Ιερό Ευχέλαιο και ομιλία για τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη από τον Μητροπολίτη Αργολίδας

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην Πρόνοια Ναυπλίου, την Πέμπτη 6 Ιουνίου, εψάλλει η ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου από τον Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκτάριο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία για τον Άγιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη.
Η επίσκεψη του μητροπολίτη στον Ιερό ναό έγινε στα πλαίσια της φιλοξενίας των ιερών Λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ ,Νικολάου και Ειρήνης από την νήσο Λέσβο.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024. Η παραμονή των λειψάνων θα είναι μέχρι την Κυριακή 16 Ιουνίου. Τα Ιερά λείψανα των εν Λέσβω μαρτυρησάντων, της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου, μεταφέρθηκαν για προσκύνημα στην Αργολίδα στην ορεινή Φρέγκαινα , τις Κοκκινάδες Λυγουριού και τώρα βρίσκονται στο Ναύπλιο.

Η υποδοχή των Ιερών λειψάνων έγινε παρουσία κλήρου και λαού στην είσοδο της πόλης και με λιτανεία μεταφέρθηκαν στον Ιερό ναό και τέθηκαν προς προσκύνηση.

Ο Άγιος Ραφαήλ, ο Άγιος Νικόλαος και η μικρή δώδεκα μόλις χρονών Ειρήνη μαρτύρησαν την ίδια μέρα με βασανιστικό θάνατο. Η εκκλησία μας τους ονόμασε αγίους και νεομάρτυρες. Η Κάρα και το μεγαλύτερο μέρος των Λειψάνων του Αγίου Ραφαήλ βρίσκονται στην Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ στην Θερμή Μυτιλήνης.
Την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 21:00 θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία προς τιμήν των Αγίων μαρτύρων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης καθώς και της Αγίας μάρτυρος Καλλιόπης.

Ο ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος, χτίστηκε με απόφαση του ίδιου του Καποδίστρια το 1836 και κοσμεί αρχιτεκτονικά την Πρόνοια με το σχέδιο της να εντυπωσιάζει, καθώς είναι μονόχωρη βασιλική, σχέδιο που δεν το συναντάς εύκολα.

 

 

πηγη ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....