Μητροπολίτης Φθιώτιδος : «Έχουμε ανάγκη να βρούμε το νόημα στη ζωή μας»

Στην όμορφη Λοκρίδα βρέθηκε και πάλι χτες  το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όπου χοροστάτησε στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό της Θεομητορικής Εορτής των Εισοδίων στον ομώνυμο Πανηγυρίζοντα Ναό της κομωπόλεως του Μώλου.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας και Καθηγητής του Ωδείου κ. Χρήστος Τσιρίγκας, καθώς και ιεροψάλτες της Ενορίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Η Είσοδος της Παναγίας μας στα Άγια των Αγίων, σε τόσο μικρή ηλικία, φανερώνει ότι η Παναγία μας δεν φυλακίστηκε μέσα στο Ναό, δεν τιμωρήθηκε, δεν εγκλωβίστηκε, δεν εκτοπίστηκε, δεν απομονώθηκε μέσα στο Ναό, αλλά αντίθετα η είσοδός της μέσα στο Ναό ήταν η ολοκληρωτική απελευθέρωσή της. Μέσα στο Ναό βρήκε την αληθινή χαρά, την αληθινή ευτυχία και μάλιστα στον τέλειο βαθμό, στο βαθμό, ώστε μέσα στη διαμονή στον Ναό, μέσα στην «ακήρατη τρυφή», να αξιωθεί να προετοιμαστεί πλήρως, για να σαρκώσει μέσα στα Σπλάχνα Της τον ίδιο το Θεό, να γίνει η μητέρα του Θεού.

Αυτό το γεγονός είναι συγκλονιστικά σημαντικό για τη ζωή μας. Όλη η επιτυχία της ζωής μας, ό,τι και να κάνουμε ο καθένας από μας, όποια και να είναι η καθημερινότητά μας, το επάγγελμά μας, η ενασχόλησή μας, το μορφωτικό ή οικονομικό ή άλλο επίπεδο μας, ό,τι και να γίνεται στη ζωή μας, όλα τελικά θα κριθούν κατά πόσο βρήκαμε νόημα σε αυτά που κάνουμε, κατά πόσο βρίσκουμε κάποια ουσία σε ό,τι κάνουμε, κατά πόσο μας γεμίζει αυτό που κάνουμε.

Πάρα πολλές φορές κάνουμε πάρα πολλά πράγματα κάθε μέρα, το πρόγραμμά μας μπορεί να είναι γεμάτο από το πρωί μέχρι το βράδυ και παρά ταύτα νιώθουμε πολύ άδειοι, πολύ κενοί, πολλές φορές με αυτά που συμβαίνουν στην καθημερινότητα μας αναρωτιόμαστε: «Άραγε κάνω τίποτα; Αξίζει όλος αυτός ο κόπος, αξίζουν όλα αυτά τα βάσανα, όλες αυτές οι μέριμνες, όλες αυτές οι έγνοιες»; Πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ιδιαίτερα της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, δαπανούν ατελείωτες ώρες με πολλή μέριμνα, με πολλή αγωνία. Άραγε βρίσκουν την ευτυχία; Άραγε η ευτυχία βρίσκεται στην εικόνα που μπορεί να βλέπουμε με αστραφτερά χαμόγελα ή με πολυτέλεια ή με κάποιες άλλες εξωτερικές εκφράσεις; Άραγε που βρίσκεται η πληρότητα; Πότε ένας άνθρωπος είναι πραγματικά γεμάτος στη ζωή του;

Πολλές φορές συμβαίνουν δυστυχήματα, πραγματικά τραγικά δυστυχήματα, άνθρωποι της καθημερινότητας μας να αφαιρούν τη ζωή τους, να τελειώνουν οι ίδιοι τη ζωή τους και απορούμε και λέμε: «Μα φαινόταν μια χαρά! Φαινόταν ότι όλα ήταν μια χαρά, ότι δεν συνέβαινε τίποτα, όλα τα είχε ή βλέπουμε άλλους ανθρώπους να προβαίνουν σε πράξεις παραβατικές.

Άραγε η ουσία της ζωής, η πραγματική ουσία που βρίσκεται;

Βρίσκεται στα επιφαινόμενα; Βρίσκεται σε αυτό που βλέπουμε; Άραγε οι κρίσεις μας για τους άλλους είναι ακριβείς, είναι ρεαλιστικές, είναι πραγματικές; Άραγε μπορούμε να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στην καρδιά και στην ψυχή του άλλου, όταν ενδεχομένως δεν ξέρουμε τι συμβαίνει μέσα στην ίδια τη δική μας καρδιά, στη δική μας ύπαρξη και στη δική μας ψυχή; Γιατί μας πιάνει τόσο εύκολα μελαγχολία, απογοήτευση, παραίτηση; Γιατί τόσο εύκολα μας πιάνει ακηδία; Όλα αυτά καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: «Ο άνθρωπος, όλοι μας, έχουμε ανάγκη να βρούμε το νόημα στη ζωή μας».

Η Παναγία το βρήκε το νόημα και παρά το γεγονός ότι φαίνεται εξωτερικά να στερήθηκε τις χαρές του κόσμου τούτου, καθώς από τόσο μικρούλα ηλικία εισήλθε εις τα Άγια των Αγίων, εκεί όμως έζησε την αληθινή ευτυχία, την αληθινή χαρά, τρεφόταν από τους αγγέλους και από τους αγίους κι αυτό γέμιζε τη ζωή της. Ασφαλώς δεν ζητά ο Θεός από εμάς να ακολουθήσουμε ως πιστό αντίγραφο τη ζωή της Παναγίας μας. Προσκαλεί όμως και εμείς να αναζητήσουμε το αληθινό νόημα και θα δούμε πραγματικά ότι το αληθινό νόημα βρίσκεται στην αγάπη, βρίσκεται στην οικογένεια, στη συντροφικότητα, στην παρέα. Το αληθινό νόημα της ζωής βρίσκεται, όταν βρίσκονται άνθρωποι γύρω μας που μας καταλαβαίνουν, μας κατανοούν, έχουν τη διάθεση να μας ακούσουν, νοιάζονται για μας πραγματικά. Και ένας άνθρωπος στη ζωή μας να υπάρχει, ο οποίος να στέκεται με ανιδιοτέλεια κοντά μας, φτάνει πολλές φορές, για να είναι το νόημα στη ζωή μας, να είναι η πηγή της χαράς στη ζωή μας.

Πόσο λοιπόν σπουδαίο πράγμα μας φανερώνει σήμερα με την εορτή της η Παναγία μας και μας προσκαλεί να εισέλθουμε ουσιαστικά και εμείς σε ένα πραγματικό νόημα ζωής. Είναι μία ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τη ζωή μας, να μιλήσουμε λίγο με τον εαυτό μας πιο σοβαρά, να κατακάτσει η σκόνη της γειτονιάς, της κουβέντας, των ψιθυρισμών, να κάτσουμε να μιλήσουμε με τον εαυτό μας, να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον, να επικοινωνήσουμε και να βρούμε και να θέσουμε προτεραιότητες και να ιεραρχήσουμε την πορεία της ζωής μας.

Ο Ναός δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία δυνατότητα να εισέλθουμε μέσα στα Άγια των Αγίων για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας. Αυτό έχουμε ανάγκη. Είναι πάρα πολύ εύκολο να ασχολείται ο ένας με τον άλλον. Δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα, αλλά και συνάμα και πιο γελοίο και πιο αστείο και πιο επιφανειακό. Έχουμε ανάγκη να ασχοληθούμε στα σοβαρά με τον εαυτό μας και ερχόμενοι στο Ναό, όχι να πέσουμε σε μία κατάθλιψη, σε μία απαισιοδοξία αλλά αντίθετα από το πρόσωπο της Παναγίας, από τα πρόσωπα των Αγίων να πάρουμε δύναμη και νόημα και να καταλάβουμε τι είναι αυτό, το οποίο πρέπει να είναι πρώτο στη ζωή μας, ποια είναι η προτεραιότητα μας, να ιεραρχήσουμε τη ζωή και κάθε φορά να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα για μία καλύτερη ζωή με περισσότερο νόημα».

Ακολούθησε πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εικόνος της Παναγίας και του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου στους δρόμους του Μώλου προπορευομένης της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, μελών του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Μώλου, του Γεωργικού Συνεταιρισμού, του Συλλόγου Γυναικών, των αρχόντων, καθώς και πλήθους πιστών.

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού και Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας ευχαρίστικες υιικώς και με αισθήματα ευγνωμοσύνης, αγάπης και σεβασμού τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την αγιαστική παρουσία του στην πανήγυρη, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του Επισκόπου στις Πανηγύρεις, ημέρα χαρμόσυνη και ιδιαίτερα σημαντική για την Ενορία και όλο το ποίμνιο και ευχαρίστησε τους ιερείς, τους άρχοντες, όλους τους συνεργάτες της Ενορίας και όλους τους πιστούς για την παρουσία τους και την βοήθειά τους.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε σε όλους πατρικώς χρόνια πολλά με διαρκή την ευλογία της Παναγίας στην ζωή τους και συνεχάρη τον π. Κωνσταντίνο και τους συνεργάτες του για την άρτια διεξαγωγή της ιεράς πανηγύρεως, αλλά και για την ανιδιοτελή και γεμάτη αγάπη διακονία του και στην Ενορία, αλλά και στο έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο νέος Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Καμένων Βούρλων κ. Απόστολος Στεργιόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Καμένων Βούρλων κ. Παναγιώτης Κοτρώνης, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....