Ίσως και αύριο να λάβει εξιτήριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό την παραμονή των Χριστουγέννων στη διάρκεια των συχνών τεστ που γίνονται στο Φανάρι στα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής και τους λοιπούς εργαζόμενους σ’ αυτό.

Ο Πατριάρχης εισήχθη σε κεντρικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης για προληπτικούς λόγους και περαιτέρω ιατρικές εξετάσεις. Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι και οι ομογενείς ιατροί του Νοσοκομείου «Mount Sinai», οι οποίοι με επικεφαλής τον Δρα Γεώργιο Ντάγγα προέβησαν επιτυχώς στην τοποθέτηση στεντ στις αρχές Νοεμβρίου κατά την εδώ επίσκεψή του, ζήτησαν από τους εν Τουρκία ιατρούς να υποβάλλουν τον Παναγιώτατο σε κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα βαίνουν καλώς, ο Πατριάρχης είναι ευδιάθετος, εργάζεται εντατικά στο νοσοκομείο, ενώ μέλη της Πατριαρχικής Αυλής από διάφορους τομείς του κομίζουν έγγραφα, επιστολές προς υπογραφή και αποστολή, ενώ βρίσκεται και σε τηλεφωνική επικοινωνία με στενούς του συνεργάτες εκ της Ιεραρχίας του Θρόνου.

Θα παραμείνει στο νοσοκομείο όπου θα εξαντλήσει το χρονικό διάστημα της απομόνωσης, γνωστής ως καραντίνας, που προβλέπεται από τα πρωτόκολλα και ενδέχεται να λάβει εξιτήριο την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου. Επισημαίνεται ότι ο Πατριάρχης είχε εμβολιαστεί αρχικά με τις δύο δόσεις του κινέζικου εμβολίου που ήταν το μόνο διαθέσιμο τότε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αργότερα εμβολιάσθηκε με εμβόλιο της Pfizer.

Υπογραμμίζεται πως όταν έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό το Φανάρι αμέσως εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο των τακτικών διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Φανάρι, διαγνώστηκε σήμερα, Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2021, θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Παναγιώτατος, ο οποίος είναι πλήρως εμβολιασμένος, αυτή την στιγμή εμφανίζει ήπια συμπτώματα, αλλά η γενικότερη κατάστασή του είναι καλή.

Αμέσως μετά τη διάγνωση επισκέφθηκε κεντρικό Νοσοκομείο της Πόλεως για περαιτέρω προληπτικές εξετάσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί όλους όσοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την κατάσταση της υγείας του και προτρέπει πατρικώς, για άλλη μία φορά, τους πάντες να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών και των ειδικών επιστημόνων, καθώς, επίσης, και όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, να το πράξουν για το καλό το δικό τους και του κοινωνικού συνόλου.

Με την ευκαιρία εύχεται σε όλους να έχουν καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα».

Εν τω μεταξύ, καθήκοντα Πατριαρχικού Επιτρόπου ανέλαβε ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος και προέστη της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπως αναφέρουμε σε ξεχωριστό δημοσίευμα.

Από τους πρώτους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υγεία του Πατριάρχη ήταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε: «Tις θερμές ευχές του Εξοχ. Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Recep Tayyip Erdoğan για ταχεία ανάρρωση διαβίβασε στην Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο Υπουργός Υγείας της χώρας Εξοχ. Δρ. Fahrettin Koca, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, 24 Δεκεμβρίου 2021. Ο κ. Koca μετέφερε στον Παναγιώτατο, ο οποίος παραμένει υπό παρακολούθηση σε κεντρικό Νοσοκομείο της Πόλεως, το ενδιαφέρον του Εξοχ. Προέδρου και του ιδίου προσωπικώς για την πορεία της υγείας του και τον διαβεβαίωσε ότι οι Αρχές της χώρας βρίσκονται στο πλευρό του για οτιδήποτε και αν χρειασθεί.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη επικοινώνησε νωρίτερα και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Εξοχ. κ. Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος του εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του για γρήγορη αποκατάσταση της υγείας του».

Το ενδιαφέρον και τις ευχές του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη διαβίβασε αρχικά ο καθηγητής και Αρχων του Οικουμενικού Θρόνου Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ την επόμενη μέρα επικοινώνησε τηλεφωνικώς ο κ. Μητσοτάκης με τον Πατριάρχη.

Επίσης, ενδιαφέρον και ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασαν πολιτικοί εξ’ Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έστειλε τηλεγράφημα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος ευχήθηκε στον Παναγιώτατο, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ιεράρχες από όλο τον κόσμο, ενώ σε Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Ευρώπης αναπέμφθηκαν δεήσεις υπέρ υγείας του Πατριάρχη.

Εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός της εκκωφαντικής σιωπής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δεν εκδόθηκε ούτε ένα σύντομο ανακοινωθέν τη στιγμή που για επουσιώδη και ήσσονος σημασίας θέματα εκδίδει ανακοινωθέντα. Αντιθέτως, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων εξέδωσε ανακοινωθέν στην Αγγλική βασισμένο στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου.

 

fosfanariou.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....