Λυσίμαχος Καυταντζόγλου: Ο Έλληνας διπλωμάτης και Εθνικός Ευεργέτης

Ο Εθνικός Ευεργέτης Λυσίμαχος Καυταντζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1870, απόγονος μίας ιστορικής οικογένειας, καθώς ο παππούς του ο Ιωάννης Γούτας Καυταντζόγλου ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας, ενώ πατέρας του ήταν ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Λύσανδρος Καυταντζόγλου.

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και στη Γερμανία. Υπήρξε ωστόσο και ένας από τους ιδρυτές του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών το 1895.

Υπηρέτησε σε υψηλόβαθμες θέσεις στο Υπουργείο Εξωτερικών και έφτασε μέχρι τη θέση του Γενικού Διευθυντή, ενώ εργάστηκε και στις πρεσβείες του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

Μπορεί το 1917 να διορίστηκε πρεσβευτής στο Λονδίνο, ωστόσο οι πολιτικές ανατροπές στο εσωτερικό της χώρας, με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, δεν του επέτρεψαν να υπηρετήσει σ’ αυτή τη θέση. Ήταν γνωστό ότι ο ίδιος άνηκε στο αντιβενιζελικό ρεύμα.

Κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας συμμετείχε στην αντιπροσωπεία η οποία υπό τον Πρωθυπουργό Νικόλαο Καλογερόπουλο διαπραγματεύτηκε την αναθεώρηση -χωρίς αίσια κατάληξη- της Συνθήκης των Σεβρών.

Ο Λυσίμαχος Καυταντζόγλου πέθανε σαν σήμερα, στις 15 Φεβρουαρίου του 1932, σε ηλικία 62 ετών.

Στη διαθήκη του όριζε ότι άφηνε όλη του την περιουσία για την ανέγερση του «Πανελλήνιου Ηρώου», δια του οποίου θα τιμούνταν οι Ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία του Έθνους. Έως και την δεκαετία του ’50 δεν είχε ληφθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία για την αξιοποίηση των χρημάτων. Την εποχή εκείνη παράγοντες της Θεσσαλονίκης έπεισαν τους κληρονόμους του Καυταντζόγλου να τροποποιήσουν την επιθυμία του και να διατεθούν τα χρήματα για την κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου. Η μεγάλη στιγμή της ανέγερσης του Καυταντζόγλειου Σταδίου έφθασε στις 26 Οκτωβρίου του 1956, με τα εγκαίνια να γίνονται από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....