Μητροπολίτης Δημητριάδος : “Μπορεί μία μηχανή με τεχνητή νοημοσύνη να ενεργεί ως άνθρωπος; Εδώ τώρα χρειάζεται Θεός! “

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Νοσοκομείου Βόλου, χοροστάτησε την  Κυριακή της Πεντηκοστής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Παρουσία της διοίκησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, καθώς και πλήθους προσκυνητών που συνέρρευσαν σ’αυτό το σημείο αναφοράς για την πόλη του Βόλου, ο Σεβασμιώτατος, τέλεσε υπαιθρίως την ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, μετ’αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

Προ της απολύσεως, ανέγνωσε ευχές, για την υγεία όλων των νοσηλευομένων ασθενούντων αδελφών μας, και τον επιστηριγμό και την εξ ύψους δύναμη και φώτιση στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής και στο Πανάγιο Πνεύμα, που όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας, προχώρησε τη σκέψη του ως προς την ενοποιό δύναμη που έχει Αυτό μέσα στην Εκκλησία.

Και συνέχισε αναφερόμενος χαρακτηριστικά ως προς τις προκλήσεις της εποχής μας: «Στην εποχή μας υπάρχει κάτι που φαίνεται να γίνεται, υπερφίαλη σκέψη, και που προβληματίζει. Πού θα οδηγήσει; Τι είναι αυτό; Απλώς και εγώ προσπαθώ να παρακολουθήσω τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο ολόκληρο. Είναι η λεγόμενη «τεχνητή νοημοσύνη». Είναι αυτό που εν μέρει έχει μπει στη ζωή μας. Είναι αυτό που έχουμε στα χέρια μας, όταν κρατάμε ένα κινητό τηλέφωνο. Αλήθεια, έχετε σκεφτεί πόσα λίγα χρόνια χρειάστηκαν για να είναι σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα με ένα κινητό στο χέρι; Τα πράγματα εξελίσσονται σαν ένας πύργος της Βαβέλ, που θέλει να φτάσει πολύ-πολύ μακριά. Δηλαδή πού; Στο να μπορεί μία μηχανή να σκέφτεται και να ενεργεί όπως ένας άνθρωπος.  Σήμερα γίνονται κάποια ρομπότ που κάνουν κάποιες εργασίες. Μπορεί κανείς να σκεφτεί τι σημαίνει ένα ρομπότ, μία μηχανή να σκέφτεται, να ενεργεί και να είναι ως άνθρωπος; Αυτός είναι ο στόχος! Εκεί προχωρούν τα πράγματα, και μάλιστα με εξέλιξη ραγδαία! Πολύ λέγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα είναι μία πραγματικότητα. Ναι αλλά τι σημαίνει αυτό για τη ζωή των ανθρώπων; Εδώ αρχίζει να μπαίνει το μεγάλο ερώτημα: Που είναι το υπερφίαλο και που είναι το λογικό για να διασωθεί ως άνθρωπος, ο άνθρωπος που σήμερα υπάρχει; Κινδυνεύει ο άνθρωπος ως άνθρωπος από αυτό το δικό του επίτευγμα εάν και εφόσον πραγματοποιηθεί εν τέλει; Πολύ λέγουν ναι! Άλλοι προβληματίζονται και κάποιοι λέγουν: Εδώ τώρα χρειάζεται Θεός! Δηλαδή; Χρειάζεται η Αλήθεια μίας πίστεως που θα βάλει τα ηθικά όρια, που θα δεσμεύσει αυτήν την εξέλιξη ώστε να μην υπερβεί τα όρια και να μην καταδυναστεύσει τον άνθρωπο. Το Άγιο Πνεύμα είναι Δώρο και Χάρισμα σε όλους όσους βαπτιστήκαμε στην Αγία Τριάδα! Είναι δώρο! Το Άγιο Πνεύμα είναι ενότητα! Το Άγιο Πνεύμα είναι αυτό που κάνει τον άνθρωπο πρόσωπο! Ε λοιπόν αυτά όλα πάνε να ανατραπούν, εάν χάσουμε τον Θεό από τη ζωή μας. …είμαστε μέρος της ανθρωπότητας και θα πρέπει έντονα να προβληματιστούμε, γιατί πολλές φορές από τα μικρά ξεκινάει το υπερφίαλο και αν -αλίμονο- προχωρήσει, ίσως κάποια στιγμή να είναι πολύ αργά, η ανθρωπότητα ολόκληρη να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση.

Θέλω να αναδείξω πόσο αξία έχει και στα μικρά και σε αυτό το μεγάλο, η πίστη μας στο Θεό! Γιατί πιστεύω στην Αγία Τριάδα σημαίνει πιστεύω στον Θεό ως δημιουργό του ανθρώπου. Πιστεύω στον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού. Πιστεύω στον άνθρωπο που είναι πλασμένος για να επανέλθει σε κοινωνία με το Θεό, τον ελεύθερο άνθρωπο, τον αληθινό και αυθεντικό άνθρωπο, που καλούμεθα να διασώσουμε για να παραδώσουμε ανθρώπους, σε αυτούς που έρχονται μετά από εμάς και όχι μηχανές-ανθρώπους. Αλίμονο αν συμβεί κάτι τέτοιο. Να γιατί πρέπει να σταθούμε με ειλικρίνεια πλέον απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν.»

 

 

Παρακολουθήστε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου από το 1. 06 περίπου και εξής.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....