέο πολυφωνικό αφήγημα για την ιστορία της πόλης, βασισμένο σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, συνεντεύξεις, αντικείμενα. Στο μουσείο αυτό έχουν όλοι τη θέση τους: νομάδες κτηνοτρόφοι, κολλήγοι καραγκούνηδες, Εβραίοι μικροπωλητές, Οθωμανοί και Ελλαδίτες κτηματίες, απόντες και παρόντες. Η μουσειακή συλλογή που συγκροτήθηκε, καταλήγει η ίδια, υπηρετώντας συνειδητά αυτό το αφήγημα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχει ξεπεράσει τα 7.500 αντικείμενα. Ο αρχικός πυρήνας της, κάπου 300 αντικείμενα, ήταν η δωρεά της συλλογής του Νικολάου Πλαστήρα, για την οποία το μουσείο έχει επιφυλάξει μια ιδιαίτερη θέση. Όχι μόνο γιατί είναι η προσωπικότητα που όλοι γνωρίζουν, αλλά γιατί αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για την κατανόηση της Καρδίτσας στο Μεσοπόλεμο, με τις προσδοκίες, τα οράματα, τις διαψεύσεις του».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....