Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε διά ζώσης το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19, το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα» (εξομολογητική) που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Οι διοργανωτές του προγράμματος αφού πήραν την ευχή του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνάντηση στην αίθουσα τελετών της Ι. Μητροπόλεως. Σε αυτήν ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου, τέλεσε τον αγιασμό, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου και μετέφερε τις ευχές του, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο για τη συνεργασία με το Ι.Π.Ε. και τη δυνατότητα που προσφέρει στους κληρικούς, μέσω της διά βίου μάθησης και εκπαίδευσης, να επιμορφωθούν και να ενισχυθούν στην αντιμετώπιση των πρακτικών θεμάτων της ενοριακής ζωής. Ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε επίσης τον συντονιστή του προγράμματος Πανοσ. Αρχιμ. Φώτιο Ζαρζαβατσάκη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά στην οργάνωση του προγράμματος, με τις ευλογίες του Παναγιωτάτου. Στη συνέχεια ο αναπληρωτής διευθυντής του Ι.Π.Ε. μίλησε για το αντικείμενο του προγράμματος «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα» (εξομολογητική) και ειδικότερα αναφέρθηκε στους στόχους του προγράμματος, οι οποίοι αποβλέπουν στο να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τις επιστημονικές απόψεις ειδικών, αλλά και θεολόγων, σχετικά με τα σύνθετα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, ώστε να μπορούν με έναν καίριο και σύγχρονο θεολογικό λόγο να συμβουλεύουν και να καθοδηγούν τους πιστούς.

Ακολούθως, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Ποιμαντικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πολύπλευρο έργο που επιτελεί το Ι.Π.Ε. και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα «Σύγχρονες “εναλλακτικές” μορφές οικογένειας».

Το πρόγραμμα παρακολουθούν 40 κληρικοί της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Χρυσόστομος Σταμούλης, οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Αιδεσ. Πρωτοπρ. Αθανάσιος Γκίκας, Αιδεσ. Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλλιακμάνης, κ. Μιλτιάδης Βάντσος, και κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, κ. Βασίλειος Φανάρας και ο Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Κόιος.

Μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο π. Θεολόγος μαζί με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει δια ζώσης τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....