Με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη η αδελφοποίηση Μυτιλήνης – Νοεχωρίου Κωνσταντινουπόλεως

Το μεσημέρι της Τρίτης, 12 Απριλίου, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σε ακρόαση τον κ. Παναγιώτη Τσακύρη, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου.

Τον Αντιδήμαρχο Μυτιλήνης συνόδευαν ο κ. Μανώλης Μηνάογλου, μέλος της Εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Νεοχωρίου της Πόλεως, και ο κ. Μιχάλης Χαννούτογλου, Εκτελεστικός Γραμματέας της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ο κ. Τσακύρης επέδωσε στον Πατριάρχη αντίγραφο της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, σύμφωνα με την οποία αδελφοποιείται η πρωτεύουσα της Λέσβου με το Νιχώρι της Πόλεως, λόγω της καταγωγής του πολιούχου της Μυτιλήνης, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, από το όμορφο Βοσπορινό προάστιο.

Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή Του γι’ αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Θυμήθηκε δε τις εξαιρετικά όμορφες στιγμές που έζησε, κατά τις πολλές επισκέψεις Του στη Λέσβο, και ανέθεσε στον Αντιδήμαρχο να μεταφέρει τον αδελφικό χαιρετισμό Του στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ. Ιάκωβο, παλιό φίλο Του από τα χρόνια της κοινής μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. Ζήτησε, επίσης, από τον επισκέπτη Του να διαβιβάσει στους Δημοτικούς Άρχοντες την εγκάρδια Πατριαρχική ευλογία Του.

Μετά τη λήξη της ακρόασης, ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος, θέλοντας να τιμήσει τους επισκέπτες Του, τους προσκάλεσε στην Πατριαρχική τράπεζα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης επισκέφθηκε τη γενέτειρα του πολιούχου του νησιού του, ενώ το βράδυ η Κοινότητα Νεοχωρίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νιχωρίτης Άγιος Θεόδωρος είναι ο πολιούχος της Μυτιλήνης, η οποία κατέχει το ιερό λείψανό του και τον τιμά ιδιαίτερα. Γιορτάζει, μάλιστα, κάθε χρόνο πανηγυρικά, την Κυριακή του Παραλύτου, τη διάσωσή της από τη θανατηφόρο πανώλη, που συνέβη το έτος 1832.

Φέτος, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, το Νιχώρι θα αδελφοποιηθεί με την πρωτεύουσα της Λέσβου, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Χριστιανικής Τέχνης, με τίτλο «Θεοδώρεια», μεταξύ 13 και 15 Μαΐου.

Οι εκδηλώσεις αυτές οργανώνονται από τον Δήμο Μυτιλήνης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου. Έχουν τεθεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Οποίος όρισε ως εκπρόσωπό Του τον Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφέρειας Βοσπόρου.

Η Κοινότητα Νεοχωρίου θα εκπροσωπηθεί στα «Θεοδώρεια» από όμιλο Νιχωριτών και φίλων, ο οποίος θα μεταβεί εκείνες της ημέρες στην όμορφη Μυτιλήνη.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....