Kατανυκτικός Εσπερινός στη Μητρόπολη Κισάμου και διανομή Σημαίας

Στον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τελέστηκε ο Κατανυκτικός Εσπερινός της περιόδου, με την συμμετοχή των Κληρικών της Αρχιερατικής Περιφερείας Δυτικής Κισάμου ως και εξ΄ άλλων Αρχιερατικών Περιφερειών της Ι. Μητροπόλεως μας. Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π. Αρτεμίου Γρηγοριάτη με θέμα: «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς ως εγκωμιαστής της Θεοτόκου».

Τον σεβαστό Αγιορείτη Ιερομόναχο καλωσόρισε, εκ μέρους του ασθενούντος Ποιμενάρχου  κ. Αμφιλοχίου, ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης π. Αγαθάγγελος (Κουμαρτζάκης), ο οποίος σημείωσε: «Ο μεστός λόγου και αγαθού έργου σημερινός ομιλητής μας, Ιερομόναχος Αρτέμιος Γρηγοριάτης, αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε εκλεκτό γόνο και πνευματικό ανάστημα του εγνωσμένου κύρους, μεγάλου θεολόγου του 21ου αιώνα, μακαριστού Γέροντα Γεωργίου (Καψάνη)….. Πολυσέβαστε Γέροντα πατέρα Αρτέμιε, εκ μέρους και εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμφιλοχίου, επιτρέψετε μου να σας καλωσορίσουμε, με αισθήματα χαράς και ευφροσύνης, στην έδρα της τοπικής μας Εκκλησίας, στην καθ΄ ημάς Ι. Μητρόπολη και στο Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό και να σας ευχαριστήσουμε εκ μέσης καρδίας που μη φειδόμενος κόπου και μόχθου βρίσκεστε σήμερα ανάμεσα μας…».

Ακολούθως ο σεβαστός ομιλητής ανέπτυξε το θέμα μου, με λόγο θεολογικό και περισπούδαστο, με πλούσια αναφορά στους εγκωμιαστικούς λόγους του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά δια την Θεοτόκο. «Αυτός που ευεργετήθηκε από την Θεοτόκο, είναι επόμενο να μυσταγωγηθεί και από την Θεοτόκο. Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς εκφράζει την αδυναμία του να εγκωμιάσει την Υπεραγία Θεοτόκο, εφ΄ όσον παραμένει «κεκρυμμένον» το μυστήριο. ..Δύσκολοι και χαλεποί οι καιροί μας. Οι δυνάμεις του σκότους βάλθηκαν να μας εξοντώσουν. Όποιος ομολογεί πως είναι πιστός και Έλληνας περιφρονείται, εμπαίζεται ως αναχρονιστής και σοβινιστής. Όποιος χτυπάει καμπάνες θεωρείται παράνομος. Ο καιρός της εικονομαχίας επανήλθε, αφού οι Εικόνες καταργούνται στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια, τον δημόσιο βίο.

Τα χρόνια μας όπως και του Αγίου Γρηγορίου δεν είναι εύκολα. Εκείνος κατέφευγε στην νοερά προσευχή και στην βοήθεια της προστάτιδας του Θεοτόκου. Παρά τις πολλές κακουχίες και δυσκολίες που πέρασε δεν έπαψε να νουθετεί, να ομιλεί, να στηρίζει ιερείς, μοναχούς και λαϊκούς. Έζησε δεινά αλλά δεν παρασύρθηκε από φόβο, πανικό, απελπισία. Ήξερε ότι πάντα στο τέλος ο Χριστός θα νικήσει, γι΄ αυτό και η ψυχή του δεν ταρασσόταν από τα πρόσκαιρα δεινά. …Ας μιμηθούμε και εμείς το φωτεινό του παράδειγμα. Να στραφούμε στην μετάνοια, την προσευχή, την ταπείνωση. Στην Κυρία Θεοτόκο να μας φυλάξει από κάθε κακό.

«Ούτε πανικός, ούτε αδιαφορία, παρήγγειλε ο Όσιος Παϊσος. Μια καλή ανησυχία», κατέληξε ο σεβάσμιος ομιλητής, κλείνοντας την εμπνευσμένη ομιλία του με μια προσευχή-εγκώμιο του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ακολούθως ο εκπρόσωπος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας ευχαριστώντας και πάλι δια την ευλογητική έλευση, παρακάλεσε όπως διανείμει στο πυκνό εκκλησίασμα που, παρά το δριμύ ψύχος και την έντονη βροχή κατέκλυσε τον Ναό, από μία Ελληνική σημαία, καθώς «η σημαία δεν αποτελεί απλά ιερό σύμβολο, αλλά νοηματοδοτεί και οριοθετεί την ταυτότητα του Έθνους».

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....