Η Πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού της Καρδίτσας

Πανηγύρισε τo Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 ο Ιερός Μητροπολιτικός  Ναός της Καρδίτσας  επ’ ονόματι των αγίων, ενδόξων, μεγάλων βασιλέων και ισαποστόλωνΚωνσταντίνου και ΕλένηςΚαρδίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  κ. Τιμόθεος, το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού.

Το θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Δήμου, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετρίλου, ο οποίος αναφερόμενος στην υμνολογία της εορτής παρουσίασε τη βιωτή των Αγίων.

1 Custom

2 Custom

3 Custom

4 Custom

5 Custom

6 Custom

7 Custom

8 Custom

9 Custom

10 Custom

11 Custom

12 Custom

13 Custom

14 Custom

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 21 Μαΐου, ο Σεπτός Ποιμενάρχης  χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι με την Κυριακή του Τυφλού, τελειώνει μια τριλογία του ύδατος μέσα στη διδασκαλία της Εκκλησίας, ως επιστέγασμα της Πασχάλιας περιόδου, που αναφέρεται στην εν Χριστώ ανακαίνιση του ανθρώπου και στην αναδημιουργία του μέσα στην κολυμβήθρα “δι’ ύδατος και πνεύματος”.

Αυτό μας αποκάλυψε ο Κύριος, κατά τη συνομιλία του με τον νυκτερινό μαθητή Του τον Νικόδημο και αυτό μας δίδαξε κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής λέγοντας: «Ὁ διψῶν ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω».

Όπως μας περιγράφει το κατά Ιωάννην ιερό Ευαγγέλιο, ο Χριστός όταν συνάντησε τον εκ γενετής τυφλό, έφτιαξε με το σάλιο Του πηλό και δημιουργώντας βολβούς, αναγέννησε τα μάτια του και τον έστειλε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να πλυθεί και να βρει το φως του.

Η συνάντηση του Χριστού με τον τυφλό μας διδάσκει, ότι ο Χριστός έρχεται αυτόκλητος στη ζωή μας και η πνευματική τύφλωση θεραπεύεται , γιατί έρχεται “Το Φως του κόσμου”, που φωτίζει τον εσκοτισμένο νου του ανθρώπου.

Ο τυφλός στις προκλητικές ερωτήσεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων, που κινούνταν με απιστία και αναισχυντία, λέγοντάς τους ότι αυτά τα θαυμάσια, μπορεί να τα πραγματοποιεί μόνο όποιος είναι εκ Θεού, έγινε μάρτυρας και ομολογητής της παρουσίας του ζώντος Θεού στη ζωή των ανθρώπων.

Παράλληλα, με την Κυριακή του Τυφλού, η Εκκλησία μας εορτάζει δύο αγιασμένες προσωπικότητες: τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του την Αγία Ελένη, που έζησαν στα δύσκολα χρόνια του Χριστιανισμού. Η Αγία Ελένη ως ορθόδοξη Χριστιανή, οδήγησε τον σύζυγο και τον γιο της στην αληθινή πίστη του ζώντος Θεού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος με τις δικές της προτροπές, αλλά και με την κλήση του από τον Ιησού Χριστό που του αποκαλύφθηκε, ανακηρύχθηκε Μέγας από την Εκκλησία. Έγινε σκεύος εκλογής του Κυρίου και με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. που κατοχύρωσε την ανεξιθρησκία, έσωσε τους Χριστιανούς από τον διωγμό και τους έδωσε την ελευθερία να πιστεύουν και να λατρεύουν τον ζώντα και αληθινό Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι το Φως του Χριστού, μπορεί να κατευθύνει τις καρδιές των ανθρώπων, να μας αναδεικνύει σκεύη εκλογής και με τη δυναμική της πίστεως, να μπορούμε να είμαστε ευπρεπείς άνθρωποι και να ενεργούμε τα πάντα ως αληθινά μέλη της Εκκλησίας.

15 Custom

16 Custom

17 Custom

18 Custom

19 Custom

20 Custom

20a Custom

21 Custom

22 Custom

23 Custom

24 Custom

25 Custom

26 Custom

27 Custom

28 Custom

29 Custom

30 Custom

31 Custom

32 Custom

33 Custom

34 Custom

35 Custom

36 Custom

37 Custom

38 Custom

39 Custom

40 Custom

41 Custom

42 Custom

43 Custom

44 Custom

45 Custom

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....