Η Πρωτοχρονιά στην Λαμία

Σε κλίμα ενότητας και ελπίδας και με το βλέμμα προσευχητικά στραμμένο στους δοκιμαζομένους από το πένθος, τις ασθένειες και άλλες θλίψεις αδελφούς εορτάσθηκε στην Φθιωτική πρωτεύουσα η Δεσποτική Εορτή της Περιτομής του Κυρίου, η μνήμη του Μεγάλου Βασιλείου και η 1η του Έτους 2022.

Επίκεντρο του εορτασμού ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, παρουσία των τοπικών Αρχών με προεξάρχοντα τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου. Ο κ. Συμεών μάλιστα ευχήθηκε ιδιαιτέρως και για τον ασθενούντα Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το Εγκύκλιο Μήνυμα για το νέο έτος 2022 ανέγνωσε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ.  του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

Στο Μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος, το οποίο ανεγνώσθη σε όλους τους Ιερούς Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Ἡ ἀγάπη καὶ τὸ ἀμέτρητο ἔλεος τοῦ Θεοῦ μᾶς ἀξίωσε νὰ εἰσέλθουμε «εἰς τὸν νέον ἐνιαυτὸν τῆς Χριστότητος Κυρίου», στὸ νέο ἔτος 2022, καὶ μάλιστα νὰ βρισκόμαστε σήμερα, πρώτη μέρα τοῦ ἔτους, μέσα στὴν Ἐκκλησία, στὸ Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας, «αἱνοῦντες καὶ δοξολογοῦντες» τὸν Θεόν.

Ἀκούσαμε μάλιστα πρὶν ἀπὸ λίγο στὸ Ἱερὸ Ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα ὅτι: «Ἐν αὐτῷ κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς Θεότητος, σωματικῶς, καὶ ἐστὲ ἐν αὐτῷ πεπληρωμένοι».

Λόγοι θεόπνευστοι, ἀκριβοὶ καὶ πολύτιμοι, ποὺ περιέχουν στοιχεῖα ζωῆς αἰωνίου καὶ χαρᾶς καὶ εὐτυχίας, ὄχι μόνο ἐπουράνιας, ἀλλὰ καὶ ἐπίγειας.

«Ἐν τῷ Χριστῷ κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς Θεότητος, σωματικῶς»! Μεγάλη καὶ μοναδικὴ ἀλήθεια! Αὐτὴν τὴν ἀλήθεια μᾶς φανερώνει ἡ σημερινὴ μεγάλη ἑορτὴ τῆς Περιτομῆς τοῦ Κυρίου. Ὁ Χριστὸς εἶναι τέλειος ἄνθρωπος, μὲ τέλειο ἀνθρώπινο σῶμα καὶ τέλεια ἀνθρώπινη ψυχή.

Ὁ σαρκὶ περιτμηθεὶς Χριστὸς εἶναι πρόσωπο, ὄχι φα­νταστικό, ἤ πνευματικό, ἀλλὰ ἀληθινό, γήϊνο, ἱστορικό, ποὺ ἔζησε τὸν ἀνθρώπινο βίο Του ἐπὶ γῆς, σὲ ὁρισμένο τόπο καὶ χρόνο, ἀκολουθῶντας καὶ προσλαμβά­νοντας τὴν ἱστορία τῆς ἀνθρωπότητας σὲ ἀπόλυτο βαθμό, «παρεκτὸς ἁμαρτίας».

Μέσα σὲ αὐτὸν τὸν σωματικῶς ἄνθρωπο Χριστό «κατοικεῖ πᾶν τὸ πλήρωμα τῆς Θεότητος». Κατοικεῖ ὁλόκληρη ἡ Θεότητα, ὁλόκληρη ἡ θεία φύση τοῦ Μονογενοῦς Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ. Ἄρα, ὁ Χριστός, ὄχι μόνο ἄνθρωπος, ἀλλὰ καὶ Θεός. Τέλειος ἄνθρωπος καὶ τέλειος Θεός. Θεάνθρωπος ὁ Ἰησοῦς. Αὐτὴ εἶναι ἡ βάση τῆς πίστης μας, ἡ οὐσία τῆς πνευματικῆς μας ζωῆς.

Αὐτὸ τὸ κεφαλαιῶδες δόγμα τῆς πίστης μας συμπλη­ρώνεται στὴν Ἀποστολικὴ καὶ Ἁγιογραφικὴ Διδαχὴ τῆς σημερινῆς ἡμέρας καὶ μὲ μὶα συγκλονιστικὴ ἀλήθεια, ποὺ μᾶς ἀφορᾶ ἄμεσα καὶ καίρια, καθὼς ἀπευθύνεται προσωπικὰ σὲ ὅλους μας: «Καὶ ἐστὲ ἐν αὐτῷ πεπληρωμένοι»!

«Μέσα σὲ αὐτὸν τὸν Χριστὸ καὶ ἐσεῖς εἶσθε πλήρεις»! Μέσα ἀπὸ τὸν Ἰησοῦ Χριστό μας, Τὸν Ὁποῖο πιστεύουμε, ἀγαπᾶμε καὶ λατρεύουμε, μετέχουμε καὶ ἐμεῖς στὴν Θέοτητά Του καὶ γευόμαστε τὴν ἀληθινὴ πληρότητα στὴν ζωή μας.

Γεμίζουμε μὲ Χάρη ἀπὸ τὴν Χάρη Του, γεμίζουμε μὲ Ἁγιασμὸ ἀπὸ τὴν Ἁγιότητά Του, γεμίζουμε μὲ Ζωή ἀπὸ τὴν Ζωή Του.

«Ἐν αὐτῷ γὰρ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐσμέν»! Μέσα στὸν Χριστὸ ζοῦμε, μέσα στὸν Χριστὸ κινούμαστε, μέσα στὸν Χριστὸ εἴμαστε πάντοτε.

Στὰ ὑπαρξιακά μας κενά, στὰ συναισθηματικά μας κενά, στὰ ψυχολογικά μας κενά, στὰ κάθε εἴδους μας κενά, ἔρχεται ὁ Χριστὸς καὶ μᾶς προσφέρει πληρότητα καὶ ὁλοκλήρωση.

Ὁ χρόνος τῆς ζωῆς μας παύει πλέον νὰ εἶναι ἀνούσιος, κενός, χαμένος χρόνος.

Τὸν γεμίζει ὁ Χριστός μας. Τὸν νοηματοδοτεῖ. Τὸν ζωογονεῖ.

Γι᾽ αὐτὸ καὶ στὸ νέο μας ξεκίνημα, στὴ νέα ἀφετηρία ποὺ ἀνοίγει σήμερα, 1 Ἰανουαρίου 2022, ὁ Χριστός, ποὺ εἶναι Ἀγάπη, ἡ ὄντως Ἀγάπη, μᾶς προσκαλεῖ, νὰ πληρώσουμε τὸ εἶναι μας μὲ τὴν Ἀγάπη Του!

«Μείνατε ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν ὑμῖν» εἶναι τὸ μήνυμα τοῦ Χριστοῦ γιὰ τὸ 2022!!

«Παιδιά μου, σᾶς παρακαλῶ: Μείνετε ἑνωμένοι μέσα σὲ ἐμένα, καὶ ἐγὼ νὰ μένω μέσα σὲ ἐσᾶς»!

Πιό αἰσιόδοξο καὶ συναρπαστικὸ προσκλητήριο ἀπὸ αὐτὸ δὲν θὰ μπορούσαμε νὰ ἔχουμε λάβει!!

Νὰ ἑνωθοῦμε μὲ τὸν Χριστό μας καὶ μεταξύ μας, μέσα καὶ μέσῳ τῆς Ἐκκλησίας μας!

Ἡ Ἐκκλησία εἶναι τὸ Σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Ἐμεῖς εἴμαστε τὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Τὰ μέλη τοῦ Σώματός Του. Καὶ ὅπως τὰ μέλη ζωογονοῦνται ἀπὸ τὸ σῶμα τοῦ ἀνθρώπου, ἔτσι καὶ ἐμεῖς ζωογονούμαστε ἀπὸ τὴν Ἐκκλησία μας, ποὺ εἴμαστε μέλη Της.

Μέσα λοιπὸν στὴν Ἁγία μας Ἐκκλησία θὰ εἴμαστε «ἐν Χριστῷ πεπληρωμένοι» καὶ μεταξύ μας ἀληθινὰ ἑνωμένοι, ἀδελφοί μου.

Στὶς δύσκολες ἡμέρες, ποὺ ἔρχονται μπροστά μας, ποὺ ἡ κοινωνικὴ συνοχὴ βρίσκεται σὲ θανάσιμο κίνδυνο, ποὺ ἡ μεταξύ μας ἑνότητα πληγώνεται ἀπὸ τεχνητοὺς καὶ ἐξωγενεῖς ἀχρείαστους διχασμοὺς καὶ ποὺ οἱ ἀντοχὲς ὅλων μας, ὅπως φαίνεται, θὰ δοκιμαστοῦν σὲ ἀκραῖο βαθμό, εὔχομαι πατρικά, ζεστὰ καὶ ὁλοκάρδια σὲ ὅλους σας, στὰ εὐλογημένα μου παιδιὰ τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας μία μονάχα εὐχή, παράκληση καὶ προτροπή:

«Νὰ ζῆτε πεπληρωμένοι ἐν Χριστῷ διὰ τῆς Ἐκκλησίας Του».

Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία για την 1η του Έτους υπό του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, ο οποίος ακολούθως ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία και απέστειλε με εγκάρδιες και πατρικές ευχές στην κλινική Covid στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Στις πατρικές του ευχές ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόσο προς τους παρευρισκομένους, όσο και τους χιλιάδες πιστούς που παρακολουθούσαν από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Εύχομαι τα έτη σας να είναι πολλά, ευλογημένα, πανευφρόσυνα, αισιόδοξα,  ελπιδοφόρα, ειρηνικά και υγιεινά. Εύχομαι σε όλους ανεξαιρέτως, από το βρέφος που γεννήθηκε πρώτο το έτος 2022 στην Φθιώτιδα και σε όλο τον κόσμο, μέχρι τον μεγαλύτερο σε ηλικία παππού και την μεγαλύτερη σε ηλικία γιαγιά, σε όλους ανεξαιρέτως, από τους Άρχοντες και εκπροσώπους του λαού μας, στους Κληρικούς μας, σε όλους ανεξαιρέτως, η νέα χρονιά μας δίνει μία ευκαιρία, να αποκτήσουμε υγιή σχέση με το παρελθόν και υγιής σχέση με το μέλλον. Το νέο έτος  με το νέο ξεκίνημα σημαίνει μία ευκαιρία, να θέσουμε στόχο, προτεραιότητες, σχέδιο και στη προσωπική μας ζωή και στην συλλογική και στην θεσμική μας ζωή, ακόμη και στην ζωή της οικουμένης ολόκληρης.

Να θέσουμε στόχους και ρεαλιστικούς  και ουτοπικούς, αλλά να μην έχουμε την απαίτηση η ουτοπία μας να γίνει με το ζόρι εφικτή πραγματικότητα. Να είμαστε και ρεαλιστές και ονειροπόλοι και κυρίως να έχουμε την διάθεση κάθε μέρα να “αναθεωρούμεν την έκβασιν” των αποφάσεων μας, να αναπροσαρμοζόμαστε, να αναδρομολογούμε την πορεία μας και να ανατροφοδοτούμε και να τρέφουμε με ζωή, την ζωή μας. Αυτό εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας.

Να μου επιτρέψετε, την Αγιοβασιλόπιτα που ευλογήσαμε να την στείλω στην μονάδα κορωνοϊού του Νοσοκομείου μας, στους εκεί εργαζομένους και διακονούντες, να την προσφέρω στους γιατρούς, στους νοσηλευτές και δι’ αυτών στους ασθενείς, που παλεύουν οι πρώτοι για την υγεία όλων και οι δεύτεροι που παλεύουν για την ζωή τους. Να ευχηθούμε αυτή η πανδημία να είναι μία ανάμνηση σύντομα και κυρίως ένα μάθημα, το οποίο μπορεί να μας αφήσει πολλά και ωφέλιμα. Από εμάς εξαρτάται, αν θα επιλέξουμε το σκοτάδι, τον ανορθολογισμό,  αν θα επιλέξουμε την φοβία, την καχυποψία, την συνομωσία ή θα επιλέξουμε το φως που δίνει αγάπη, σύνεση, συνεργασία, το φως που δίνει η μελέτη, η επιστήμη, τα δώρα του Θεού, το φως που δίνει η προσπάθεια, η υπευθυνότητα, το φως που δίνει στους ανθρώπους η αγάπη και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο και τον άλλο άνθρωπο.

Είναι λοιπόν η σημερινή ημέρα ευκαιρία επιλογής. Έτσι καταξιώνεται η ελευθερία, όταν κανείς έχει δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι. Επιλογή ελευθερίας είναι το σκοτάδι, μόνο που είναι κατάχρηση ελευθερίας, επιλογή ελευθερίας είναι το φως, μόνο που είναι καταξίωση ελευθερίας. Να αποδειχθούμε λοιπόν άξιοι ελευθερίας και το 2022, να επιλέξουμε το φως της αγάπης και το φως της ζωής.

Έτη πολλά, ευλογημένα, χαρούμενα σε όλους σας ανεξαιρέτως».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος εξήλθε με όλους τους κληρικούς, τους άρχοντες και τον λαό στα προπύλαια του Ναού, όπου η Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Λαμίας, υπό τον Μαέστρο κ. Δημήτριο Μαντά παιάνισε τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και την φήμη του Σεβασμιωτάτου, αντηχώντας σε όλη την πόλη μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

«Μετάνοια σημαίνει επιστροφή στην ζωή εν αληθεία»

Στο διαχρονικό και πάντα επίκαιρο κάλεσμα, το οποίο μας απευθύνει το Ιερό Ευαγγέλιο, το κάλεσμα της μετανοίας, και στον δρόμο της αληθινής ζωής,  αναφέρθηκε σήμερα Κυριακή προ των Φώτων 2 Ιανουαρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ιερουργώντας μεθεόρτως στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Μεγάλου Βασιλείου Σ.Σ. Λιανοκλαδίου.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η Αγία μας Εκκλησία τόσο με το Αποστολικό Ανάγνωσμα, όσο και με το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα και την Ιερά Υμνολογία, μας εισαγάγει στο θεολογικό νόημα και στην θεολογική προοπτική της Εορτής.

Ο Απόστολος Παύλος δεν παρουσιάζει μία θριαμβευτική αυτοβιογραφία για να λάβει θαυμασμό και αναγνώριση. Στο τέλος της περικοπής ο Απόστολος Παύλος εξηγεί ότι ο «της δικαιοσύνης στέφανος» δεν είναι μόνο για εμένα, αλλά για όσους αγάπησαν την Επιφάνεια του Θεού, «πᾶσι τοῖς ἠγαπηκόσι τὴν ἐπιφάνειαν αὐτοῦ». Για όσους θέλησαν να ζήσουν το Μυστήριο του Βαπτίσματος του Ιορδάνου, για όσους έχουν τηρήσει τον πραγματικό δρόμο και την πραγματική πίστη, για όσους αγάπησαν τον Επιφανέντα. Όσοι θέλησαν στην ζωή τους όχι απλώς να είναι καλοί άνθρωποι, όχι απλώς να είναι θρησκευόμενοι τυπικά, όχι απλώς να είναι ικανοποιημένες οι ενοχές τους και ολίγον τι τακτοποιημένες μέσα από κάποιες φαινομενικά αγαθοεργίες ή άλλες ακτιβιστικές πράξεις, αλλά αυτοί, οι οποίοι έζησαν με τον πόθο και την λαχτάρα να λάβουν το Βάπτισμα της μετανοίας, το Βάπτισμα της αφέσεως των αμαρτιών, αυτοί οι οποίοι θέλησαν να βαπτισθούν μέσα στην αγάπη του Θεού, μέσα στο Φως του Θεού  και να φανερωθεί η Αγία Τριάδα μέσα στην ζωή τους.

Αυτό είναι το μήνυμα των Θεοφανείων και με αυτό το μήνυμα μας διδάσκει ο Απόστολος Παύλος. Αυτό το οποίο ποθούμε, η φανέρωση του Θεού στην ζωή μας και η φανέρωση του Θεού μέσα από την ζωή μας στην ζωή των άλλων δεν θα έρθει χωρίς νήψη, δεν θα έρθει χωρίς κακοπάθεια, δεν θα έρθει μαγικά, δεν θα έρθει αυτόνομα, δεν θα μας προσφερθούν ως μία εξωτερική αμοιβή, αλλά προϋποθέτουν μία ζωή αγώνα, μία ζωή συνέπειας στην πίστη και μία ζωή συνέπειας στο ήθος. Αυτό σημαίνει ακολούθησα τον δρόμο. Έμεινα πιστός και αφοσιωμένος στις εντολές του Θεού, δεν ήμουν διχασμένη προσωπικότητα, αλλά ένας άνθρωπος με μία ενότητα πράξεων και συναισθημάτων.

Μόνο με μία σχέση αληθινής αγάπης μπορεί ο άνθρωπος να βαπτισθεί και να αναβαπτισθεί, να γεννηθεί και να αναγεννηθεί. Το προσκλητήριο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, το προσκλητήριο του Ευαγγελίου Ιησού Χριστού, το μήνυμα και ο πυρήνας του Ευαγγελίου είναι μονάχα μία λέξη: «Μετάνοια». «Μετανοεῖτε, ἤγγικεν γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν». Μετανοείτε, ήλθε η ώρα του βαπτίσματος. Μετανοείτε,  ήλθε η ώρα του αγιασμού. Ο αγιασμός δεν θα επιδράσει μαγικά, ο αγιασμός θα ευεργετήσει όσους μετανοούν. Η Χάρις του Θεού θα ευεργετήσει όσους μετανοούν και περιεχόμενο της μετάνοιας είναι να πάψει ο άνθρωπος να υποκρίνεται. Να σταματήσει ο άνθρωπος να είναι διπρόσωπος, πολυπρόσωπος. Μετάνοια σημαίνει ο άνθρωπος να επιστρέψει στην ευθύτητα, να επιστρέψει στην ειλικρίνεια, να ζήσει την αλήθεια του και να ζήσει την ζωή εν αληθεία. Να ζήσει σχέσεις αληθινές για να μπορέσει να προχωρήσει στην ζωή του.

Η αλήθεια είναι προϋπόθεση της Θεοφανείας και της ανθρωποφανείας, της φανέρωσης δηλαδή της πραγματικής ανθρωπιάς και της πραγματικής θεϊκής ζωής. Ζούμε σε μία εποχή που οι άνθρωποι εύκολα ρέπουμε προς την εικόνα και το ψέμα. Προτιμούμε να ακούμε γλυκά ψέματα, παρά πικρές και οδυνηρές αλήθειες. Όμως η αλήθεια σώζει, η αλήθεια λυτρώνει, η αλήθεια απελευθερώνει. Σε αυτή την απελευθέρωση μας καλεί η αγάπη του Θεού, σε αυτή την απελευθέρωση μας καλεί το Άγιο Βάπτισμα, σε αυτή την απελευθέρωση μας καλεί η μετάνοια, αυτά είναι τα Φώτα, τα οποία θα εορτάσουμε. Απελευθέρωση από την δουλεία του ψεύδους και της εικόνας  και είσοδος στην ελευθερία της αλήθειας, της ειλικρίνειας, της ευθύτητας, της τιμιότητας και του Φωτός στη ζωή μας, αδελφοί μου. Αμήν».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους ανεξαιρέτως το νέο έτος 2022,  που μόλις ανέτειλε να φέρει υγεία, την ευλογία του Θεού και πάνω απ’ όλα ελπίδα και χαρά.

Τέλος, ο κ. Συμεών προ της αναχωρήσεως του από το Ναό, στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο, ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα της Ενορίας, παρουσία των Βουλευτών Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλή Χειμάρα και κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεωργίου Κυροδήμου,  τοπικών αρχόντων και εκπροσώπων άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου, καθώς και συνεργατών της Ενορίας, ανταλλάσσοντας με όλους ευχές για καλή και ευλογημένη χρονιά.

 

 

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στο ΕΚΑΒ Λαμίας στην αλλαγή του χρόνου ο Σεβασμιώτατος

Κοντά στα αγρυπνούντα την νύχτα της Πρωτοχρονιάς πληρώματα των ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Λαμίας βρέθηκε απόψε τα μεσάνυχτα, κατά την αλλαγή του χρόνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών συνοδευόμενος από τον δευτερεύοντα των Διακόνων του, π. Δημήτριο Σκαρλάτο, ο οποίος τυγχάνει και ο ίδιος διασώστης του ΕΚΑΒ.

Τον κ. Συμεών υποδέχθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ ο Διοικητής κ. Θεμιστοκλής Λιάσκος, ο Πρόεδρος των Εργαζομένων κ. Χαλεπλής Δημήτριος και τα στελέχη του Κέντρου.

Ο κ. Συμεών στις 12 ακριβώς, από το ασύρματο δίκτυο επικοινωνίας επικοινώνησε με όλα τα διανυκτερεύοντα πληρώματα των εν υπηρεσία ασθενοφόρων, ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά με όλες τις ευλογίες του Θεού για όλους και απηύθυνε και το παρακάτω ευχαριστήριο μήνυμα: «Αγαπημένα μου παιδιά, δεχθείτε την ευλογία της καρδιάς μου και την ευγνωμοσύνη όλων μας για την διακονία που επιτελείτε. Ως άγγελοι τρέχετε σε μεγάλες και οριακές ανάγκες να βοηθήσετε τον συνάνθρωπό μας, που κινδυνεύει και ως καλοί σαμαρείτες τον παίρνετε στην αγκαλιά σας, προκειμένου να σωθεί η ζωή του. Ο Θεός να σας ευλογεί και όλοι οι Άγιοι να σας σκεπάζουν στο έργο σας. Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας. Η Παναγία μας να σας έχει υπό την σκέπη της. Χρόνια πολλά σε εσάς και τις οικογένειές σας».

Επιστρέφοντας στο Ιερό Επισκοπείο ο κ. Συμεών σταμάτησε στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας και ευχήθηκε και στους εν υπηρεσία αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

 

 

Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 3 – 9 Ιανουαρίου 2022

 

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία για την εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών και Μάρτυρος Εφραίμ του Νέου του Θαυματουργού

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

10:00 π.μ. Ευλογία Βασιλόπιτας του Κεντρικού Οργανισμού Διοικήσεως και των Υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

10:30 π.μ. Ευλογία Βασιλόπιτας και εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως προς τιμήν του Συλλόγου Πολυτέκων Ν. Φθιώτιδος με την βράβευση των τέκνων πολυτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους  σε Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

 

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

12:00 μ.μ. Πανηγυρική Δοξολογία και ευλογία Βασιλόπιτας στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Αρχάνι της Δυτικής Φθιώτιδας.

 

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

17:00 μ.μ. Ευλογία Βασιλόπιτας στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών.

18:00 μ.μ. Εκδήλωση Βράβευσης του Δήμου Λοκρών των επιτυχόντων μαθητών και μαθητριών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πατρίδος μαςστην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Καταστήματος στις Λιβανάτες.

 

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Γοργοποτάμου.

10:00 π.μ. Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

10:45 π.μ. Καθαγιασμός των υδάτων στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

13:30 μ.μ. Ευχετήριος επίσκεψη στον εορτάζοντα Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Φάνη Σπανό.

18:00 μ.μ. Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας για την Εορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

19:00 μ.μ. Ευλογία Βασιλόπιτας της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας.

 

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Λάρκο.

Μετά τις 12:30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα πραγματοποιήσει διαδοχικά ευχετήριες επισκέψεις στους κάτωθι εορτάζοντες:

α) στον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή ΝΔ Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Οικονόμου,

β) στον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννη Σαρακιώτη

γ) στον Δήμαρχο Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννη Συκιώτη.

 

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

18:00 μ.μ. Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στη σειρά ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

20:00 μ.μ. Συνάντηση Σεβασμιωτάτου με εκπροσώπους του ιεροψαλτικού κόσμου της Φθιώτιδας

 

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

12:00 μ.μ. Ευλογία Βασιλόπιτας του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδος.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....