Κώστας Τζιβανίδης: Προσωπικότητες προσκυνητές στον Άθωνα

Η Θεία Λειτουργία πρέπει να βιωθεί ψυχή τε και σώματι για να επιτευχθεί η μέθεξη με Τον Θεό. Το φως, λοιπόν, μια από τις ανθρώπινες αισθήσεις παίζει σημαντικό ρόλο στη θεία μυσταγωγία. Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος είναι και αυτή -όπως η συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία- βίωμα όλων των αισθήσεων.

Οι ακτίνες φωτός, που εισχωρούν από φεγγίτες και παράθυρα και παιχνιδίζουν στους τοίχους της εκκλησίας την ώρα της Θείας Ευχαριστίας δημιουργούν μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, που αποζητά και θαυμάζει κάθε ευλαβής προσκυνητής, είτε εκκλησιάζεται στον αρχαίο Καθεδρικό του Πρωτάτου στις Καρυές ή σε ένα ταπεινό κελλί σε κάποια από τις πλαγιές του Άθωνα. Αυτό το κτιστό φως μέσα από τις πολλές του αποχρώσεις αναζητούμε και εμείς οι φωτογράφοι, για να αποτυπώσουμε με τον φακό μας.

Από τότε που ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στην τέχνη της φωτογραφίας δίπλα στον μακαριστό Γιάννη Κυριακίδη σπουδή μου ήταν να αποτυπώνω στο φωτογραφικό φιλμ στιγμιότυπα και να τα «παγώνω» στον χρόνο. Όπως πολλοί, έτσι μένα τα βήματά μου με έφεραν ως προσκυνητή στον Άθωνα μα και ως φωτογράφο. Στα πολλά χρόνια που ως φωτογράφος κλήθηκα να αποτυπώσω φωτογραφικά επίσημες επισκέψεις σημαντικών εκκλησιαστικών και κοσμικών προσωπικοτήτων στο περιβόλι της Παναγιάς κατάφερα να συγκεντρώσω σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Το παρόν φωτογραφικό λεύκωμα έχει στόχο να αναδείξει το φωτεινό πνευματικό φάρο της Ορθοδοξίας και του γένους, τον Άθωνα, την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους μέσα από τις επισκέψεις σημαντικών εκκλησιαστικών και πολιτικών προσωπικοτήτων του καιρού μας.

Στις σελίδες που ακολουθούν να έχετε τη δυνατότητα να δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επισκέψεις προκαθήμενων κατά τόπους Ορθόδοξων Εκκλησιών, μα και σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων, που ως ηγέτες μα και ταυτόχρονα ως προσκυνητές ταξίδεψαν στον Άθωνα για να αναζητήσουν το κτιστό και το άκτιστο φως που μοναδικά στο Άγιο Όρος τηλαυγεί.

Αυτή ήταν και παραμένει η δική μου σπουδή, να συμβάλλω με τα «κλικ» της φωτογραφικής μου μηχανής στην εντύπωση και τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης. Αυτός είναι εξάλλου, ο σκοπός του παρόντος τόμου.

Η έκδοση του φωτογραφικού τόμου «Προσωπικότητες – προσκυνητές στον Άθωνα» θα ήταν αδύνατη χωρίς την πατρική ευλογία και την στήριξη του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, του Κανονικού Επισκόπου του Αγίου Όρους. Τα 30 χρόνια ποιμαντορίας του στον Πρώτο Θρόνο της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι φωτεινός φάρος για το γένος μας και την Ορθόδοξη Πίστη. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φιλακόλουθος και φιλομόναχος ων, με τις κατά καιρούς ειρηνικές του επισκέψεις στο πνευματικό περιβόλι του Άθωνα συνέβαλε στην ανανέωση αυτής της σημαντικής πνευματικής κοιτίδας.

Παράλληλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και τα κατά καιρούς μέλη της που, ως συλλογικό όργανο αλλά και ως ξεχωριστές προσωπικότητες, με περιέβαλλαν με την εμπιστοσύνη τους. Χωρίς την υποστήριξή τους στο έργο μου, η συγκέντρωση αυτού του πολύτιμου φωτογραφικού υλικού, που έχετε στα χέρια σας, θα ήταν αδύνατη. Συνεπώς, οφείλω και εγώ, ως ο δημιουργός, θερμές ευχαριστίες στην Ιερά Κοινότητα, που με βοήθησε να συλλέξω αυτό το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό.

Εξίσου καρδιακές είναι οι ευχαριστίες μου και προς τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, διότι με τη δική του χορηγία έγινε δυνατή η έκδοση του παρόντος τόμου. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Τα έργα της αγάπης του για το γένος και την Εκκλησία εντός μα και εκτός Ελλάδος είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Αυτό που εγώ μπορώ μπορώ να προσθέσω ως ψηφίδα σε αυτή την μεγάλη προσωπικότητα είναι ένα θερμό «ευχαριστώ» μέσα από την καρδιά μου στον καλό άνθρωπο και μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο.

Το παρόν σημείωμα θα ήταν λειψό, όμως, χωρίς μιά αναφορά σε ένα άλλο πνευματικό μου αδελφό και δάσκαλο στην τέχνη της φωτογραφίας, τον Νικόλαο Μαγγίνα. «Έφυγε» ξαφνικά και ανέλπιστα τον περασμένο Απρίλιο και δεν κατάφερε να δει εκδομένο τον τόμο. Ωστόσο και η δική του συμβολή ήταν σημαντική. Η καθοδήγησή και οι συμβουλές του στη τέχνη της φωτογραφίας, το μεράκι του για τον φωτογραφικό φακό, η πολυεπίπεδη γενναιοδωρία του σε μένα συνέβαλαν καθοριστικά στο να διαμορφώσουν την προσωπικότητά μου ως φωτογράφου και ως ανθρώπου.

Κώστας Τζιβανίδης

Πηγή: fosfanariou.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....