Η πόλη Port Pirie (Πόρτ Πίρι) είναι ένα περιφερειακό βιομηχανικό κέντρο της Νοτίου Αυστραλίας και αποτελεί την ανεπίσημη «πρωτεύουσα» της Μεσοβορείου περιοχής της Πολιτείας. Κειμένη σε απόσταση 223 χιλιομέτρων από την Αδελαΐδα, απέχει απ’ αυτήν περίπου δυόμισι ώρες οδικώς. Με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων, το Port Pirie είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά κέντρα της Νοτίου Αυστραλίας, υπήρξε δε το πρώτο επαρχιακό κέντρο της πολιτείας που αναγνωρίσθηκε ως πόλη, συγκεκριμένα το έτος 1952. Φιλοξενεί το μεγαλύτερο μεταλλουργείο στο νότιο ημισφαίριο (ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου) μολύβδου και άλλων μετάλλων που εξορύσσονται στο Broken Hill. Το Port Pirie είναι, επίσης, το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά την Αδελαΐδα, λιμάνι της Νοτίου Αυστραλίας.
Το Port Pirie προσήλκυσε το πρώτο κύμα Ελλήνων μεταναστών στην Αυστραλία στις αρχές του περασμένου αιώνος, όταν η περιοχή ευημερούσε από την βιομηχανική ανάπτυξη. Το έτος 1924 ιδρύθηκε στο Port Pirie η πρώτη Ελληνορθόδοξη Ενορία-Κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας (πριν ακόμη ιδρυθεί καμμία στην Αδελαΐδα) αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Έτσι, η πόλη έχει μακρά και πλούσια ιστορία Ορθοδόξου λατρείας και πολιτισμού. Δυστυχώς, όπως συνέβη με πολλά επαρχιακά κέντρα τα τελευταία χρόνια, η πόλη υπέστη σημαντική μείωση του πληθυσμού από την μετεγκατάσταση νέων ανθρώπων και οικογενειών στην Αδελαΐδα και άλλες μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας εις αναζήτησιν εργασίας. Η έξοδος αυτή επηρέασε και την Ελληνορθόδοξη κοινότητα, η οποία δεν έχει πλέον την ζωτικότητα του παρελθόντος και τα τελευταία χρόνια στερείται μονίμου ιερέως. Παρά ταύτα, ο πυρήνας των πιστών, που παραμένει, αγωνίζεται σκληρά για να διατηρήσει ζωντανή την πίστη στην πόλη.
Η Ενορία-Κοινότητα Αγίου Γεωργίου Port Pirie, κατά παράδοσιν, πανηγυρίζει τον προστάτη Άγιό της την πρώτη Κυριακή μετά την εορτή του Αγίου Γεωργίου. Έτσι, η πανήγυρις τελέστηκε φέτος την Κυριακή του Θωμά, οπότε συνέπεσε και η εορτή του Προφήτου Ιερεμίου. Της πανηγύρεως προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, ο οποίος μετέβη αποβραδίς του Σαββάτου, οπότε τέλεσε τον Εσπερινό της εορτής, ενώ την Κυριακή πρωί χοσοστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του τοπικού συνταξιούχου γέροντος κληρικού, πατρός Αχιλλίου Καραμανίδου, και του άγοντος τα ονομαστήριά του, πατρός Ιερεμίου Krieg, διευθυντού του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας «Η Αγία Φιλοθέη», ο οποίος συνόδευσε τον Θεοφιλέστατο από την Αδελαΐδα.
Ο Θεοφιλέστατος ανέγνωσε στο εκκλησίασμα το Πασχάλιο Μήνυμα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μεστό ζωηρρύτων μηνυμάτων, μεταξύ των άλλων ότι «Πάσχα εἶναι ἡ βιωματική βεβαιότης ὅτι ὁ Χριστός εἶναι ἡ ἐλευθεροποιός Ἀλήθεια» και ότι «Ἐν Χριστῷ ἀναστάντι γνωρίζομεν ὅτι τό κακόν, ὑπό ὅλας του τάς μορφάς, δέν ἔχει τόν τελευταῖον λόγον εἰς τήν πορείαν τῆς ἀνθρωπότητος». Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους νυν και παλαιοτέρους προέδρους και μέλη του συμβουλίου για την σκληρή και θεοφιλή τους διακονία της Ενορίας-Κοινότητος.
Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν περί τους 60 πιστούς, νυν και παλαιοί ενορίτες και προσκυνητές από την Αδελαΐδα. Η Κεντρική Φιλόπτωχος Αδελφότητα της Αδελαΐδος παρουσίασε μια μικρή έκθεση βιβλίων, την πνευματική τροφή της οποίας ενθουσιωδώς αξιοποίησαν οι ενορίτες με την αγορά διαφόρων βιβλίων.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, το συμβούλιο της Ενορίας-Κοινότητος παρέθεσε γεύμα στην ενοριακή αίθουσα. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, κ. Φώτης Σεϊντάνης, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τόνισε την σπουδαιότητα και την σκληρή δουλειά που απαιτείται για την συνοχή της τοπικής ορθοδόξου εκκλησιαστικής κοινότητος και την συνέχεια της ορθοδόξου λατρείας.
Γενικότερα, η ημέρα αυτή υπήρξε ευλογία Θεού. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της σκληράς προσπαθείας των ενοριτών να κρατήσουν ζωντανή την πίστη στην παλαιότερη ορθόδοξη κοινότητα της Νοτίου Αυστραλίας.
Άξιο ιδιαιτέρας επισημάνσεως είναι το βαθύ αίσθημα χαράς, που ένοιωσαν οι ενορίτες από τις εγκάρδιες ευχές, ευλογίες και προσευχές του Σεβασμιωτάτου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, για την περίοδο της Αγίας Πεντηκοστής, τις οποίες μετέφερε ο Θεοφιλέστατος κ. Σιλουανός στους πιστούς. Το ενεργό ενδιαφέρον, η φροντίδα και η αγάπη, που επιδεικνύει ο Σεβασμιώτατος στις κοινότητες της υπαίθρου, αναζωπύρωσαν την πίστη μεταξύ των μελών των πλέον ευάλωτων ορθοδόξων κοινοτήτων.