Την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.
Στο κήρυγμα του Θείου Λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας από το κατά Λουκά Ευαγγέλιο που αναφέρεται στην παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου και εξήγησε με ποιο τρόπο διαμηνύει την κατά Χριστόν σωτηρία κάθε ανθρώπου, την πρώτη Κυριακή του Τριωδίου: «Ανοίγει σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, ένα βιβλίο της Εκκλησίας, το Τριώδιο, το οποίο θα χρησιμοποιείται μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο, καθ’ όλη δηλαδή την περίοδο των δέκα εβδομάδων που περιλαμβάνει το κατανυκτικό Τριώδιο.
Βλέπουμε ότι η Εκκλησία μας πάντοτε και με κάθε τρόπο προσπαθεί να μας προετοιμάζει για τα μεγάλα γεγονότα της Θείας Οικονομίας. Προβάλλει σήμερα και μας διηγείται την παραβολή που είπε ο Χριστός για τον Τελώνη και τον Φαρισαίο, μία παραβολή στην οποία θα πρέπει και εμείς να εστιάσουμε και να δώσουμε την απαιτούμενη προσοχή. Πολλά είναι τα νοήματα αυτής της παραβολής, το πιο βασικό όμως είναι η σπουδαιότητα της προσευχής στη ζωή του χριστιανού.
Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός μας λέγει πώς πρέπει να προσευχόμαστε. Πρέπει να προσευχόμαστε τελωνικώς, δηλαδή με ταπείνωση. Γιατί η υπερηφάνεια είναι εκείνη η οποία μας απομονώνει, είναι εκείνη η οποία «κλειδώνει» την ψυχή και την καρδιά μας και δεν μπορούμε να χωρέσουμε πουθενά, δεν μπορούμε να συγχωρέσουμε κανέναν. Βλέπουμε λοιπόν πόσο πολύ –όλοι μας– δυναστευόμαστε από αυτό το πάθος της υπερηφανείας.
Ο Θεός έχει δώσει άπειρα χαρίσματα σε όλους μας, έχει δώσει άπειρες ευλογίες και ευεργεσίες στον καθένα από εμάς. Και εμείς αντί να σπουδαιολογήσουμε όλα αυτά που μας έχει χαρίσει, αντί να φροντίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα χαρίσματα που μας έχει εμπιστευθεί και θα μας τα ζητήσει κατά την Δευτέρα και Μεγάλη Παρουσία Του, νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι δικά μας.
Καυχόμαστε συνεχώς και ποτέ δεν δοξολογούμε και δεν ευχαριστούμε τον Θεό για όλα αυτά. Ποτέ δεν είμαστε πρόθυμοι να ενσκήψουμε στην καρδιά μας, να καταλάβουμε τα λάθη μας, να δούμε τις αδυναμίες μας και να βρούμε τρόπο ώστε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις ρυθμίσουμε, αλλά πάντοτε μας φταίνε οι άλλοι. Πάντοτε κοιτάμε τα αμαρτήματα και τις αδυναμίες των άλλων. Αυτός είναι ο εγωισμός».
Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε: «Η σημερινή ευαγγελική διήγηση μας λέγει ότι εάν εμείς θελήσουμε ο Χριστός να μας δώσει τη χάρη Του, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να προσευχόμαστε όπως ο Τελώνης, ο οποίος είχε καταλάβει την αδυναμία του, είχε καταλάβει το βάθος και το μέγεθος των αμαρτιών του και προσπαθούσε να εκζητήσει συγχώρεση από τον Θεό. Διότι της υπερηφανείας αντιτάσσεται ο Χριστός, τοις ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν».