Η κοπή της Βασιλόπιτας στο Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο Σούμπρας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙΡΟΥ

Εορταστική ημέρα η Κυριακή 15 Ιανουαρίου για το Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο της Σούμπρας που έκοψε με τα μέλη της Παροικίας του Καΐρου την πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα του. Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Γεώργιος Ζουμπουλίδης υποδεχόταν και καλωσόριζε εγκάρδια στην είσοδο του Ναού όλα τα μέλη της Παροικίας που ήρθαν για να τιμήσουν την πρόσκληση του Πατριαρχικού Κέντρου, αλλά και να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων του οποίου η εικόνα βρίσκεται στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων  και  από παράδοση τιμάται η μνήμη του.

Κοιτώντας την βαρύτιμη εικόνα του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων η μνήμη αναπόφευκτα ταξιδεύει σε όλους αυτούς τους Έλληνες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας και μπόλιασαν την γειτονιά της Σούμπρας με την γλώσσα την Ελληνική, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας μεταμορφώνοντάς την στην περίοδο της ακμής της σε Ελληνική Σούμπρα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος τέλεσε την Θεία Λειτουργία συλλειτουργούντος με τα των Πανοσιολογιωτάτων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Παϊσίου και Θεοδώρου ενώ τους ύμνους έψαλε ο κ. Παΐσιος Μπισόι.

Στον λόγο του μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος αναφέρθηκε στο ατόπημα της αχαριστίας και της αγνωμοσύνης με αφορμή την διδακτική αναφορά του Ευαγγελίου στους 10 λεπρούς Σαμαρίτες που ενώ ο Χριστός τους θεράπευσε από την φοβερή αρρώστια μόνο ένας επέστρεψε για να τον ευχαριστήσει. Ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε στους πιστούς ότι η αγνωμοσύνη που επιδεικνύουμε πρώτα και κατά κύριο λόγο στρέφεται προς τον Θεό και μετά προς τον συνάνθρωπό μας που κάποια στιγμή μας ευεργέτησε.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην ζωή και το έργο του Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων που όπως είπε  αποτελεί έναν φωτεινό οδοδείκτη προς όλου μας την δύσκολη εποχή που διανύουμε. Μίλησε επίσης  και για τους Ηπειρώτες Έλληνες που δώρισαν την εικόνα μαζί με άλλες στον Ιερό Ναό ως ένα στοιχείο βαθιά πίστης στον Χριστό, αλλά φανερώνοντας επίσης και την βαθιά ανάγκη σύνδεσης με την μητέρα πατρίδα.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Στέλιος Χαλκιάς ενώ παρέστη και ο Ακόλουθος Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής και ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος

Στην συνέχεια οι παριστάμενοι οδηγήθηκαν στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου για την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας  Ο Πρόεδρος κ. Ζουμπουλίδης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση του Πνευματικού κέντρου και ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και κάθε καλό για την νέα χρονιά.   Τον λόγο στην συνέχεια πήρε η Γενική Γραμματέας του Πατριαρχικού Κέντρου κα Μαρία Χέλμη, που ανάγνωσε τον απολογισμό των πεπραγμένων της προηγούμενης  διαχειριστικής περιόδου ενώ προέτρεψε όλους να τιμήσουν με ενός λεπτού σιγή την μνήμη των μελών της Παροικίας που δεν βρίσκονται πια κοντά μας.

Χαιρετισμό και ευχές για την νέα χρονιά απεύθυναν στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, ο Κύπριος ΑΚ.ΑΜ κ. Κωνσταντίνος Χατζηκωστής και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Στέλιος Χαλκιάς.

Το τυχερό φλουρί της πίτας το χειροκρότημα και τις ευχές όλων κέρδισε η κα Χριστίνα Αντωνίου η οποία έλαβε ως δώρο και μια καλαίσθητη εικόνα.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....