Λιτόχωρο: Εορτασμός της 144ης επετείου της Επανάστασης του Ολύμπου

Το Σάββατο και την Κυριακή, 26 και 27 Φεβρουαρίου, κορυφώθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 144 ετών από την Επανάσταση του Ολύμπου (1878).

Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία, μάλιστα, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου ανακήρυξε σε Επίτιμη Δημότη του Δήμου.

Το πρωί της Κυριακής, η κ. Σακελλαροπούλου παρέστη στη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στο πάρκο Λιτοχώρου.

Αναφερόμενη στην επανάσταση που εκδηλώθηκε το 1878 στο Λιτόχωρο, η Πρόεδρος σημείωσε ότι επρόκειτο για ένα γεγονός που «τόνωσε το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων του Ολύμπου, έθεσε τις βάσεις για την προσάρτηση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό και κράτησε ζωντανό το αγωνιστικό φρόνημα των Μακεδόνων».

«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των φλογερών αγωνιστών και των εθελοντών στρατιωτικών που έπεσαν στο πεδίο της μάχης», επισήμανε, «όπως και τους αμάχους που σφαγιάστηκαν στο Λιτόχωρο, τη Ραψάνη και τα κοντινά χωριά από τα οθωμανικά στρατεύματα». «Ο ηρωικός αγώνας και η θυσία τους», κατέληξε, «αποτελεί πηγή έμπνευσης και διαχρονικό παράδειγμα πίστης και αγάπης για την πατρίδα».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....