Μήνυμα του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου για την επίθεση στην Ουκρανία

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Παρά τις μακροχρόνιες, ειλικρινείς, επίμονες προσπάθειες της Ουκρανίας και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας, υπήρξε μια απρόκλητη, ύπουλη, κυνική επίθεση από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στην Ουκρανία.

Κοινή μας αποστολή είναι να αποκρούσουμε τον εχθρό, να προστατεύσουμε την πατρίδα μας, το μέλλον μας και το μέλλον των νέων γενεών από την τυραννία που επιδιώκει να επιφέρει ο επιτιθέμενος στις ξιφολόγχες του.

Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Επομένως, ο εχθρός, με τη βοήθεια του Θεού και με την υποστήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου, θα ηττηθεί.

Καθήκον μας τώρα είναι να ενωθούμε, να αντέξουμε το πρώτο χτύπημα, όχι να πανικοβληθούμε. Πιστεύουμε στην πρόνοια του Θεού και στη νίκη της αλήθειας. Εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, τους υπερασπιστές μας.

Προσευχόμαστε με όλους όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του επιτιθέμενου.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υποκύψουμε σε πιθανές εσωτερικές προκλήσεις, να διατηρήσουμε την τάξη, να εκτελούμε εντολές των κρατικών και στρατιωτικών αρχών της Ουκρανίας.

Όπου είναι δυνατόν, ζητώ από τον κλήρο και τους πιστούς να κάνουν τακτικά τις προσευχές τους για την Ουκρανία, για τη νίκη, για τους στρατιώτες μας. Σας ευλογώ να διαβάσετε τον Ακάθιστο προς την Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου και άλλα σχετικά αιτήματα προσευχής.

Κάνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα, σε όλους τους θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου, να στηρίξουν την Ουκρανία, να αναγκάσουν τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να σταματήσουν αμέσως την επίθεση. Ζητώ από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να το κάνουν αυτό.

Όσοι ξεκίνησαν και διεξάγουν έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας πρέπει να γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το νόμο του Θεού και τους ανθρώπινους νόμους, είναι δολοφόνοι και εγκληματίες. Και για το έγκλημά τους θα απαντήσουν ενώπιον του Ύψιστου και ενώπιον της ανθρωπότητας, χωρίς να γλιτώσουν την καταδίκη και την τιμωρία.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Ως Προκαθήμενος, είμαι μαζί σας, εκτελώντας τα καθήκοντά μου. Καθώς εξελίσσονται τα γεγονότα, θα σας κρατάω ενήμερους.

«Μη φοβάστε, μείνετε ακίνητοι – και θα δείτε τη σωτηρία του Κυρίου που θα δημιουργήσει για εσάς σήμερα […]. Ο Κύριος θα πολεμήσει για σένα και θα είσαι ήρεμος» (Έξοδος 14:13-14).

Οι Ουκρανοί είναι ένας ειρηνικός λαός, αλλά ισχυρός σε πνεύμα και πίστη. Πιστεύουμε ότι η βία και τα όπλα που στρέφονται παράνομα εναντίον μας σήμερα θα μετατραπούν σε οργή Θεού και σπαθί εναντίον του επιτιθέμενου. Γιατί όλες οι εγκληματικές προθέσεις είναι γνωστές στον Θεό, όπως λέγεται: «Σκεφτείτε σχέδια, αλλά καταστρέφονται. πείτε τον λόγο, αλλά δεν θα γίνει: γιατί ο Θεός είναι μαζί μας». (Ησ. 8:10). Ας εκπληρωθούν τα λόγια του Σωτήρος στους εμπνευστές του πολέμου και των εισβολέων: «Όλοι οι λαβόντες το σπαθί θα χαθούν από ρομφαία» (Ματθ. 26:52).

Με την προσευχή στα χείλη μας, με αγάπη για τον Θεό, για την Ουκρανία, για τους γείτονές μας, πολεμάμε ενάντια στο κακό – και θα δούμε τη νίκη.

Καλώ το ουκρανικό κράτος, στους στρατιώτες που υπερασπίζονται την Ουκρανία και σε όλο τον λαό μας, την ευλογία του Θεού!

Ο Μέγας Θεός, ο Ένας, σώσε την Ουκρανία για εμάς!

Επιφάνιος,

Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας

24 Φεβρουαρίου 2022

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....