Η υποδοχή της Παναγίας Βουρλιώτισσας στο Βόλο

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας Βόλου, η υποδοχή της Ιεράς θαυματουργού Εικόνας Παναγίας της Βουρλιώτισσας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας.

Η Ιερά Εικόνα της Θεοτόκου μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα και της αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα.

Την Ιερά Εικόνα κόμισε στην πόλη του Βόλου ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας Πανοσ. Αρχιμ. Παντελεήμονα Παπασυννεφάκη και την υποδέχθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Στην υποδοχή παρέστησαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή, βουλευτές, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών της πόλεως και Μικρασιατικών Σωματείων της Ν. Ιωνίας και πλήθος ευλαβούς λαού.

Ακολούθησε η Ακολουθία της Β΄ Στάσης των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου.

Στην προσφώνησή του ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την συγκίνηση όλων και την ευγνωμοσύνη του για την έλευση της Ιεράς Εικόνος προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η παρουσία της Ιεράς Εικόνος σφραγίζει το επετειακό έτος των 100 ετών από την Μικρασιατική τραγωδία, που η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά και αναδεικνύει, λέγοντας: «Για εμάς, τούτη η Εικόνα είναι θησαυρός μεγάλος και η καρδιά της Μητροπόλεώς μας θα χτυπάει, τούτες τις μέρες, σ’ αυτόν τον Ναό».

Ακολούθησε η αντιφώνηση του Πανοσ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Γαβριήλ «για την τιμητική και ευγενή πρόσκληση να κομισθεί, εδώ, στον ευλογημένο Βόλο, στο στολίδι του Παγασητικού, η Ιερά Εφέστιος Εικόνα της Παναγίας μας, που βρίσκεται θησαυρισμένη από τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας».

Στη συνέχεια ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στο ιστορικό της θαυμαστής εύρεσης της Ιεράς Εικόνος, στην ευλάβεια την οποία επεδείκνυαν προς αυτήν Έλληνες και Τούρκοι των Βουρλών της Μ. Ασίας, αλλά και στην μεταφορά και εγκατάστασή της στην Νέα Φιλαδέλφεια, μετά την καταστροφή και κατέληξε: «Έκτοτε, η Νέα Φιλαδέλφεια, γνήσια προσφυγομάνα, διάδοχος μιaς εκ των λυχνιών της Αποκαλύψεως, αγκαλιάζει εδώ και 100 ολόκληρα έτη με στοργή την Οδηγήτρια Βουρλιώτισσα, εκφράζοντας πάντοτε ολόψυχα την ευγνωμοσύνη της για τη χάρη και την ευλογία Της».

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας θα παραμείνει προς προσκύνηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας έως την Τρίτη 22 Μαρτίου, οπότε και θα επιστρέψει στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φώτος: Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....