Η μνήμη του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως στον τόπο της μετανοίας του, στην Κρήτη

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, η Εκκλησία της Κρήτης τίμησε την ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στον τόπο της μετανοίας του, την ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου.

Το απόγευμα της Δευτέρας, της 26 Ιουνίου, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου, ο οποίος με λόγο μεστό αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την αγιασμένη βιοτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυρίλλου του Λουκάρεως.

Το πρωί της Τρίτης, 27 Ιουνίου, τελέστηκε πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία κατόπιν σχετικής Συνοδικής Αποφάσεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ανέων κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Συλλειτούργησαν επίσης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Μπατσάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Ιερομόναχοι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγκαράθου και πολλοί κληρικοί.

Προ της απολύσεως, ανεγνώσθη από τον Κωδικογράφο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ευγένιο Καρακωνσταντάκη, η Πράξις Αγιοκατατάξεως του Αγίου Κυρίλλου του Λουκάρεως από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, αφού ευχαρίστησε τους συλλειτουργούντες και συμπροσευχόμενους Αρχιερείς, τον Καθηγούμενο και την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, αναφέρθηκε στη μεγάλη μορφή του Ιερομάρτυρα Πατριάρχη Κυρίλλου του Λουκάρεως, τους αγώνες του για την Ορθοδοξία, τις αξίες που μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές και την ευλογία της παρουσίας του Ιερού Λειψάνου του για την τοπική Εκκλησία.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....