Η πρώτη του έτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας

Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα και με την αρμόζουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η εορτή της περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και η πρώτη του έτους τo Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022 στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Ιεράπετρας.

Αντί κηρύγματος, κατά τη διάρκεια του κοινωνικού, αναγνώσθηκε το μήνυμα του Σεβ. κ. Κυρίλλου για την έναρξη της νέας χρονιάς, από τον Πανοσιολ.  Αρχιμ. Αμβρόσιο Σκαρβέλη, Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως. Στο μήνυμά του ο Σεβ. αναφέρθηκε στο νόημα της Δεσποτικής εορτής της σαρκικής περιτομής του Κυρίου Ιησού Χριστού, στην εορτή της μνήμης του «Μεγάλου Ιεράρχου και μύστη του Χριστού» Αγίου Βασιλείου, και υπογράμμισε τη σωτηριολογική αξία του χρόνου. Όπως σημείωσε: «Η πρώτη του έτους, είναι μία ευκαιρία να αναλογιστούμε κατά πόσο εκτιμούμε και αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας, που είναι το δώρο του Θεού. Ο χρόνος μας είναι περιορισμένος, αφού έχει αρχή και τέλος. Η κάθε στιγμή μας είναι μοναδική και ανεπανάληπτη, γι᾽ αυτό και τον χρόνο που πέρασε τον κουβαλάμε μέσα μας ως βίωμα, αναμνήσεις και εμπειρία. Μέσα σ᾽ αυτόν καλούμαστε να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές και το θέλημα του Θεού, για να αποκτήσουμε την εμπειρία του, να βιώσουμε τη χαρά της παρουσίας του και να προγευθούμε από τώρα στον παρόντα κόσμο την επερχόμενη Βασιλεία του «εν εσόπτρω και εν αινίγματι» (Α΄ Κορ. 13,12). Σ᾽ αυτό μας βοηθά ο λειτουργικός χρόνος της Εκκλησίας, που βιώνεται ως ένα διαρκές παρόν. Τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν και τα όσα θα συμβούν στο μέλλον βιώνονται στην Εκκλησία μας «σήμερον». Γι᾽ αυτό οφείλουμε ως νουνεχείς και σώφρονες Χριστιανοί, που αντιλαμβανόμαστε τις σωτηριολογικές διαστάσεις του χρόνου της ζωής μας, να κυβερνούμε εμείς οι ίδιοι τον χρόνο μας, «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Εφ. 5,16), όπως μας προτρέπει ο Απόστολος Παύλος, να τον μεταμορφώνουμε σε καιρό σωτηρίας και να δίνουμε στην κάθε στιγμή του προοπτική αιωνιότητας».

Τέλος ο Σεβ. ευχήθηκε πατρικά προς όλους και στον καθένα ξεχωριστά «ο πολυεύσπλαγχνος και φιλάνθρωπος Κύριος και Θεός, «ο καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία θέμενος», να κατευθύνει τα διαβήματά μας, ώστε να ζήσουμε με ειρήνη και μετάνοια «τον υπόλοιπον χρόνον της ζωής ημών», σύμφωνα με το αίτημα, την ευχή και την προσευχή σε κάθε λατρευτική σύναξη της Εκκλησίας μας. Καθώς ο κόσμος αλλάζει και το μέλλον είναι αβέβαιο, εμείς ας εμπιστευθούμε τη ζωή μας στην παντοδύναμη πρόνοια του Θεού, ας συναντηθούμε με τον πονεμένο διπλανό μας, που έχει ανάγκη από την προσευχή και την αγάπη μας, ας συμπορευθούμε με τον Χριστό και τον συνάνθρωπο και ας απαρνηθούμε την αυτάρκεια, την αλαζονεία και τον εγωϊσμό μας, για να αποκτήσουμε γαλήνη στην ψυχή μας, καθαρό μυαλό και ειρήνη στη καρδιά μας».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος σύμφωνα με το εκκλησιαστικό έθος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιττα και ακολούθως προέστη στην επίσημη Δοξολογία για την έναρξη του νέου έτους, ευχηθείς καλή, δημιουργική και καρποφόρα πνευματικά χρονιά, γεμάτη από την ευλογία και την χάρη του Τριαδικού Θεού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ.  Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, o ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Αθανάσιος Ταρλαντέζους και ο Πρωτ. Μιχαήλ Τζώρτζης και οι Ιερολογιώτατοι Διάκονοι π. Τίτος Ματαλλιωτάκης και π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ τους θεσπέσιους ύμνους της ημέρας απέδωσαν αριστοτεχνικά οι ιερολάψτες του ναού με επικεφαλής τον  Πρωτοψάλτη και Διευθυντή της Σχολής Βυζ. Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγ. Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννη Αρώνη. Παρέστησαν αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί της πόλεως τηρώντας πιστά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αντιδημάρχοι Ιεράπετρας κ. Χρύσα Χατζημαρκάκη και κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, καθώς και η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΚΟΙΝΩΝ.ΠΟΛΙΤΙ.Α.» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Σακαδάκη-Μπαχλιτζανάκη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....