Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Μητροπολιτικό Ναό Χανίων

Την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας συλλειτούργησε, μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και του κυριάρχου Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. κ. Αθανάσιος Καραχάλιος.

Δια το μυστήριο και τη μαρτυρία του Σταυρού κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, με καίριες θεολογικές επισημάνσεις και για τις συνέπειες στη ζωή μας, ανάλογα με τη σχέση μας με το Σταυρό του Χριστού.

Στο τέλος, τέλεσαν το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του μακαριστού Υπουργού και Βουλευτή Μανούσου Βολουδάκη.

 

 

Στο μνημόσυνο του Ελευθερίου Βενιζέλου ομίλησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας

Την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης, 19 Μαρτίου 2023, ο Σεβ. κ. Ανδρέας, μετά από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκου Παπαδάκη, μίλησε στα ογδόντα επτά (87) χρόνια από την εκδημία του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τελέστηκε τρισάγιο στους τάφους των Βενιζέλων, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο, παρόντων των Σεβ. Μητροπολιτών Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού του και Ποιμενάρχου και Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρώην Υπουργός κ. Βασίλης Διγαλάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, άλλοι Δήμαρχοι, ο Διοικητής του Πεδίου Βολής Κρήτης Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Μουστάκης και αξιωματικοί άλλων σωμάτων.

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα, με θέμα: «Στον Ελευθέριο Βενιζέλο, από τους Καραθεοδωρήδες και τους Αδοσίδηδες. Η ρωμιοσύνη αποσπερίζει». Επικεντρώθηκε, ο Σεβασμιώτατος κ. Ανδρέας, στις σχέσεις του νεαρού τότε Ελευθερίου Βενιζέλου, με τον χριστιανό Διοικητή Κρήτης, Αλέξανδρο Καραθεοδωρή, αλλά και τον ανεψιό του, διαπρεπή μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Επίσης, στον Κωστάκη Αδοσίδη, στον γιο του Αναστάση Αδοσίδη και τη σύζυγό του Έλλη Χατζηλαζάρου, από τη γνωστή μεγαλοαστική οικογένεια της Θεσσαλονίκης.

Οι σχέσεις, που διαμορφώθηκαν στην Κρήτη, με τις οικογένειες Αδοσίδη, Χατζηλαζάρου και με τον Ταχσίν Πασά της Θεσσαλονίκης, που είχε υπηρετήσει στην Κρήτη, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο στην τελική είσοδο του διαδόχου Κωνσταντίνου, με τον ελληνικό στρατό, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....