Η τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση γονέων στη Μητρόπολη Κέρκυρας

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022, στα πλαίσια λειτουργίας της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, έγινε η τέταρτη διαδικτυακή συνάντηση με συμμετοχή γονέων και ζευγαριών από την Κέρκυρα και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Επίσημος προσκεκλημένος και ομιλητής ήταν ο π. Σπυρίδων Σκουτής, κληρικός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» και υπεύθυνος της ιστοσελίδας euxh.gr,με θέμα: «Ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;»

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή που δέχθηκε με προθυμία την πρόσκληση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την ευλογία που έδωσε να ομιλήσει ο π. Σπυρίδων Σκουτής, τους υπευθύνους της σχολής και τους συμμετέχοντες για την πολυπληθή παρουσία τους. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι, ο κόσμος μπορεί να προχωράει αλλά η αλήθεια του Θεού είναι ακαινοτόμητος, όπως και η πίστη μας στον Ιησού Χριστό. Ωστόσο ο λόγος του Κυρίου «ο παλαιός οίνος σε καινούς ασκούς» πρέπει να έχει θέση στο πολύ ενδιαφέρον θέμα της συνάντησης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο π. Σπυρίδων Σκουτής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πρόσκληση, ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας για τα τρία σκαλοπάτια στη σχέση των ανθρώπων που πρέπει να γνωρίζουμε για να υπάρξει πνευματική γονιμοποίηση στο μυστήριο του γάμου. Αυτά είναι: το σεξ, ο έρωτας και η αγάπη. Το σεξ είναι η ένωση σωμάτων. Είναι μια χρήση του άλλου, μια ηδονική κατάσταση η οποία, όταν δεν είναι ενταγμένη στην προοπτική του έρωτα και της αγάπης, δεν έχει αυθεντικό νόημα. Αν οι άνθρωποι παραμείνουν μόνο σ’ αυτό, μαραζώνουν. Ο έρωτας είναι η έξοδος στην συνάντηση με το αγαπημένο πρόσωπο. Η λέξη έρωτας συναντάται και στη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό. Είναι ένωση σωμάτων, είναι και ο πόθος για τον Θεό, σύμφωνα με την πατερική διδασκαλία.

Ο Χριστός, συνέχισε ο ομιλητής, είναι το πρόσωπο που μπορεί να νοηματοδοτήσει τη σχέση δυο ανθρώπων, αν η σχέση των δυο οδηγηθεί στο γάμο, διαφορετικά ο άνθρωπος οδηγείται εξαιτίας του εγωισμού στη διάλυση της σχέσης. Σκοπός του έρωτα είναι να ολοκληρωθεί σε αγάπη. Στο τρίτο δηλαδή σκαλοπάτι. Και αυτό θα γίνει όταν η σχέση των δυο έχει τα σημάδια του Σταυρού. Δηλαδή, αν ο ένας θα αναπαύει τον άλλον, αν ο ένας θα διακονεί τον άλλον, αν ο ένας θα θυσιάζεται για τον άλλον. Μέσα στο γάμο κάθε άνθρωπος βάζει την αγάπη ως κέντρο νοήματος. Στην ερωτική σχέση των δυο προσώπων η Εκκλησία μας λέει: στο κέντρο θα βάλλετε το πρόσωπο του Χριστού. Διαφορετικά, αν στη θέση αυτή βάλλετε τον εγωισμό σας, θα έχετε σύγκρουση εγωισμών. Μέσα σε μια σχέση δυο ξένων ανθρώπων που οδηγούνται στο γάμο, μόνο η χάρη του Θεού μπορεί να τους κρατήσει ενωμένους.

Στη συνέχεια, ο π. Σπυρίδων τόνισε κάποιους τρόπους ωρίμανσης της συζυγίας μέσα στο γάμο, ώστε να γνωρίζουμε τι να αποφύγουμε και τι να κυοφορήσουμε. Μέσα στο γάμο, προτεραιότητα έχει ο άλλος με την διακονία και την θυσία μου γι’ αυτόν. Σκοπός του γάμου δεν είναι η τεκνογονία αλλά η συζυγία. Η αγάπη του ζευγαριού είναι η καλύτερη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Να υπάρχουν όρια στη σχέση του ζευγαριού με τους γονείς και τα πεθερικά τους. Κέντρο της σχέσης του ζευγαριού και της οικογένειας να είναι ο Χριστός. Αφαίρεση του ψέματος και μυστικών από την σχέση. Όχι στο να θεωρούμε τον άλλο δεδομένο, αλλά καλλιέργεια της σχέσης μ’ αυτόν. Όχι στη ζήλεια, στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Μακριά από διαχωρισμούς. Παίρνουμε αποφάσεις από κοινού. Στην πορεία της ζωής υπάρχουν οι φυσικές μεταβολές (π.χ. γεράματα) και οι βίαιες μεταβολές (π.χ. θάνατος, αναπηρία) για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Να μάθουμε το παιδί μας να ασκείται, να υποχωρεί, να γονατίζει με ευθύνες για τις πράξεις του, για να μπορεί να ωριμάσει σωστά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Σπυρίδων έδωσε απάντηση στο ερώτημα, αν ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα. Ναι, αν στη θέση του γάμου θα βάλω τον εγωισμό. Όχι, αν στη θέση του γάμου θα βάλω τον Χριστό. Στη συνέχεια ο ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων και υπήρξε ένας μικρός κατατοπιστικός διάλογος στα όσα ειπώθηκαν.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ευχαριστώντας τον ομιλητή για την πολύ ωραία και περιεκτική ομιλία του με πολλά και υψηλά νοήματα. Τόνισε ότι, όταν βλέπουμε τον γάμο ως ένωση κάθε μορφής συμφερόντων, τότε είναι ανεπιτυχής και διαλύεται. Όταν όμως οι άνθρωποι ξεκινούν τον δρόμο του παραδείσου, της θέωσης, χωρίς να βάζουν προγράμματα, τότε ο γάμος προχωρά με την παρουσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού ως κρίκου ενωτικού των δυο ξένων εντελώς ανθρώπων που καλούνται να έχουν την ίδια σκέψη την αγάπη , την εμπιστοσύνη.

Η επόμενη διαδικτυακή συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιερά Μητροπόλεως μας θα γίνει την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 και ώρα 20:00 το βράδυ με ομιλητή τον κ. Μάκη Παπαγεωργίου, οικονομολόγο και δημοσιογράφο, και θέμα: «Παιδί και ίντερνετ».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....