Καστοριά: Αποκατάσταση βυζαντινού ναού και συντήρηση τοιχογραφιών της Ι.Μ. Παναγίας Μαυριώτισσας

Τρία έργα, με προϋπολογισμό ύψους 2.100.000 ευρώ,​ στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, έχουν ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας για να χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του»

Το πρώτο έργο αφορά στην αποκατάσταση του Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.)., έχει προϋπολογισμό 800.000 ευρώ και προβλέπει την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου με αρμολογήματα των τοιχοποιιών και ενέματα, τοποθέτηση ελκυστήρων, στερέωση, καθαρισμό και αισθητική αποκατάσταση τοιχογραφιών, που χρονολογούνται σε δύο περιόδους, τον 10ο και τον 14ο αι.

Ταξιάρχες Μητροπόλεως Καστοριάς

«Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας»

Το δεύτερο έργο αφορά στο μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας, το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου της Καστοριάς, απέναντι από το Μαυροχώρι (Μαύροβο), σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη. Η Ιερά Μονή της Μαυριώτισσας κτίστηκε τον 11ο αιώνα. Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών της έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ. Οι τοιχογραφίες, εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής, χρονολογούνται από το τέλος του 12ου- αρχές του 13ου αιώνα.

«Αποκατάσταση και Ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς»

Ένα τρίτο έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, είναι αυτό της αποκατάστασης του τεμένους Κουρσούμ (τέλη 15ου/αρχές 16ουαι.), το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το μνημείο αποκαθίσταται πλήρως και καθίσταται προσβάσιμο στα ΑμεΑ.

Κουρσούμ Τζαμί

Σε σχετική δήλωσή της, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, αναφέρει:

«Προχωρούν, με γρήγορους ρυθμούς, τα έργα που -με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας- υλοποιούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης δίνει την ευκαιρία να δρομολογηθούν περισσότερα έργα Πολιτισμού σε όλη τη χώρα με δεδομένη την αναπτυξιακή διάσταση του τομέα. Σε περιοχές, όπως  η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην «μετά λιγνίτη» εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....