Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου

Με ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, η οποία λόγω της πανδημίας είχε αναστείλει προσωρινώς τις εργασίες της.
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου και ο ενθουσιασμός που υπήρξε για την νέα συνάντηση κατέδειξε την δίψα του κόσμου για θεραπευτικό λόγο αλλά συγχρόνως και το πόσο έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή της Μητροπόλεως μας, και του υπεύθυνου αυτής π. Μελετίου Ζαχαρόπουλου, για θέματα που αφορούν το γάμο, τις σχέσεις, τα παιδιά αλλά και όχι μόνο.
Στην συνάντηση της 29ης Μαΐου ομιλητής ήταν ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας από την Κρήτη, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μικρά μυστικά ευτυχισμένης ζωής».
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο άνθρωπος οντολογικά ανήκει στην χαρά και ευτυχία, αφού είναι καρπός μιας εκστατικής δημιουργικής κινήσεως του Θεού όπως αναφέρει ο Άγιος Μάξιμος Ομολογητής. Δηλαδή δημιούργημα, αγάπης, χαράς και φωτός. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει δίχως και έξω από την χαρά διότι γι’ αυτήν είναι πλασμένος. Ωστόσο τα πάθη και οι αδυναμίες μας, οι πεποιθήσεις και αντιλήψεις, το εγώ και οι παραστάσεις που κουβαλάμε μέσα μας, ως προγονικές μνήμες και εμπειρίες, δεν μας αφήνουν να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό εαυτό κι αληθινή φύση μας. Φοράμε μάσκες και παίζουμε ρόλους που μας απομακρύνουν από τις πραγματικές ανάγκες μας.
Κάθε επαφή όμως, έστω και μερική με την αληθινή φύση μας, που είναι Κατ Εικόνα Θεού πλασμένη, κάθε επαφή με την Χάρη του Θεού που συγκροτεί και διαχέει τα πάντα, είναι εμπειρία χαράς και ευτυχίας.
Στην συνέχεια ο π. Χαράλαμπος αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα πολλά μυστικά που μας παραθέτει η μυστική εμπειρία των Αγίων αλλά και της σύγχρονης ψυχολογίας, ως τέχνη ζωής με σκοπό να φτάσουμε στην εμπειρία της ευτυχίας.
Μερικά από αυτά είναι:
1. Η χαρά είναι πρόσωπο και όχι ιδέα. Έχει όνομα και λέγεται Χριστός.
2. Η ευτυχία είναι επιλογή
3. Την ζωή πρέπει να την δούμε ως δώρο Θεού και όχι ως βάρος που πρέπει να ξεφορτωθούμε από πάνω μας.
4. Να μην αισθανόμαστε ενοχή προς την χαρά. Αλλά να την δεχόμαστε ως καρπό και εμπειρία του Αγίου Πνεύματος που ζει και υπάρχει σε πρόσωπα και καταστάσεις.
5. Να μην αναβάλουμε την χαρά για αύριο, όταν θα είναι ιδανικές οι συνθήκες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη να πιστεύεις ότι θα έρθει στιγμή που θα υπάρξουν ιδανικές συνθήκες να χαρείς. Ξεκινάμε τώρα κι ας μην είναι όλα τέλεια.
6. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, αλλά αργά και ώριμα βήματα.
7. Να εστιάζουμε σε αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε σήμερα και όχι σε αυτό που μας δυσκολεύει ή δεν είναι ώριμο μέσα μας για αλλαγή.
8. Να ζούμε με νήψη και εγρήγορση ελέγχοντας τις σκέψεις και τους λογισμούς μας. Προσπαθώντας να τηρούμε καθαρό νου, διότι όπως λέει ο Γέροντας Θαδδαίος «οι σκέψεις διαμορφώνουν πραγματικότητες».
9. Να ασκούμαστε στην καθημερινή δοξολογία και ευχαριστία. Να ζούμε τις στιγμές μας με Ευγνωμοσύνη διότι είναι χαριτωμένο και θεραπευτικό.
10. Και τέλος ότι ο Θεός αγαπάει εκείνους που τολμούν και εργάζονται για την ευτυχία και την χαρά τους. Κι όταν εκείνοι κάνουν αυτά που μπορούν Εκείνος αναλαμβάνει αυτά που δεν αντέχουν.
Μετα το τέλος της ομιλίας υπήρξε ενδιαφέρουσα συζήτηση πάνω σε ερωτήματα και προβληματισμούς που έθεσε το κοινό και η βραδιά έκλεισε με χαμόγελα και δοξολογία στο Θεό.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....