Κυριακή της Σαμαρείτιδος στον Ιερό Ναό Θεοφανείων, Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι

Την Κυριακή 22 Μαΐου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Θεοφανείων, Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι.

 

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης, ο οποίος ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην συνάντηση του Χριστού με την Σαμαρείτιδα: «Σήμερα ο Χριστός ανασταίνει την ψυχή της Σαμαρείτιδος, την φωτίζει και της δίδει τη δυνατότητα να καταλάβει Ποιός είναι και να πιστεύσει σε Αυτόν, για να Τον κηρύξει στον κόσμο. Έτσι η Αγία Φωτεινή, που έλαβε αυτή την ονομασία κατά την ημέρα της Πεντηκοστής, όταν βαπτίσθηκε από τους Αποστόλους στα Ιεροσόλυμα, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού σε πολλές πόλεις –μία εξ αυτών είναι και η Σμύρνη– και γι’ αυτό ονομάστηκε ισαπόστολος.

Προκαλεί εντύπωση που ο Χριστός συνομιλεί με αυτή τη γυναίκα, όχι μόνο γιατί η κοινωνική θέση της γυναίκας αυτή την εποχή ήταν υποδεέστερη σε σχέση με αυτή των ανδρών, αλλά επιπλέον γιατί αυτή η γυναίκα ήταν Σαμαρείτιδα, αν αναλογιστεί κανείς την έχθρα που υπήρχε ανάμεσα στους Ιουδαίους και τους Σαμαρείτες. Και η έχθρα αυτή υπήρχε διότι οι Σαμαρείτες, αν και πίστευαν στον αληθινό Θεό και τηρούσαν τον μωσαϊκό νόμο, είχαν στην πίστη τους πολλές ειδωλολατρικές προσμίξεις. Εκτός αυτού η Σαμαρείτιδα ήταν και μια αμαρτωλός γυναίκα, αφού δεν τηρούσε ούτε τον μωσαϊκό νόμο, ούτε και τις πεποιθήσεις της κοινωνίας της εποχής. Ο Χριστός όμως, ο οποίος πάντοτε επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία στον καθένα από εμάς και να βρει την κατάλληλη στιγμή για να μας χαρίσει τη σωτηρία, φθάνει στο φρέαρ του Ιακώβ, διώχνει του Μαθητές και αποφασίζει να συνομιλήσει με αυτή τη γυναίκα».

Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε το μήνυμα που μας δίδει η σημερινή ευαγγελική διήγηση, λέγοντας: «Ο Χριστός πάντοτε προσδοκά και προσπαθεί να μας συναντήσει. Και αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, είναι στο δικό μας χέρι. Όπως λέγει ο ίδιος ο Χριστός βρίσκεται έξω από την πόρτα της ψυχής μας, την χτυπάει και εκείνο που περιμένει είναι να Του ανοίξουμε για να φωτίσει την ψυχή και την καρδιά μας, ολόκληρο τον εσωτερικό μας κόσμο. Διότι, ανοίγοντάς Του την πόρτα, ο Χριστός μας δίδει το «ύδωρ το ζων», το ανεξάντλητο ύδωρ που κάνει πάντοτε δροσερό και χορτάτο εκείνον που θα πιει. Και αυτό είναι η χάρις των Μυστηρίων του Θεού».

Επ’ ευκαιρία της 71ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε προ της απολύσεως, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πάντων των ηρωικώς αγωνισαμένων και ενδόξων πεσόντων στην σπουδαία αυτή σύρραξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που έλαβε χώρα στο νησί από τις 20 έως τις 29 Μαΐου 1941.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....