Κύπρος: Η Σύναξη των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας εορτάστηκε από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες

Την Κυριακή του Παραλύτου, 15 Μαΐου, εορτάστηκε εκ μεταθέσεως η Σύναξη των πέντε Ιεραρχών της Κυθρέας από τους εκτοπισμένους Κυθρεώτες, στο παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος, πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ιερού Ναού, Πρωτοπρεσβύτερο π. Διομήδη Κωνσταντίνου και π. Γεώργιο Κούλα, καθώς και από το Διάκονο π. Ανδρέα Ματέι.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Αθανασίου Κυθρέας, με τις ευλογίες της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄, τελείται η Σύναξη των Αγίων πέντε Επισκόπων των Χύτρων (Κυθρέας): Σπυρίδων (19 Σεπτεμβρίου), Πάππος (24 Οκτωβρίου), Δημητριανός (6 Νοεμβρίου), Αθανάσιος (17 Μαΐου) και Φωτεινός (2 Αυγούστου).

Στον εκκλησιασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθρέας δρ. Πέτρος Καρεκλάς, ο Κοινοτάρχης Τραχωνίου Κυθρέας κ. Χαράλαμπος Παπαθανασίου και οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι των Ενοριών της Κυθρέας: Παναγίας Χαρδακιωτίσσης, Αγίου Γεωργίου, Αγίου Ανδρονίκου, Αγίας Μαρίνας, Τιμίου Σταυρού Χρυσίδος και Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής, επισημαίνοντας ότι «διδασκόμαστε για ακόμη μια φορά ότι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είναι ο ιατρός όχι μόνο της ψυχής αλλά και του σώματος, αφού ο άνθρωπος είναι μια ψυχοσωματική οντότητα». Τόνισε τη σημασία της υπομονής και της καρτερικότητας, τις οποίες κατείχε ο Παράλυτος της περικοπής, ο οποίος για 38 έτη υπέφερε, αλλά δεν έχασε την ελπίδα του. Επίσης, «διδασκόμαστε ότι όταν “ἄνθρωπον οὐκ ἔχομεν” (πρβλ. Ιωάν. ε΄ 7) να μας βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές τις ζωής μας, πάντα έχουμε το Θεό στο πλευρό μας, γι΄ αυτό και δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την πίστη μας και την εμπιστοσύνη στο θέλημά Του. Ακόμη, το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα μάς υπενθυμίζει το γεγονός ότι πολλές φορές οι αρρώστιες και γενικά οι αδυναμίες του σώματος έχουν τη ρίζα τους στην αμαρτία. Γι΄ αυτό και ο Χριστός αφού θεράπευσε τον Παράλυτο, του τόνισε: “Ἴδε ὑγιὴς γέγονας· μηκέτι ἁμάρτανε, ἵνα μὴ χεῖρόν σοί τι γένηται” (Ιωάν. ε΄ 14)».

Ο Θεοφιλέστατος έκανε αναφορά και στη Δεσποτική εορτή της Μεσοπεντηκοστής, η οποία αναφέρεται στη Σοφία του Θεού, δηλαδή το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, τον Υιό και Λόγο του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό.

Ο Επίσκοπος Μεσαορίας κ. Γρηγόριος αναφέρθηκε στους πέντε Ιεράρχες της Κυθρέας, το εικόνισμα των οποίων τοποθετήθηκε στη μέση του ναού για προσκύνηση από τους πιστούς. Επίσης, έκανε αναφορά στο ιστορικό γεγονός των Εγκαινίων του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωριού Κυθρέας στην Αγλαντζιά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν 17-18 Μαΐου 2019, με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, του οποίου τις ευχές και την πατρική αγάπη μετέφερε σε όλο το εκκλησίασμα.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκαν εορτές και μνημόσυνα πάντων των τελειωθέντων Κυθρεωτών πριν την εισβολή, κατά τη διάρκεια αυτής και μετά απ’ αυτή στην προσφυγιά.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....