Λήμνος: Επιμνημόσυνη δέηση για τα 58 θύματα της πυρκαγιάς της 9ης Σεπτεμβρίου 1939

Η Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου τέλεσε το Σάββατο στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Γενεσίου της Θεοτόκου, της αγοράς, Όρθρο και Θεία Λειτουργία για την ανάπαυση των 58 συντοπιτών, οι οποίοι από αιφνίδια πυρκαγιά που ξέσπασε στο σημείο αυτό στις 9 Σεπτεμβρίου 1939, έχασαν τη ζωή τους βυθίζοντας στο πένθος τους κατοίκους του νησιού και προκαλώντας πανελλήνια θλίψη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν προσευχόμενοι συγγενείς των θυμάτων και αρκετοί πιστοί, καθώς και η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος τέλεσε με τους Ιερείς και τον Διάκονο του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος επιμνημόσυνη δέηση, προ του μνημείου καέντων, μνημονεύοντας ονομαστικά όλα τα θύματα του τραγικού εκείνου συμβάντος.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους παρόντες μεταξύ άλλων είπε: «Συγκλονισμένοι, παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν, αναλογιζόμαστε σήμερα το μεγάλο κακό της αποφράδας εκείνης ημέρας με το γεγονός που τελείωσε αιφνίδια και μαρτυρικά τη ζωή συνανθρώπων μας στον τόπο αυτό. Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί θυμούνται και μιλούν γι’ αυτό το γεγονός. Λίγοι όμως προσέρχονται εδώ και προσεύχονται για την ανάπαικη εκείνων.

Η Εκκλησία από τότε μέχρι σήμερα δεν έπαυσε να τους μνημονεύει. Θα πω μόνο με βαθύτερα μηνύματα, ότι τα λόγια φανερώνουν τη δύναμη του ανθρώπου μέσα στην ιστορία, ενώ η σιωπή γίνεται πάντοτε τρόπος να ακούγεται η φωνή του Θεού μέσα στο θόρυβο του κόσμου.

Η προσευχή αποδεικνύεται τελικά πιο δυνατή από τον λόγο. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους, και αυτό από ανάγκη μας προσφέρουμε. Ο Θεός να τους αναπαύει».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....