Η περιπέτεια του ιερού λειψάνου της Οσίας Ξένης

Το λείψανο της Οσίας Ξένης έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον τόπο της ταφής της, στα Μύλασα της Καρίας. Κάποτε όμως για λόγους που παραμένουν άγνωστοι – πιθανόν εξαιτίας τουρκικών επιδρομών – έγινε η μετακομιδή των λειψάνων της στη Σηλυβρία ή Σηλυμβρία (σημερινή πόλη: Silivri) της Ανατολικής Θράκης επί της Προποντίδας. Δε γνωρίζουμε το πότε και το γιατί, καθώς δεν υπάρχει καμία γραπτή μαρτυρία. (Να σημειώσουμε ευθύς εξαρχής ότι η πόλη της Σηλυβρίας είναι η γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου, και ίσως έτσι εξηγείται η μετέπειτα αφιέρωση του Παλαιού Ναού της Οσίας Ξένης επί της οδού Παπαναστασίου στον Άγιο Νεκτάριο.)

Τοπική προφορική παράδοση της Σηλυβρίας αναφέρει πως το λείψανο της Οσίας Ξένης μεταφέρθηκε μέσα σε λάρνακα με πλοίο με τελικό προορισμό την Πόλη. Το πλοίο όμως ναυάγησε και η λάρνακα οδηγήθηκε επιπλέουσα θεία βουλήσει στην παραλία της Σηλυβρίας.

Οι κάτοικοι την παρέλαβαν και όταντην άνοιξαν βρήκαν το λείψανο ακέραιο και αλώβητο. Το εναπέθεσαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, στη δεξιά πλευρά του Ναού, κάτω από την εικόνα της Οσίας, την οποία φιλοτέχνησαν.

Προφορικές επίσης μαρτυρίες που μεταδόθηκαν από στόμα σε στόμα αναφέρουν πως το λείψανο διατηρούνταν μέχρι το 1906 σχεδόν ακέραιο. Έφερε μάλιστα σε πολλά σημεία δέρμα και σάρκα. Περιβαλλόταν από το ασκητικό ράσο, χρώματος μελανού. Ακόμα και τα σανδάλια της Οσίας διατηρούνταν σε καλή κατάσταση. Μέσα στη λάρνακα υπηρχαν και δύο αδράχτια με τα οποία η Οσία έγνεθε εν ζωή, καθώς και βαμβάκι και ένα λινό ύφασμα. Συχνά από το λείψανο αναδυόταν άρρητη ευωδία, σημείο αγιότητας.

Ένα τμήμα του λειψάνου δόθηκε στον Ναό της Αγίας στα Μύλασα. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 το μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες στην Καβάλα, όπου τοποθετήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Πρφοδρόμου. Η κάρα της Οσίας φυλάσσεται μέχρι σήμερα στον Ναό αυτό.

Τμήμα του ιερού λειψάνου δωρήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου στον Ναό της Οσίας στη Νίκαια του Πειραιά, τον οποίο έκτισαν πρόσφυγες από τα Μύλασα της Μικράς Ασίας.

Το 1924 ανεγείρεται στον συνοικισμό Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη Ναός προς τιμήν της Οσίας, στον οποίο υπάρχει επίσης τεμάχιο του ιερού λειψάνου της, που παραχωρήθηκε από τον Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.

(Από το βιβλίο της Δέσποινας Στυλιανίδου, Βίος και πολιτεία της οσίας μητρός ημών Ξένης, Θεσσαλονίκη 2018, σ. 74-75.)

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....