Καισαριανή: 100 χρόνια από τη «θεμελίωση» του προσφυγικού συνοικισμού

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν από τη θεμελίωση ενός από τους μεγαλύτερους αστικούς προσφυγικούς συνοικισμούς στην Αθήνα, της Καισαριανής. 

Τον Μάιο του 1923 Μικρασιάτες με καταγωγή από τη Σμύρνη και από χωριά, όπως τα Βουρλά και το Σιβρισάρι, ξεκινούν την κατασκευή των σπιτιών που θα φιλοξενούσαν μια νέα «ζωή». Έτσι μέχρι και το 1935, είχαν χτιστεί περίπου 500 ξύλινα παραπήγματα και 1000 πλινθόκτιστα δωμάτια, τα οποία έγιναν τα «σπιτικά» για τους πρόσφυγες Μικρασιάτες, που εκδιωγμένοι μετά την καταστροφή του 1922, αναζητούσαν μία πατρίδα.

Μέχρι και την ολοκλήρωση αυτής της οικιστικής φάσης, οι κάτοικοι έφταναν τους 2.700 εκ των οποίων οι 1.000 είχαν καταγωγή από τα Βουρλά. Σιγά-σιγά όμως, ο πληθυσμός τους μεγάλωσε φτάνοντας το 1940, μαζί με τους Αρμένιους αλλά και τους Πόντιους, να είναι 20.000.  Τότε αποφασίζεται η Καισαριανή να γίνει ξεχωριστός δήμος, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελούσε κομμάτι του Δήμου Αθηναίων.

Οι εκλογικές «αψιμαχίες» δεν έλειψαν με τους υποψήφιους (ο Γεώργιος Κυπραίος ή Σούλιος απ’ τα Βουρλά, ο Θεμιστοκλής Καρακάσης από τη Μαγνησία, ο Μπαλής ή Βαλής Νίκος τυπογράφος απ’ τα Βουρλά, ο Ταμπάκης, ένας καλοκάγαθος μπακάλης, και ακόμα, ο Γεωρ. Αρίστου, ο Χρ. Παπαγιάννης και ο Δημ. Μπατάγιας) να μάχονται για μία θέση στο δημαρχιακό θώκο, μιας και οι πρώτες εκλογές απέτυχαν αφού κανένας από τους υποψήφιους δημάρχους δεν συγκέντρωσε το 40%. Έτσι, οι εκλογές επαναλαμβάνονται και νικητής ανακηρύσσεται ο Γεώργιος Κυπραίος ή Σούλιος απ’ τα Βουρλά.

Πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι εκδηλώσεις τιμής  

Φέτος, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη θεμελίωση της πόλης της Καισαριανής, μία ξεχωριστή εκδήλωση έλαβε χώρα, με τη μουσική και το χορό να «ντύνουν» το γλέντι των δημοτών αλλά και των επισκεπτών. Παραδοσιακοί χοροί από την περιοχή των Βούρλων της Σμύρνης και εν γένει των τόπων της καταγωγής των κατοίκων της Καισαριανής, έντυσαν την ξεχωριστή αυτή η εκδήλωση. Το «παρών» έδωσαν μεταξυ άλλων ο ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, και οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Κατημερτζής και Σπύρος Τζόκας, οι χορευτικές ομάδες των τμημάτων Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών, παιδιών και ενηλίκων του Κέντρου Χορού και Πολιτισμού «Πολυμήλη» αλλά και η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής «Χοροσταλίτες».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....