Η Κυριακή των Μυροφόρων στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Λουτρό Αμφιλοχίας ιερούργησε την Κυριακή των Μυροφόρων, 19 Μαΐου 2024 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Στο πλαίσιο των εορταστικών και λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας,  έχει μεταφερθεί στον Ιερό Ναό προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών η Τιμία και Χαριτόβρυτος Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού.

Κατά το κήρυγμά του ερμηνεύοντας την ευαγγελική περικοπή ανέφερε ότι «πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι απλοί, άνθρωποι σαν εμάς. Πρόσωπα που βίωσαν τα δραματικά γεγονότα του Γολγοθά και βυθίστηκαν σε μία βαθιά απογοήτευση, βλέποντας τον αγαπημένο τους Ιησού ως έναν μεγάλο ηττημένο.

Πρόκειται, κατ  αρχάς, για τον Ιωσήφ από την Αριμαθαία και τον Νικόδημο, που αναφέρονται στην αντίστοιχη περικοπή του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Ήταν και οι δύο μέλη του θρησκευτικού κατεστημένου των Εβραίων. Μικρή η αναφορά γι’ αυτούς στα Ευαγγέλια, μεγάλη όμως η ψυχική τους δύναμη. Όταν άκουσαν το ανατρεπτικό κήρυγμα του Χριστού, ανέτρεψαν και τις δικές τους πεποιθήσεις, αναθεώρησαν τα δεδομένα της ανατροφής τους, εναντιώθηκαν στο μένος των συμπατριωτών τους κατά του αληθινού Μεσσία και διακινδύνευσαν την κοινωνική τους θέση. Το θάρρος τους αποκαλύπτεται ιδιαίτερα στο σημερινό Ευαγγέλιο, καθώς συμμετέχουν στην Αποκαθήλωση, μία πράξη, η οποία είναι βέβαιο πως θα γινόταν γνωστή στους κύκλους, τόσο των Ρωμαίων, όσο και των Φαρισαίων.

Ίδια στάση θάρρους και αφοσιώσεως δείχνουν σήμερα και οι Μυροφόρες. Γυναίκες απλές, των οποίων η καρδιά είναι βέβαιο πως θα είχε νιώσει τον φόβο και την απογοήτευση. Γυναίκες όμως, που η αγάπη τους για τον αγαπημένο τους Διδάσκαλο τις έκανε τολμηρές και αποφασιστικές. Την ώρα που οι Μαθητές έχουν σκορπίσει – εκτός βέβαια από τον Ιωάννη που στάθηκε κάτω από τον Σταυρό – μαζί με την Μητέρα του Κυρίου μας, οι γυναίκες αυτές αποδεικνύονται πιστές στην αγάπη τους και αναλαμβάνουν το κόστος της αφοσιώσεώς τους, γνωρίζοντας πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να οδηγηθούν σε βαριά ποινή, ακόμα και σε θάνατο».

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του τόνισε: «η σημερινή περικοπή μοιάζει να απευθύνεται σε μας. Αλήθεια, εμείς τί θα κάναμε στην θέση αυτών των ανθρώπων; Ζούμε σε κοινωνία χριστιανική και είμαστε ελεύθεροι να συμμετέχουμε στην ζωή της Εκκλησίας, εκφράζοντας την πίστη μας και την αγάπη μας στο πρόσωπο του Χριστού. Κανένας διώκτης δεν καιροφυλακτεί, κανένας προδότης δεν ετοιμάζεται να μας καταδώσει ως επικίνδυνους συνωμότες σε κάποιο κέντρο εξουσίας. Τα πρόσωπα όμως της σημερινής περικοπής στέκονται ενώπιόν μας και μας καλούν να αναλογιστούμε για την θέση που κατέχει η πίστη στην ζωή μας, αλλά και για το κόστος που είμαστε πρόθυμοι να καταβάλλουμε γι’ αυτήν.

Βέβαια, τουλάχιστον για τον Δυτικό Κόσμο, έχουν περάσει εκείνες οι μακρινές περίοδοι των διωγμών. Ο χριστιανισμός στην κοινωνία μας δεν διώκεται, δεν απειλείται, δεν καταδικάζεται. Είμαστε ελεύθεροι να πιστεύουμε και να ζούμε σύμφωνα με τον νόμο του Ευαγγελίου. Στην πραγματικότητα όμως, ο νους και η καρδιά μας βομβαρδίζονται καθημερινά από κηρύγματα, απόψεις και πρακτικές εντελώς αντίθετες με όσα δίδαξε ο Υιός και Λόγος του Θεού, όταν βρέθηκε ανάμεσά μας. Μπορεί, ως Χριστιανοί, να μην κινδυνεύουμε από διωγμό και φυλάκιση, χρειάζεται όμως πολύ θάρρος για να αντισταθεί κανείς στο ρεύμα της εποχής, η οποία χαράζει δρόμους ριζικά αντίθετους από την οδό του Ευαγγελίου.

Όποιος θελήσει να ζήσει με συνέπεια την πίστη του, πρέπει όντως να εξοπλιστεί με το θάρρος του Ιωσήφ και την τόλμη του Νικοδήμου. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, δύο χιλιάδες χρόνια μετά, οι δυνάμεις του κόσμου τούτου εφευρίσκουν χίλιους δύο τρόπους για να παραμερίζουν διαρκώς τον Χριστό και το κήρυγμά Του στο περιθώριο και να Τον παρουσιάζουν ως τον Μεγάλο Ηττημένο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ανέφερε: «Ο άνθρωπος δεν θα σταματήσει ποτέ να ποθεί το «ύδωρ της ζωής». Στις ημέρες μας όμως, το αναζητά σε φρέατα συντετριμμένα και σε πηγές που αναβλύζουν μοναξιά, απογοήτευση και θάνατο. 

Εμείς γνωρίζουμε την Πηγή της αληθινής ζωής. Κάθε φορά που ο θάνατος θα δείχνει πως είναι ο μεγάλος νικητής, εμείς, ως Εκκλησία του Αναστημένου Χριστού, θα κηρύττουμε, με τον λόγο και τα έργα μας, πως το φώς και η ζωή που ανέτειλαν από το κενό μνημείο, είναι ισχυρότερα και από το πιο πυκνό σκοτάδι. Ο ίδιος άγγελος που μίλησε στις Μυροφόρες, καλεί κι εμάς να διαδώσουμε την αλήθεια της Αναστάσεως σε όλον τον κόσμο. Ας γίνει, λοιπόν, η αποστολή αυτή, ο σκοπός και το νόημα της ζωής μας και ας ακούγεται πάντα από το βάθος της καρδιάς μας το χαρμόσυνο μήνυμα και η μεγάλη ελπίδα του ανθρωπίνου γένους: Χριστός Ανέστη!».

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθό σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/kCXA6x7kzxqpvbVK8

 

Υποδοχή Τιμίας Κάρας Αγίου Παρθενίου στο Λουτρό Αμφιλοχίας

Με κάθε λαμπρότητα η Ενορία του Αγίου Νικολάου Λουτρού Αμφιλοχίας υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17ης Μαΐου 2024 την Τιμία και Χαριτόβρυτο Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου του Θαυματουργού.

Την Τιμία Κάρα υποδέχθηκε, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Αμέσως μετά τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου.

Κατά το κήρυγμά του ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός ανέφερε, ότι υποδεχόμαστε σήμερα έναν Άγιο, ο οποίος έλαβε από τον Θεό το χάρισμα να θεραπεύει τις σωματικές ασθένειες των ανθρώπων και όλως ιδιαιτέρως την επάρατη νόσο του καρκίνου.

«Κατά την διάρκεια του Εσπερινού η προσευχή μου ήταν στραμμένη προς όλους εκείνους τους αδερφούς μας, οι οποίοι δοκιμάζονται από την ασθένεια αυτή, όχι μόνο οι ίδιοι, αλλά και οι οικογένειές τους. Είναι μία ασθένεια που και μόνο το άκουσμά της προκαλεί τον τρόμο και συνδέεται άμεσα με το θάνατο. Ο καθένας από εμάς είτε στο οικογενειακό του περιβάλλον είτε στον φιλικό του περίγυρο αντιμετώπισε τέτοιες καταστάσεις και όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει  πόσο βαρύς είναι ο σταυρός αυτής της ασθένειας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας: «Εδώ φαίνεται η αγάπη του Θεού, η οποία μπορεί να παραχωρεί την συγκεκριμένη ασθένεια μέσα στη ζωή του ανθρώπου, αλλά δεν αφήνει τον άνθρωπο αβοήθητο και ανυπεράσπιστο. Του προσφέρει την  δύναμη, την ευλογία και τον επιστηριγμό των Αγίων. Και μάλιστα σε κάποιους από αυτούς τους Αγίους, ο Θεός προσφέρει αυτήν την ιαματική δύναμη και την θεραπευτική χάρη και την προσφέρει όχι μόνο μέσα από την πνευματική παρουσία τους στην εκκλησιαστική ζωή, αλλά και μέσα από τις θαυματουργές τους Εικόνες και όλως ιδιαιτέρως από τα Χαριτόβρυτα Λείψανά τους.

Η Κάρα του Αγίου Παρθενίου, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, είναι η πηγή αυτών των ιαμάτων για όσους προστρέχουν στον Άγιο και εκλιπαρούν και εκζητούν την βοήθειά του και, με τη δύναμη της πίστης τους, λαμβάνουν τη χάρη και την ευλογία, αλλά και το θαύμα της θεραπείας».

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους πιστούς που συμμετείχαν στην υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου να προσευχηθούν για όλους τους καρκινοπαθείς που γνωρίζουν «ο άγιος να ευλογήσει και να ενδυναμώσει την υπομονή και την πίστη τους και να τους δίδει την δύναμη να σηκώσουν μέχρι τέλους αυτόν τον σταυρό της ασθενείας τους. Όλη αυτή την περίοδο που θα βρίσκεται εδώ η Τιμία Κάρα, ο Άγιος θα δεχτεί την πίστη μας και είναι προϋπόθεση αυτό αδελφοί μου να μην προσέλθουμε με χλιαρή πίστη, με επιφανειακή πίστη, με πίστη που θα έχει μέσα της στοιχεία ιδιοτέλειας και συμφέροντος. Να είναι η πίστη μας αγνή, καθαρή, δυνατή, αδιαπραγμάτευτη. Να ομολογήσουμε την αγάπη μας προ τον Θεό. Να ομολογήσουμε την αγάπη μας για τον Άγιο και να υποσχεθούμε ότι πάντοτε η πίστη μας θα μας οδηγεί να αγωνιζόμαστε για την αγιότητα. Αυτό θέλει ο Άγιος από εμάς∙ να αγωνιζόμαστε πνευματικά βαδίζοντας την οδό της μετανοίας και της ταπείνωσης».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, «τον περισπούδαστο και επιφανή Ιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας που ποιμαίνει ίσως την πλέον αγιοτόκο Μητρόπολη της Ελλαδικής Εκκλησίας». Ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλης και τον Ιεροκήρυκα π. Νεκτάριο Ευγενικό, που μετέφερε την Τιμία Κάρα. Ιδιαιτέρως συνεχάρη και επήνεσε τον Προϊστάμενο του Ναού, π. Ζαχαρία Σπυρόπουλο, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλα τα στελέχη της Ενορίας για την προετοιμασία της υποδοχής του Ιερού Λειψάνου, αλλά και της ετήσιας πανηγύρεως της Ενορίας.

H Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, ενώ καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

 

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

19:00: Επίσημη υποδοχή των ιερών Λειψάνων εκ της Ιεράς Μονής στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λουτρού Αμφιλοχίας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό, τον Ιερό Κλήρο και τις Αρχές της πόλεως.

19:15: Μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.

21:30: Ακολουθία του μικρού Απόδειπνου

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

7:00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία

11:00: Ιερά Παράκληση

6:00: Ιερά Παράκληση

9:00: Ακολουθία του μικρού Απόδειπνου

Κυριακή 19 Μαΐου 2024

7:30: Όρθρος και Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού

12:00: Ιερά Παράκληση

18:00: Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου πρώην Άρτης κ. κ. Ιγνατίου και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Νικολάου και της Τίμιας Κάρας του Αγίου Παρθενίου, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονίκης Αμφιλοχίας.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

7:00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος

18:00: Μεθέορτος Εσπερινός

9:00: Ακολουθία του μικρού Απόδειπνου

Τρίτη 21 Μαΐου 2024

7:00: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

11:00: Ιερά Παράκληση στους Τρεις Ιεράρχες

6:00: Ακολουθία του Εσπερινού

6:00: Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου

9:00: Ακολουθία του μικρού Απόδειπνου

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

7:00: Όρθρος και Θεία Λειτουργία

12:00: Ιερά Παράκληση, Αναχώρηση Τίμιας Κάρας

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο    https://photos.app.goo.gl/TQUhaKfezpqwBfs2A

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....