Mε λαμπρότητα εορτάθηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στη Σητεία.

Με την δέουσα λαμπρότητα, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εορτάσθηκαν την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 τα Άγια Θεοφάνεια στην πόλη της Σητείας. Το πρωί στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος στη συνέχεια  προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. κ. Ιωσήφ. Ο πολιός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου με τον πάντοτε θεολογικό, ζείδωρο, μεστό και άμεσο λόγο του μετέφερε στους πιστούς τα μεγάλα θεολογικά μηνύματα της Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων και της επιφάνειας του εν Τριάδι Θεού στον κόσμο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού προεξάρχοντος του Σεβ. κ. Ιωσήφ. Μετά την απόλυση, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ιωσήφ για την ευλογητική παρουσία του στη γενέθλια γη και στην Ενορία που μεγάλωσε και ανδρώθηκηε εκκλησιαστικά και του ευχήθηκε καλό ταξίδι στην  Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί μετέχοντας ως Συνοδικό Μέλος στις εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Του ζήτησε να μεταφέρει στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση του ιδίου, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του ευσεβούς, φιλογενούς και ευγενούς λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Στη συνέχεια σχηματίστηκε πομπή προς το λιμάνι της πόλεως με την αυστηρή τήρηση των θεσπισθέντων προληπτικών μέτρων υγιεινής που προβλέπονται για την τέλεση θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους για την αποφυγή μεταδόσεως του κορονοϊού COVID-19. Στο λιμάνι ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, περιστοιχούμενος από τον Ιερό Κλήρο και παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, επιβιβάστηκε σε καΐκι, απ’ όπου τέλεσε τον υπαίθριο καθαγιασμό των υδάτων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι, συνεχίζοντας την μακροχρόνια παράδοση κατά την οποία ο εκάστοτε Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας ιερουργεί και αγιάζει τα ύδατα στην Σητεία, δεύτερη έδρα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Πέντε νεαροί κολυμβητές αψήφισαν τις χαμηλές θερμοκρασίες και έπεσαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την Απόλυση ο Σεβ. κ. Κύριλλος, ευχήθηκε εγκάρδια χρόνια πολλά και ευλογημένα, καλή φώτιση σε όλους και με την Χάρη του επιφανέντος Κυρίου μας Ιησού Χριστού γρήγορα να απαλλαγούμε και να απελευθερωθούμε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Σητείας Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο ιερατικώς προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Παθιάκης και οι Ιερολογιώτατοι Διάκονοι π. Τίτος Ματαλλιωτάκης και π. Θεμιστοκλής Μπεϊνάς. Εκκλησιάστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γεώργιος Ζερβάκης, ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Υποδιοικητής της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης (Π.Ν.Β.) Κυριαμαδίου κ. Κωνσταντίνος Παθιάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Υποπλοίαρχος κ. Ιωάννης Ψαράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας Αντιπύραρχος κ. Παύλος Καπετανάκης, ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας Αστυνόμος Β´ κ. Παπαντώνης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και αρχών, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο διάδοσης του κορωνοϊού.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....