Κυριακή του Ασώτου: Η γνωστή ευαγγελική παραβολή μάς υπενθυμίζει την ευσπλαχνία του Θεού και την ελεύθερη βούληση που δίδει στους ανθρώπους να βαδίσουν την οδό της μετανοίας

Την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μοχού.

 

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο και ανέλυσε την ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αναφέρεται στην παραβολή του ασώτου υιού την οποία, όπως τόνισε, οι ερμηνευτές Πατέρες της Εκκλησίας μας, έχουν χαρακτηρίσει «Ευαγγέλιο μέσα στο Ευαγγέλιο», που σημαίνει ότι αυτή και μόνο η ευαγγελική περικοπή είναι αρκετή για να κατανοήσουμε το βαθύτερο νόημα του Ευαγγελίου.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε στην ομιλία του: «Το σημερινό ευαγγελικό απόσπασμα, μας διδάσκει ότι ο Χριστός, ο Δημιουργός Θεός, ο Πλάστης του σύμπαντος κόσμου, μας έχει πλάσει ελεύθερους. Όταν πήγε ο δεύτερος υιός και ζήτησε από τον πατέρα της παραβολής την περιουσία που του αναλογούσε, εκείνος δεν αρνήθηκε και του την έδωσε αμέσως. Διότι όπως συμβαίνει στην εποχή μας αλλά όπως συνέβαινε και κατά τους χρόνους του Ευαγγελίου, για να κληρονομήσει κάποιος περιουσία, θα έπρεπε να πεθάνει ο πατέρας του. Ο υιός λογαριάζει λοιπόν τον πατέρα του σαν νεκρό, αλλά ο πατέρας δεν διαμαρτύρεται. Του παραχωρεί απλόχερα την περιουσία του.

Έτσι ακριβώς και ο Θεός, αγαπητοί μου αδελφοί, μας έχει πλάσει ελευθέρως και κάθε φορά που βλασφημείται από εμάς, κάθε φορά που θλίβεται εξαιτίας των δικών μας αμαρτιών, δεν αντιδρά. Απλώς ανέχεται τις βλασφημίες και τις αμαρτίες μας, μακροθυμεί και περιμένει την μετάνοιά μας. «Μετανοώ» σημαίνει κατά κυριολεξία «αλλάζω νου», «αλλάζω μυαλό», «αλλάζω τρόπο και στάση ζωής και έρχομαι σε επικοινωνία με τον Θεό».

Για να έρθει όμως η μετάνοια –και χαρακτηριστικό παράδειγμα μετανοίας είναι το παράδειγμα του ασώτου υιού– θα πρέπει να καλλιεργήσουμε την αρετή που η Εκκλησία μας προέβαλε την προηγούμενη Κυριακή, με την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την αρετή της ταπεινώσεως. Διότι αν δεν έχουμε ταπείνωση, δεν μπορούμε να συναισθανθούμε και τα λάθη μας και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βρούμε τον δρόμο της μετανοίας. Αν δεν έχουμε ταπείνωση, πάντοτε οι άλλοι θα μας φταίνε και δεν θα ενσκήπτουμε ποτέ στην ψυχή και την καρδιά μας, ώστε να βρούμε τη ρίζα και την αιτία της αποστασίας μας από τον Θεό.

Έπειτα, αν διαβάσουμε προσεκτικά, λέξη προς λέξη, την ευαγγελική περικοπή, βλέπουμε ότι ο πατέρας, αισθανόμενος και βλέποντας τον υιό του από μακριά να επιστρέφει, βγαίνει στην πόρτα. Τι σημαίνει αυτό; Όταν ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά, όταν ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε σύμφωνα με το Θέλημα του Θεού, τότε Εκείνος έρχεται προς εμάς, μας απλώνει το χέρι και μας δίδει ευκαιρίες που θα μας βοηθήσουν να διέλθουμε και να βαδίσουμε με επιτυχία τον δρόμο της μετανοίας. Ο Χριστός λοιπόν, αρκεί να δει μια σταγόνα, μία στάση, ένα βήμα μετανοίας από εμάς για να μας δώσει αρκετές ευκαιρίες για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία της μετανοίας. Αυτό να μην το ξεχνούμε ποτέ!».

Περαίνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπεγράμμισε: «Μετάνοια και ελευθερία είναι το μήνυμα της σημερινής ευαγγελικής διήγησης, αλλά παράλληλα προβάλλεται και η ευσπλαχνία του Θεού Πατρός, η ευσπλαχνία που έχει για όλους και τη δείχνει σε όλους μας.

Πρωτίστως με ταπείνωση θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, θα μπορέσουμε να συναισθανθούμε την εξαθλίωση που προκαλεί η απομάκρυνσή μας από τον Θεό και έπειτα με τη μετάνοια, τη χάρη και τη βοήθειά Του, θα μπορέσουμε να γίνουμε πραγματικοί άνθρωποι, να γίνουμε γνήσιες και καθαρές εικόνες Χριστού».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....