Λαμπρές Λειτουργικές Τελετές στην Ιθάκη, για την επίσημη αναγγελία της αγιοκατατάξεως του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Αγχιάλου Ευγενίου (Καραβία) του Ιθακησίου

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας των Καθαρών Ιθάκης, τελέσθηκε σήμερα το πρωί Δισαρχιερατικη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, συνιερουργούντος του και προσκαλέσαντος αυτόν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεοφίλου, επί τη επισήμω αναγγελία της αγιοκατατάξεως του Εθνοϊερομάρτυρος Μητροπολίτου Αγχιάλου Ευγενίου (Καραβία) του Ιθακησίου υπό της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Οποία όρισε ως ημέρα μνήμης του την 10η Απριλίου, ημέρα του απαγχονισμού του από τους Τούρκους, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Μονής, Αρχιμ. Σεβαστιανού, του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιθάκης, Πρωτοπρ. Χριστοδούλου Τριλίδα, και Εφημερίων της Ιθάκης.
Παρέστησαν ο Έπαρχος Ιθάκης κ. Αθαν. Λιβιτσάνης, ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσιος Στανίτσας, οι επικεφαλής των Υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, κ Καθηγητής της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Εμμ. Καραγεωργούδης και πολλοί πιστοί, τηρούντες τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, οι οποίοι με συγκίνηση άκουσαν να ανα γιγνώσκεται από τον Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Ιωαννίκιο Ζαμπέλη η Πράξη της Ιεράς Συνόδου για την αγιοκατάταξη του συντοπίτη τους Μητροπολίτη Αγχιάλου Ευγενίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ με εγκάρδιους λόγους αδελφικής αγάπης, τους οποίους εκείνος ανταπέδωσε, αναφερθείς στους δεσμούς ενός τέταρτου αιώνος που τους συνδέουν, από την κοινή διακονία τους στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι στο πρόσωπό του συνδυάζονται οι αρετές της καλωσύνης, της ευγένειας, της αγάπης, της επιείκειας, της υπομονής και της συγωρητικότητας, καθώς και το γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα.
Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν τη Σύρο, την Ομηρική Συρίη, με την Ιθάκη, στο πρόσωπο του πιστού χοιροβοσκού του Οδυσσέα Εύμαιου, ο οποίος κατήγετο από βασιλική οικογένεια του νησιού, όπως αναφέρεται στη ραψωδία Όμικρον της Οδύσσειας.
Ομίλησε, επίσης, για την ανύψωση της Ιθάκης στο χώρο του ιδανικού και των συμβολισμών που έχει προσλάβει ως έκφραση νοσταλγίας για την πατρίδα και αραξοβόλι από τις περιπέτειες της ζωής.
Αναφερθείς δε στον σήμερα τιμώμενο Εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Αγχιάλου Ευγένιο, επεσήμανε ότι βίωσε την προτροπή του Κυρίου, όπως αναφέρεται στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή, να είναι, δηλαδή, διάκονος του λαού, ακολουθών το παράδειγμα Του, ο Οποίος δεν ήρθε «διακονηθήναι αλλά διακονήσαι και δούναι την ψυχή Του αντίλυτρο ψυχών», εγκλωβισμένων στον εγωισμό και την αυταρέσκεια.
Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο σημερινός εορτασμός δίνει δύο διδαχές: να είμεθα ταπεινοί στη διακονία των συνανθρώπων μας και να αποφεύγουμε τις φευγαλέες και εφήμερες κενοδοξίες, και, αφού μετέφερε την ευλογία της Παναγίας της Μεγαλόχαρης από την Τήνο και της Θεοσκεπάστου από την Άνδρο, κάλεσε τους Ιθακησίους να τιμούν το συμπατριώτη τους Άγιο, δίνοντας το όνομά του στα παιδιά τους.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο για την πρόσκλησή του και του ευχήθηκε ο Άγιος Ευγένιος να προσεύχεται για την άλυπη, καρποβριθή, θεοφιλή και πολυχρόνιο Αρχιερατεία του.
Τέλος, εγένετο η τελετή καθιερώσεως της Εικόνος του Αγίου, την Ακολουθία του οποίου συνέθεσε ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Ειρηναίος Ζαμπέλης.
Το εσπέρας, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, κατά παράκληση του Σαβασμιωτάτου κ. Θεοφίλου, θα προστεί του Κατανυκτικού Εσπερινού και θα κηρύξει το θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στο Βαθύ.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....