Λιτάνευση εικόνων για την κατάπαυση των πυρκαγιών- Πρώτη μέρα σήμερα χωρίς ενεργά μέτωπα στον Έβρο

Χωρίς ενεργά μέτωπα πυρκαγιάς και με την επιστροφή των κατοίκων της Λευκίμμης στις οικίες τους, έκλεισε η χθεσινή ημέρα στον Έβρο.

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που το βράδυ του Σαββάτου τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου, και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο Νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.

 

Λιτάνευση εικόνων για την κατάπαυση των πυρκαγιών

 

 

Μαινόμενων επί δεκαπενθήμερον των πυρκαγιών στην ευρύτερη περιοχή του Σουφλίου – Δαδιάς – Λευκίμμης, με εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού την Κυριακή, 3 του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., μετά το πέρας της Θεία Λειτουργίας, σε όλους τους Ναούς της επαρχίας του,  πραγματοποιήθηκε λιτάνευση των ιερών εικόνων πέριξ των Ιερών Ναών και ανεπέμφθη δέηση για την κατάπαυση της καταστροφικής θεομηνίας, που πλήττει κατοικημένες, αγροτικές και δασικές περιοχές με ανυπολόγιστης αξίας ζημιές για το περιβάλλον, για την τοπική οικονομία και για την ασφάλεια της Πατρίδας μας.

Ο Σεβασμιώτατος την ημέρα αυτή ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου Ελληνοχωρίου – Διδυμοτείχου και μίλησε επίκαιρα λέγοντας ότι ο άνθρωπος είναι  διαχειριστής και όχι ιδιοκτήτης και κυρίαρχος της Δημιουργίας, γι’ αυτό πρέπει με σεβασμό και φόβου Θεού να διαχειρίζεται την πιστευθείσα εις αυτόν από τον Δημιουργό κληρονομία.

Σχολιάζοντας δε την παραβολή των κακών γεωργών της Κυριακής ΙΓ´ Ματθαίου, που ανεγνώσθη, μεταξύ άλλων, είπε: «Η παραβολή αυτή έχει απόλυτη εφαρμογή σε όλες τις εποχές και κυρίως στην εποχή μας. Ό,τι έπραξε ο Θεός στον Ισραήλ, η φροντίδα και η αγάπη με τις οποίες τον περιέβαλλε, οι δωρεές με τις οποίες τον προίκισε, οι Δίκαιοι και οι Προφήτες με τους οποίους τον στόλισε, το ίδιο ακριβώς έπραξε και με τον Νέο Ισραήλ, εμάς του Χριστιανούς, μέσα στην Εκκλησία Του. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας ευεργετεί την Εκκλησία μας με την Ευαγγελική διδασκαλία Του, με τους Αγίους και τους Μάρτυρες της πίστεως, ενώ η παρουσία του Χριστού είναι συνεχής και διαρκής μέσα στο γεγονός της Εκκλησίας και της κοινωνίας στη μυστηριακή Της ζωή.

»Στην εποχή μας, δυστυχώς, παρατηρούνται συμπεριφορές εγωιστικές  σαν κι αυτές που περιγράφονται στην παραβολή. Ο άνθρωπος με απληστία και ασέβεια εκμεταλλεύεται τη Δημιουργία, η Εκκλησία μας χλευάζεται, ο Λόγος του Θεού περιφρονείται, οι άγιοι λοιδορούνται και εμπαίζονται, ο Χριστός εξοστρακίζεται και απωθείται στο περιθώριο, όχι μόνο από τους εχθρούς της πίστεως, αλλά και από κάποιους υπευθύνους γεωργούς – κληρικούς, αλλά και πάμπολλους ανακόλουθους χριστιανούς, που Τον σταυρώνουν καθημερινά, επιδεικνύοντας θρησκευτική υποκρισία, ανεπίτρεπτο θρησκευτικό φανατισμό, καθιστώντας, με τον τρόπο αυτό, εαυτούς κακούς διαχειριστές των δωρεών του Θεού».

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, η Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελληνοχωρίου Σοφία Δογάντζαλη και ικανό εκκλησίασμα.

 

 

 

…πυρί συνόντες ἔψαλλον…

Του μεν μηνός Αυγούστου εκπνέοντος του δε μηνός Σεπτεμβρίου αρχομένου, και της πύρινης λαίλαπας μαινομένης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός συνεχίζει την ποιμαντική περιοδεία του σε πυρόπληκτες περιοχές και ιερουργεί ευχόμενος και προσευχόμενος για την ταχεία κατάπαυση του πυρός. Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος:

• Την 31η του μηνός Αυγούστου ε.έ., ημέρα της εβδομάδος Τετάρτη, επί τη εορτή της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου του οικισμού Ζώνης, του τέως Δήμου Κυπρίνου. Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας.

• Την 1η του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα της εβδομάδος Παρασκευή, επί τη Αρχή της Ινδίκτου και επί τη μνήμη των εξ Αδριανουπόλεως Τεσσαράκοντα Παρθένων μαρτύρων, ιερούργησε στον φερώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό στα Νέα Κοιμητήρια Ορεστιάδος, όπου και ανεγνώσθη το Μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου για την «ημέρα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος».

• Την 2α του μηνός Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα της εβδομάδος Σάββατο, ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μάνδρας, του τέως Δήμου Ορφέως, και τέλεσε το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο ευσεβούς χριστιανής.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....