Ιεροαποδημία με οδηγό τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε άλλη μία προσκυνηματική ιεραποδημία ομίλου φθιωτών προσκυνητών με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών και με οδηγό τους τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη.

Την 2η μέρα του νέου έτους 2023, κληρικοί και λαϊκοί προσκυνητές από την Λαμία και την ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδος με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, την Ιερά Καθέδρα της Μητροπόλεως, την όμορφη και ακριτική πόλη της Έδεσσας, καθώς και τους Ιερούς Βράχους των Αγίων Μετεώρων. Ευλογημένους τόπους, οι οποίοι συνδέονται πνευματικά με την Φθιώτιδα και δίαυλος και γέφυρα επικοινωνίας και αδελφοσύνης είναι ο Όσιος Βησσαρίων ο Αγαθωνίτης.

Εν όψει της πρώτης Ιεράς Πανηγύρεως του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος, στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών και οι συνοδεύοντες αυτόν πιστοί θέλησαν να επισκεφθούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, τον υμνογράφο Ιεράρχη, τον Επίσκοπο της πραότητος και της προσευχής και πολιό γέροντα Μητροπολίτη της κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταθέσουν την ευγνωμοσύνη τους για την συγγραφή και σύνθεση των Ιερών Ασματικών Ακολουθιών του Οσίου, οι οποίες εγκρίθηκαν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα ψαλούν, αλλά και θα ψάλλονται εις το διηνεκές σε κάθε Ιερά Πανήγυρη του Οσίου, στην Ιερά Μονή του Αγάθωνος, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά και σε όλη την οικουμένη, όπου θα τιμάται η μνήμη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

Τον Σεβασμιώτατο και τους φθιωτείς προσκυνητές υποδέχθηκε με περισσή αγάπη, εγκαρδιότητα και αρχοντιά ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, στο Ιερό Επισκοπείο στην Έδεσσα και τους ευχαρίστησε για αυτή την αγιαστική και ευχετική τους επίσκεψη.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι τόσο ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών όσο και οι πιστοί εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς, οι  οποίοι φυλάσσονται στην Μητρόπολη Εδέσσης, απότμημα του Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Κυρίου μας, καθώς και την Αγία Κάρα του Οσίου Καλλινίκου, Μητροπολίτου Εδέσσης, του προσφάτως αγιοκαταταγέντος Αγίου εις τας Αγιογραφικάς Δέλτους της Εκκλησίας μας, αλλά και να λάβουν την ευχή του Σεβασμιωτάτου κ. Ιωήλ.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τις ευγνώμονες ευχαριστίες της τοπικής Εκκλησίας προς τον κ. Ιωήλ,  για την πολύτιμη βοήθειά του, την συγγραφή των Ιερών Ασματικών Ακολουθιών του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, του επέδωσε τον πρώτο ψηφιακό δίσκο με ηχογραφημένη την Ιερά Ακολουθία της Παρακλήσεως του Οσίου, στην οποία ψάλλουν οι καθηγητές, οι  μαθητές και  οι μαθήτριες του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Ακολούθησε πλούσια και αβραμιαία δοχή στον Σεβασμιώτατο και στους εκδρομείς από την Φθιώτιδα εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ στους γραφικούς καταρράκτες στην πόλη της Έδεσσας.

Δεύτερος προσκυνηματικός σταθμός των εκδρομέων ήταν οι Ιεροί Βράχοι των Μετεώρων, των οποίων ιδρυτής του Μετεωρίτικου Μοναχισμού είναι ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης, Κτήτωρ ης Μονής του Μεγάλου Μετεώρου,  ο εξ Υπάτης Φθιώτιδος καταγόμενος, συμμοναστής του Οσίου Αγάθωνος του Κτήτορος της Αγιοτόκου Μονής Παναγίας Αγάθωνος, οι οποίοι αποτελούν τους προστάτες και πνευματικούς καθοδηγητές του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, αλλά και όλων των Υπαταίων Αγίων.

Στην Ιερά Μονή Αγίας Βαρβάρας Ρουσσάνου Μετεώρων, ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος επεφύλαξε θερμή και εγκάρδια υποδοχή στον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών και στην συνοδεία του.

Στο Αρχονταρίκι της Μονής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Μονής, ευχόμενος στην Αγία Καθηγουμένη Γερόντισσα Χαριτίνη και στην περί αυτήν Ιερά Γυναικεία Αδελφότητα καλό, ευλογημένο και σωτήριο το νέο έτος 2023, ενώ ευχαρίστησε τόσο τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Θεόκλητο όσο και την Γερόντισσα για την υποδοχή και φιλοξενία που τους επεφύλαξαν.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών προσεκάλεσε και τους δύο Αγίους Αρχιερείς στον πρώτο επίσημο μεγάλο εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στις 20, 21 και 22 Ιανουαρίου 2023 στην πόλη της Λαμίας και στην Ιερά Μονή Αγάθωνος.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....