Η Κυριακή του Ασώτου στα Σιταράλωνα Τριχωνίδος

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, στο χωριό Σιταράλωνα Τριχωνίδος, ιερούργησε την , Κυριακή του Ασώτου, 20 Φεβρουαρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην παραβολή του Ασώτου Υιού που δείχνει όλη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους από την πτώση του Αδάμ μέχρι την επιστροφή του στο Θεό, που έγινε δια της Ενανθρωπήσεως του Ιησού Χριστού.

Υπογράμμισε, κυρίως, το γεγονός της επιστροφής στον Πατέρα, εστιάζοντας στο μυστήριο της υιοθεσίας που προσδιορίζεται με τον εναγκαλισμό και τον ασπασμό του πατέρα, αλλά και στα σύμβολα της υιοθεσίας, σύμφωνα με την ερμηνεία του αγίου Θεοφυλάκτου, Επισκόπου Αχρίδος.

Ο ιερός Θεοφύλακτος συνοψίζοντας την διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας αναφέρει ότι η «πρώτη στολή» με την οποία ενέδυσε ο Πατέρας τον Άσωτο Υιό είναι η αρχαία στολή, η στολή που φορούσαν ο Αδάμ και η Εύα στον παράδεισο. Είναι το ένδυμα της αφθαρσίας ή του Βαπτίσματος.

Το δεύτερο σύμβολο είναι το δαχτυλίδι. Το χέρι, κατά τον ιερό Θεοφύλακτο, είναι το σύμβολο της πράξεως. Το δαχτυλίδι είναι η σφραγίδα. Η σφραγίδα είναι η δωρεά του αγίου Πνεύματος. Για αυτό μετά το Βάπτισμα ακολουθεί το Χρίσμα με την επίκληση «σφραγίς δωρεάς πνεύματος ἁγίου, ἀμήν».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....