Κυριακή του Παραλύτου στο Παλαιχώρι Ορεινής

Την Κυριακή, 7 Μαΐου 2023, Τετάρτη από του Πάσχα, όπου η Εκκλησία μας την έχει αφιερώσει στο θαύμα της θεραπείας του Παραλύτου, ο Πανιερώτατος  Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής  κ. Ησαΐας χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπαντανάσσης στην κοινότητα του Παλαιχωρίου Ορεινής.

 

Τον Πανιερώτατο πλαισίωναν ο Εφημέριος του Ναού, Οικονόμος Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου και ο Αρχιδιάκονος Ραφαήλ Μισιαούλης.

 

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος ανέφερε: « Μεγάλη δωρεά και ευλογία έλαβε ο Παράλυτος της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής από τον Κύριο. Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια ζούσε ένα βασανιστικό δράμα λόγῳ της σωματικής του δοκιμασίας, αλλά και της καθημερινής αδιαφορίας και απορρίψεως από τους  συνανθρώπους του. Αλήθεια, πόσο μεγάλο πόνο προκαλεί σε έναν άνθρωπο μία σοβαρή σωματική ασθένεια! Πόσο μεγάλο πόνο προκαλεί όμως και η αδιαφορία των συνανθρώπων του». Στη συνέχεια τόνισε πως μέσα από τη θεραπεία του Παραλύτου της Βηθεσδά, φαίνεται με τον πιο παραδειγματικό τρόπο το μέγεθος και η ποιότητα  της δωρεάς του Χριστού στον άνθρωπο. «Ο Χριστός σήμερα δεν προσφέρει στον Παράλυτο τη θεραπεία του αλλά του χαρίζει με έναν του λόγο τη ζωή που για τόσο καιρό είχε στερηθεί. Του δίνει τη δυνατότητα να σηκωθεί στα πόδια του και να περπατήσει, να πάρει και πάλι τη ζωή στα χέρια του, να σχετιστεί με ανθρώπους, να κάνει φίλους, να εργαστεί, να επανενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο. Να γιατί είπαμε προηγουμένως ότι δεν μιλάμε για μια απλή θεραπεία αλλά για Ανάσταση».

 

Ο Μητροπολίτης Ταμασού χειροθέτησε τον εφημέριο του Ναού σε Πρωτοπρεσβύτερο, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 27 έτη ιερατικής διακονίας.

 

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος τέλεσε το εξάμηνο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’, καθώς και το εθνικό μνημόσυνο των ηρώων Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου, οι οποίοι απαγχονίσθηκαν κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 59.

 

Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Βουλευτής ΔΗ. ΣΥ Αμμοχώστου, κ. Νίκος Γεωργίου, ο οποίος εξήρε την προσφορά των ηρώων στον τόπο μας.

 

Στο τέλος, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε τρισάγιο  στην προτομή των ηρώων και κατάθεση στεφάνων.

 

Παρόντες, τόσο στη Θεία Λειτουργία όσο και στο τρισάγιο ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, ο πρώην βουλευτής του ΔΗ. ΣΥ κ. Γιώργος Γεωργίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, κ. Ανδρέας Λουκά, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού Αστυνομίας, Αστυνόμος Λοΐζος Ιωνά, ο εκπρόσωπος του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ,  ο συναγωνιστής του ήρωα Μιχαήλ Καραολή, κ. Ανδρέας Παναγιώτου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγωνιστών, κ. Ανδρέας οι Κοινοτάρχες Παλαιχωρίου Ορεινής, Παλαιχωρίου Μόρφου, Ασκά και Φτερικουδίου,  και συγγενείς των ηρώων.

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....