Η Κύπρος γιόρτασε τα 62 χρόνια της Ανεξαρτησίας της

Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία κορυφώθηκαν το Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, οι εορτασμοί για την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Νωρίτερα, στα Φυλακισμένα Μνήματα τελέστηκε Τρισάγιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κατέθεσε επίσης στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στη στρατιωτική παρέλαση, την οποία, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν πρέσβεις και ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών, συμμετείχαν μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα και πτητικά μέσα της Εθνικής Φρουράς.

Πριν την έναρξη της παρέλασης, πραγματοποιήθηκε η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οποίος πλαισιωνόταν από τον Υπουργό Άμυνας, κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη, και στη συνέχεια έγινε η έπαρση σημαίας, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών.

Εξάλλου, μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η σύζυγός του, κ. Άντρη Αναστασιάδη, παρέθεσαν δεξίωση προς το ξένο Διπλωματικό Σώμα με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο επετειακό μήνυμά του προς τον Κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «ό,τι πετύχαμε στα 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πετύχαμε με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας και πάντοτε περνώντας μέσα από συμπληγάδες», προσθέτοντας ότι «για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητά μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση, ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας».

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 62 χρόνων από την ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απευθύνομαι στο σύνολο του Κυπριακού λαού με αίσθημα σεβασμού, και εκτίμησης.

Αποτίνω τη δέουσα τιμή σε όλους όσοι αγωνιζόμενοι για απαλλαγή από την αποικιοκρατία και στη συνέχεια την προστασία της από τους εισβολείς  προσέφεραν στην πατρίδα την ίδια τη ζωή τους.

Καταθέτω τον απεριόριστο σεβασμό μου σε εκείνους που με θυσίες υπερασπίστηκαν τη δημοκρατική νομιμότητα στη χώρα μας κατά το πραξικόπημα το 1974.

Χάρη στους δικούς τους αγώνες, με τις οδυνηρές, αλλά και τις θετικές εμπειρίες του συνόλου του λαού μας, πιστέψαμε στις δικές μας δυνάμεις και αντιμετωπίσαμε με σθένος προβλήματα και κρίσεις που έθεσαν μέχρι και την ύπαρξη μας υπό αμφισβήτηση.

Είναι χάρη στους αγώνες του λαού μας που σήμερα η χώρα μας απολαμβάνει τη θέση της ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ως ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας σε μια περιοχή που ιστορικά ευρίσκεται στον πυρήνα μεγάλων συγκρούσεων.

Η πιο βαθιά και χαίνουσα πληγή στο σώμα της πατρίδας μας δεν είναι άλλη από την τουρκική κατοχή.

Από τον Ιούλιο του 1974 και για 48 χρόνια, η Κύπρος και οι πολίτες της, ιδιαίτερα οι Ελληνοκύπριοι, στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, στην ασφάλεια, στην περιουσία, στην ελεύθερη διακίνηση.

Ο στρατός κατοχής επιβάλλει έκτοτε το δίκαιο των όπλων.

Στα δέκα σχεδόν χρόνια που ευρίσκομαι στην Προεδρία, δεν παρέλειψα να κάνω οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει έστω και κάποιο ρήγμα σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Χάρη στις δικές μας πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές μας προτάσεις, στο Κραν Μοντανά πετύχαμε να φέρουμε την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της για πρώτη φορά να συζητά την ασφάλεια και την αποχώρηση του στρατού κατοχής. Πετύχαμε να καταθέσει ο ίδιος ο ΓΓ ένα συνοπτικό πλαίσιο έξι σημείων, το οποίο την υστάτη η τουρκική πλευρά υπονόμευσε με αποτέλεσμα την κατάρρευση και αυτής της προσπάθειας.

Πολλές φορές έκτοτε κατέθεσα δημιουργικές προτάσεις, χωρίς να υπολογίσω το πολιτικό κόστος στο εσωτερικό μέτωπο. Πάντοτε, βέβαια, έχοντας υπόψη τις αυστηρά διαμορφωμένες κόκκινες γραμμές ασφαλείας που συλλογικά έχουμε διαμορφώσει ως πολιτική ηγεσία.

Έντονη και ειλικρινής ήταν και είναι η επιθυμία μου για επίτευξη λύσης, η οποία πάντοτε προσέκρουε στην τουρκική αδιαλλαξία η οποία τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ακόμη πιο επιθετική, προβάλλοντας ανερυθρίαστα διεκδικήσεις για αναγνώριση κυριαρχίας στο ψευδοκράτος.

Με την πολιτική, τις δηλώσεις και τις καθημερινές της προκλήσεις, η Τουρκία κινείται, πλέον, εντελώς έξω από το πλαίσιο, όχι μόνο του διεθνούς δικαίου που ούτως ή άλλως καταπατεί εδώ και χρόνια, αλλά και εκτός του πλαισίου της ορθολογικής προσέγγισης επιχειρώντας να δημιουργήσει εντάσεις και ανασφάλεια.

Όλοι αναγνωρίζουν πως ό,τι πετύχαμε στα 62 χρόνια ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, το πετύχαμε με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας και πάντοτε περνώντας μέσα από συμπληγάδες.

Για 62 χρόνια σφυρηλατούμε την αποφασιστικότητα μας και κάθε φορά, μετά από κάθε κρίση, ανασυγκροτούμε και θωρακίζουμε τη χώρα μας.

Τίποτε δεν μας εκτροχίασε από τη σταθερή πορεία προς τα εμπρός και αυτό, μεταξύ άλλων, το μαρτυρεί η καθημερινή πρόοδος μας σε όλους τους τομείς, η οικονομική σταθερότητα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε, τα μεγάλα έργα στη χώρα μας, το υψηλό επίπεδο μόρφωσης των πολιτών μας, το κράτος πρόνοιας και η ευημερία στην κοινωνία μας και η προσήλωση στους σχεδιασμούς για το μέλλον του τόπου, μεσα από την παρακαταθήκη που αφήνουμε με το Εθνικό Σχέδιο “Κύπρος το Αύριο”.

Αυτό το μεγάλο έργο, αυτό το όραμα για το αύριο δεν μπορεί να είναι αποσυνδεδεμένο με την επιθυμία μας για εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα που θα δώσει την ευκαιρία ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας».

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....