Η Ορεστιάδα τίμησε τους πολιούχους της

Επί τη αναμνήσει του διά κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, το Σάββατο της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, η πόλις της Ορεστιάδος με ιεροπρέπεια και λαμπρότητα εώρτασε τους πολιούχους της Αγίους Θεοδώρους, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

Στις λατρευτικές Συνάξεις, προσκλήσει του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος. Ο δεύτερος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε τούς άρτους και έψαλε την Α΄ Στάση των Χαιρετισμών. Ο πρώτος χοροστάτησε στον Όρθρο, προέστη της Θείας Λειτουργίας και μίλησε επίκαιρα.

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν οι Βουλευτές Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Αναστασία Γκαρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς, ο Δημάρχος Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Αναστάσιος Αλεξιάδης, ο Περιφερειακός Αστυνομικὀς Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Στρατηγός Πασχάλης Συριτούδης, ο Διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας «Ρίμινι» Ταξίαρχος Αναστάσιος Κολέζας, ο Κοσμήτορας των Σχολών Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δ.Π.Θ. Καθηγητής Σπυρίδων Γαλατσίδας, αντιπροσωπείες των σχολικών μονάδων (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων) της πόλεως και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, αφού πρωτίστως ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς για την ανταπόκριση τους στην πρόσκλησή του και τους επισήμους για την συμμετοχή τους στις εορταστικές Συνάξεις, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα, μεταξύ άλλων,  σημείωσε: «Είναι γεγονός ότι και η εφετινή πανήγυρις ευρίσκει όλους μας προβληματισμένους, γιατί όχι και μουδιασμένους. Μετά από κάποια χρόνια οικονομικής κρίσης, έναν υβριδικό πόλεμο προ διετίας από την γειτονική χώρα, με εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, και μία πανδημία, που έσπειρε τον θάνατο και την μοναξιά στις ανθρώπινες σχέσεις,  σήμερα παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα έναν αδελφοκτόνο πόλεμο στην Ουκρανία και το αίμα του Άβελ να ποτίζει για μια ακόμα φορά την πολύπαθη αυτή χώρα.

»Δυστυχώς όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της αμαρτίας, της απομάκρυνσης του ανθρώπου από το θέλημα του Θεού. Είναι ο καρπός της σχετικοποίησης των ηθικών αξιών και της απαξίωσής τους. Η απογοήτευση και η αβεβαιότητα κυριαρχεί στις καρδιές των ανθρώπων. Η βία και η εγκληματικότητα σπέρνουν τον φόβο και την ανασφάλεια στα σπίτια μας.

»Μπροστά σ’ αυτή την μελανή και θλιβερή πραγματικότητα οι άγιοι μας προσφέρουν ελπίδα και παρηγοριά διότι ο μόνος δρόμος για να ελευθερωθεί ο άνθρωπος από τα βάρη του παρελθόντος και του παρόντος, είναι η προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος. Και ο μόνος που μπορεί να δώσει αυτή την προοπτική είναι ο Χριστός. Αυτός μας προσφέρει την αιωνιότητα και την Βασιλεία των Ουρανών. Είναι το μεγαλύτερο δώρο που παίρνει ο άνθρωπος από τώρα και για πάντα, αρκεί να το επιθυμεί. Η Εκκλησία Του είναι εργαστήριο αγιότητος μέσα στο οποίο η παρουσία των αγίων για όλους εμάς είναι πρόκληση, πρόσκληση και παράκληση. Είναι πρόκληση για να αναθεωρήσουμε τις λανθασμένες επιλογές μας, πρόσκληση για μια διαρκή πορεία μετανοίας και επιστροφής στο θέλημα του Θεού και παράκληση, με την έννοια της παρηγοριάς, στις θλίψεις και τις δοκιμασίες».

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....