Με επιτυχία η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος

Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η Μεγάλη Εκκλησιαστική Εκδήλωση για τη Μεγάλη Εβδομάδα, την Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, την οποία διοργανώνει για περισσότερα από 44 χρόνια η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, προετοιμάζοντας και με αυτό τον τρόπο τούς πιστούς, για τα μεγάλα γεγονότα των Παθών και της Αναστάσεως του Χριστού.

 

Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ιστορική Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής, τηρουμένων των προβλεπομένων υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπου ο Χορός του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «Ο ΠΑΠΑ-ΓΙΩΡΓΗΣ ΡΗΓΑΣ» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Μουσικής κ. Γεωργίου Γερογιάννη, να αποδίδει επίκαιρους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος, εν είδει οδοιπορικού και δραματουργίας, με άριστο, ως προς την απόδοση και το ύφος της ψαλτικής τέχνης, τρόπο.

 

Στο κλίμα της Εκδηλώσεως εισήγαγε τους παρευρεθέντες Κληρικούς και λαϊκούς, μεταξύ των οποίων ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού Υποστράτηγος Λύσανδρος Ξηρογιάννης, ο Λιμενάρχης Χαλκίδος Πλοίαρχος κ. Κωνσταντίνος Φλουρής, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Χαλκιδέων κ. Δήμητρα Σακελλαράκη η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Χ. κ. Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογιού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο τ. Βουλευτής και Ευεργέτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, Πρόεδροι τοπικών Συλλόγων κ.ά., ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ο οποίος τους καλωσόρισε στην Εκδήλωση, αναφέροντας πως κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα σμίγουμε τον πόνο και το δάκρυ μας με τον πόνο του Σταυρού του Χριστού και αυτή η καθιερωμένη Εκδήλωση είναι μια σταυροαναστάσιμη αναπαράσταση λιτανείας προς τον Γολγοθά, όχι μόνο για να θυμηθούμε το πάθος του Χριστού αλλά να δούμε, μέσα μας, την σταύρωση και να περιμένουμε την Ανάστασή Του.

 

Κύριος ομιλητής της Εκδηλώσεως ήταν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικηφόρος Ευσταθίου, ο οποίος συνέταξε ομιλία με θέμα: «ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ», αλλά, λόγω αιτιολογημένης απουσίας του ανέγνωσε ο Γραμματέας της Ι. Μητροπόλεως και Εφημέριος του Ενοριακού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλκίδος Αρχιμ. Χρυσόστομος Καλύβας.

 

Στην θαυμάσια ομιλία του, με αναφορά στα γεγονότα που μνημονεύονται και εορτάζονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αναφέρθηκε ότι στον Γολγοθά επί του Σταυρού σημειώθηκε μια νίκη. Η νίκη της οδυνόμενης αγάπης, καθώς οι άνθρωποι κατεδίκασαν τον Θεό σε θάνατο, αλλά ο Θεός διά του θανάτου και της Αναστάσεώς του, κατεδίκασε τους ανθρώπους σε αθανασία.

 

Την Εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος , Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Πρωτοσύγκελλό του π. Νικόδημο για το προλογικό του καλωσόρισμα, τους π. Νικηφόρο και π. Χρυσόστομο για την ετοιμασία και την παρουσίαση της κεντρικής ομιλίας, τον Χοράρχη κ. Γεώργιο Γερογιάννη και τα λοιπά μέλη της Χορωδίας, τα οποία έψαλλαν τους ύμνους που περιγράφουν τα σεπτά πάθη του Χριστού και προσκαλούν κάθε άνθρωπο να ασκηθεί με όλες τις δυνάμεις του στο άθλημα της αγάπης και εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση είναι όσα το φρόνημα του κόσμου και ο εγωϊσμός μας βάζουν μπροστά μας και περιγράφηκαν τόσο εύστοχα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε επίσης τους Ιερείς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής για την φιλοξενία της Εκδήλωσης και φυσικά όλους τους προσελθόντες χριστιανούς, οι οποίοι βρήκαν χρόνο και τρόπο για να προσέλθουν, προς τους οποίους ευχήθηκε αναλόγως για την Μεγάλη Εβδομάδα.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την Εκδήλωση, επιλέγοντας τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=QsZ84eqsY_E

 

(Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Θωμάς Βλάχος).

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....