Υποδοχή των «Αχράντων Παθών» στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης – Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων

 

Με αισθήματα θρησκευτικής ευλάβειας και συγκίνησης υποδέχθηκε ο φιλόχριστος λαός των Τρικάλων τα «Άχραντα Πάθη» του Κυρίου μας το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαρτίου 2022 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων, προερχόμενα από την ιστορική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.
Τα ιερά κειμήλια κόμισε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής π. Ιερόθεος Παπαθανασίου και τα παρέδωσε στα χέρια του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος, παρουσία του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου και του κλήρου και λαού της Ιεράς Μητροπόλεως μας.
Αφού τελέσθηκε η προβλεπομένη υπό της Εκκλησιαστικής τάξεως Δέηση ακολούθησε Αρχιερατικός Εσπερινός Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσοστόμου.
Λίγο πριν την απόλυση του Εσπερινού ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ομιλών, και καλωσορίζοντας τον π. Ιερόθεο και τη συνοδεία του, τον ευχαρίστησε για τον κόπο που υποβλήθηκαν να φέρουν τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη» από την Πελοπόννησο, τα οποία περιλαμβάνουν τεμάχια του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, του Ακανθίνου Στεφάνου, του Σπόγγου και της Χλαμύδος, καθώς και μέρος της κώμης του Τιμίου και ενδόξου Τιμίου Προδρόμου. Τα ανεκτίμητης πνευματικής αξίας «Άχραντα Πάθη» εδωρήθησαν τον 14ο αιώνα από τους Παλαιολόγους Άρχοντες της Πελοποννήσου στον ιδρυτή και κτήτορα της Μονής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας όσιο Λεόντιο και από τότε με την χάρη του Θεού φυλάσσονται ως ιερά θησαύρισμα στην ιστορική αυτή ιερά Μονή.
Ο κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα άχραντα πάθη επειδή σχετίζονται αμεσότατα με το πάθος του Κυρίου μας, μας υπενθυμίζουν με έναν τρόπο μοναδικό τα πάθη που υπέφερε για χάρη της Σωτηρίας μας ο Δεσπότης Χριστός. Αυτά τα ιερά κειμήλια της εκκλησίας μας είναι μία πρόσκληση και μία υπενθύμιση του δρόμου που οφείλουμε να βαδίζουμε. Επίσης είναι μία πνευματική τόνωση και ενδυνάμωση στον αγώνα μας, καθώς και μία ισχυρά υπενθύμιση στην καθημερινή προσπάθειά μας, η οποία θα πρέπει να είναι σταυρωμένη για να ελπίζει εις την χαρά της αναστάσεως».
Επίσης, υπενθύμισε στο φιλόχριστο λαό που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, ότι αυτά «δεν ενεργούν μαγικά» , αλλά θέλουν και τη δική μας συμμετοχή και τη δική μας απόφαση και επιθυμία να αγωνιστούμε για την σωτηρία μας. Τα ιερά της πίστεώς μας σεβάσματα και κειμήλια δεν είναι μέσα μαγικής και αυτόματης σωτηρίας. Κάτω από τον σταυρό του Χριστού βρισκόταν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Τι κι αν βρισκόταν κάτω από τον σταυρό του Χριστού, τι κι αν ακουμπούσαν το πανάχραντο σώμα του, δεν σώθηκαν όλοι, γιατί δεν είχαν μέσα τους την δύναμη της πίστεως. Μόνο όταν προσερχόμαστε με ταπεινό φρόνημα ενώπιον αυτών των προσκυνημάτων ανοίγει ο νους και η καρδιά μας και μπορούμε να εννοήσουμε τον πλούτο και το ύψος της αγάπης του Θεού». Ευχήθηκε δε στο τέλος, σε όλους να αξιοποιήσουν αυτή την μεγάλη ευλογία της εκκλησίας και ιδιαίτερα τώρα, που θα πλησιάσουμε στο πάθος του Κυρίου μας.
Κλείνοντας την προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνα. Ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο για την άδεια και την μεγάλη ευλογία να μεταφερθούν στα Τρίκαλα τα «χαριτόβρυτα Άχραντα Πάθη».
Τον κ. Χρυσόστομο ευχαρίστησε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών π. Ιερόθεος, ο οποίος, μεταφέροντας τις ευχές του σεπτού του Ποιμενάρχου κ. Ιερωνύμου, κι αυτός επεσήμανε ότι είναι ιδιαίτερη ευλογία για την πόλη μας, για την Μητρόπολή μας και ιδιαιτέρως για τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων η έλευση των Αχράντων Παθών. Συμβούλεψε δε τους Τρικαλινούς να μη χάσουν αυτή την ευκαιρία, γιατί όπως είπε «τα Άχραντα Πάθη συμβολίζουν τον πόνο, την θλίψη, την κακουχία, που πέρασε ο Χριστός μας, αλλά συγχρόνως είναι και το φάρμακο του Χριστού μας, γιατί αμέσως μετά την σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση».
Παρακολουθήστε εδώ την Υποδοχή των “Αχράντων Παθών” 
 

 

Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων τέλεσε Ιερά Αγρυπνία με Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στο εορτάζον παρεκκλήσιο επ’ ονόματι του Αγίου Αλεξίου στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου Τρικάλων με την ευκαιρία πανηγύρεως του Ιερού Ναού και της ελεύσεως των «Αχράντων Παθών» του Κυρίου μας προερχόμενα από την ιστορική Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας.

Συλλειτούργησαν μαζί του ο εορτάζον Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αλέξιος Κανίνας και ιερείς της πόλεως και των γύρω χωριών.

Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Χρυσόστομος.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτων ομίλησε για τον άγιο Αλέξιο τον άνθρωπο του Θεού και ευχήθηκε καταλλήλως τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κανίνα για τα εόρτιά του.

 

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....