Λαοδικείας Θεοδώρητος: «Στον πόλεμο έχει ηττηθεί η ανθρωπότητα»

Με λαμπρό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο κορυφώθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας η εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι διαλαμψάντων Αγίων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαοδικείας κ. Θεοδωρήτου, Διευθυντού του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τρηζοινίας κ. Εφραίμ και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε με θεολογική δεινότητα ο προεξάρχων της Ιεράς Πανηγύρεως, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος αναφερόμενος  στην προσωπικότητα του σπουδαίου Θεολόγου της βιωματικής Θεολογίας και νήψεωςς  της Εκκλησίας μας, στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, τον οποίο η Εκκλησία μας τιμά ιδιαιτέρως την Β’ Κυριακή των Νηστειών και στους τιμωμένους Αγίους της Φθιώτιδος.

Χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρητος υπογράμμισε:

«Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς προσέφερε στην Εκκλησία μας την βιωματική Θεολογία και προσέγγιση της πίστεως. Καθόρισε το βίωμα της Ορθοδόξου πίστεως και της ζωής της Εκκλησίας μας. Η πνευματική ζωή είναι βιωματική και ο άνθρωπος δεν μετέχει στην ζωή του Θεού μόνο με την σκέψη, μόνο με το νου, αλλά μετέχει ολόκληρος ο άνθρωπος. Κέντρο του ανθρώπου είναι η καρδιά και η πίστη δεν είναι μόνο εγκεφαλική υπόθεση, αλλά βιωματική κατάσταση και όταν ο άνθρωπος προσεγγίζει το Μυστήριο του Θεού και όταν ο άνθρωπος κοινωνεί με τον Θεό, τότε ζει σε ένα άλλο επίπεδο. Έχει εμπειρία της αλήθειας, που εμπερικλείεται μέσα στην πίστη μας στον Θεό.

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς επιβεβαίωσε ότι η πνευματική ζωή επηρεάζει ολόκληρη την ύπαρξη του ανθρώπου.

Οι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι η καρποφορία του Αγίου Πνεύματος. Σήμερα εδώ στην Φθιώτιδα εορτάζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έγιναν σημείο αναφοράς στην κοινωνία μας.

Κάποτε ήταν πιο εύκολο να συναντήσεις ανθρώπους χαριτωμένους, καταξιωμένους. Σήμερα η εικόνα αυτή πάει να χαθεί, διότι αφενός λογικοκρατούμαστε και αφετέρου είμαστε μπλεγμένοι σε διαπλοκές και ο άνθρωπος έχασε την αγνότητα και την καθαρότητά του.

Δεν έχουμε ειρήνη στην ζωή μας. Δεν είμαστε συμφιλιωμένοι με τον Θεό και με τον συνάνθρωπο. Ο πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, μια αποτυχία μεγάλη του ανθρώπου του 21ου αιώνα είναι ότι δεν μπορούν οι άνθρωποι να συνεννοηθούν. Σε ένα πόλεμο δεν υπάρχουν ηττημένοι και νικητές. Στον πόλεμο έχει ηττηθεί η ανθρωπότητα. Αντιμετωπίζουμε την καθημερινή πάλη της ζωής με τον θάνατο. Ζούμε τραγικές στιγμές».

Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος υπογράμμισε:

«Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι οδοδείκτες που μας δείχνουν τον δρόμο. Αν συνεχίσουμε σε διεθνές επίπεδο ή σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο,  τον δρόμο αυτόν του ανταγωνισμού,  δεν θα οδηγηθούμε πουθενά.

Οι Άγιοι έδειξαν με το παράδειγμά τους ότι η ζωή έχει αρχές, έχει αξίες. Ο άνθρωπος δεν είναι μία έτοιμη προσωπικότητα. Ο άνθρωπος γίνεται και πορεύεται προς την αγιότητα, προς την αρετή, προς την σωφροσύνη και όταν ο άνθρωπος γίνεται άνθρωπος του Θεού, τότε γίνεται φωτεινός.

Να μην απογοητευόμαστε. Ο Ελληνικός λαός να μην χάσει την ταυτότητά του. Έχουμε μία γενναία παράδοση».

Την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «περί του πολέμου στην Ουκρανία», ανέγνωσε προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα και προς τους αναρίθμητους τηλεθεατές και ακροατές ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών προσεφώνησε τους Αγίους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε εγκαρδίως για την τιμητική και ιδιαίτερα ευλογητή παρουσία τους στην Φθιώτιδα και στην Καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο παραβρέθηκε σύσσωμη η πολιτική, η στρατιωτική και η εκπαιδευτική ηγεσία του τόπου, με προεξάρχοντα τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραϊσκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα, καθώς και πολλοί πιστοί.

          Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....