Μητροπολίτης Φθιώτιδος : «Η Λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος έγινε ο ομφαλός της γης»

Ολοκληρώθηκε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγάθωνος, μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στον Όσιο Βησσαρίωνα, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 18 Ιουνίου με μία σπουδαία εκδήλωση της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας με τίτλο:  «Ο Όσιος Βησσαρίων: ο απλούς και φιλόστοργος πατήρ» (πατήστε εδώ) στην οποία ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στον Όσιο Βησσαρίωνα και «στην πατρική του αγάπη, με την οποία μας συγκαλεί διαρκώς όλους κοντά του και μας ενώνει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά και κορυφώθηκε με την επίσκεψη της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και ολοκληρώθηκε με την ικετήριο και ευχαριστήριο Ιερά Παράκληση ενώπιον του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου εις κατάθεσιν ευγνωμοσύνης στον Όσιο για την μεγάλη ευλογία, την οποία έζησε όλες αυτές τις ημέρες η τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος.

Στην Ιερά Παράκληση χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνευχομένου και του ενδημούντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, αδελφού της Ιεράς Μονής του Αγάθωνος.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ενώπιον της λάρνακος του Οσίου Βησσαρίωνος με συγκίνηση ανέφερε:

«Με πολλή συγκίνηση σήμερα βρισκόμαστε και πάλι ενώπιον του Σκηνώματος του Οσίου Πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Όσιο για την μεγάλη δωρεά, την οποία επιδαψίλευσε η δική του οσιακή αγάπη και ζωή σε όλους μας και αποτελεί η σημερινή μέρα ένα τεράστιο ορόσημο και ένα τεράστια σημείο της Χάριτος του Θεού.

Ασφαλώς ο Πατριάρχης του Γένους, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος θα μπορούσε ενδεχομένως να επισκεφθεί τη Μονή μας, όπως έχει επισκεφθεί την Μητρόπολή μας και για άλλες ευκαιρίες εξίσου σημαντικές. Άλλωστε ακόμα και ο αέρας του Πατριάρχου είναι ευλογία, ακόμα και η σκιά του.

Θα μπορούσε να επισκεφθεί, όπως και έχει επισκεφθεί, για λόγους επιστημονικούς, κοινωνικούς, ποιμαντικούς με την ευρύτερη έννοια ή και ακαδημαϊκούς ακόμα. Το γεγονός όμως, ότι έρχεται ο Πατριάρχης του Γένους από την Βασιλίδα των Πόλεων την Κωνσταντινούπολη, για να γονατίσει ευλαβικά σε έναν φτωχούλη του Θεού, σε έναν απλό μοναχό, σε έναν Όσιο, ο όποιος διήλθε στην αφάνεια, στη ταπεινότητα, στην αγάπη, στην υπακοή, στην ακτημοσύνη και μαζί με τον Πατριάρχη του Γένους να υποκλιθεί μπροστά του όλη η Οικουμένη είναι ένα γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας.

Η Λάρνακα του Οσίου Βησσαρίωνος έγινε ο ομφαλός της γης, έγινε το κέντρο της Οικουμένης. Σεβαστοί Ιεράρχες συνοδεύοντας τον Παναγιώτατο, σεβαστοί Ιεράρχες υποδεχόμενοι τον Παναγιώτατο, άρχοντες και αρχόμενοι και χιλιάδες λαού παρά τη δυσκολία του καιρού, παρά τη δυσκολία της ημέρας, παρά τη δυσκολία των περιστάσεων υπό την καθοδήγηση εναρέτων πρεσβυτέρων, ιερέων, μοναχών, μοναζουσών, όλοι μαζί σήμερα γονατίσαμε ευλαβικά μπροστά σε έναν Όσιο του Θεού και αυτό αποτελεί μια μεγάλη παρηγοριά για κάθε ταπεινή και απλή ψυχή, η οποία εργάζεται το θέλημα του Θεού στη ζωή της.

Αποτελεί Άγιε Καθηγούμενε, π. Γερμανέ, ένα τεράστιο δίδαγμα ζωής για την Αδελφότητα. Η σημερινή ημέρα αποτελεί από μόνη της ένα σπουδαίο γεγονός δια βίου κατηχήσεως. Το ότι βρέθηκε ο Πατριάρχης εδώ γονατίζοντας και ασπαζόμενος τον Όσιο.

Συγκινούνται ιδιαίτερα οι άνθρωποι που γνώρισαν τον Όσιο και αναφέρουν: «Σεβασμιώτατε, του αξίζουν αυτά τα μεγαλεία του Οσίου Βησσαρίωνα, του Γέροντα Βησσαρίωνα, του αξίζουν του παππούλη αυτές οι τιμές, γιατί σε όλη του τη ζωή τίμησε τον άνθρωπο, τίμησε τον πονεμένο άνθρωπο, τίμησε τον ταλαιπωρημένο άνθρωπο, τίμησε τον αμαρτωλό άνθρωπο, τίμησε την εικόνα του Θεού και για αυτό σήμερα αξιωνόμαστε αυτής της τεράστιας τιμής και τελέσαμε αυτή την Ιερά Παράκληση, για να του πούμε ένα ευχαριστώ και να του πω και ένα τεράστιο ευχαριστώ ως Επίσκοπος αυτής της Μητροπόλεως, που μου χάρισε να ζω τέτοιες στιγμές, να ζει η αναξιότητά μου τέτοιες ευλογίες και να έχω τέτοιους μοναχούς στο πλευρό μου για τους οποίους είμαι υπερήφανους και καυχώμαι.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ που έχω τέτοιους συνεργάτες, τέτοιους διακόνους, κάθε βαθμίδας διακονίας, τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο, τον Άγιο Γενικό Αρχιερατικό, όλους τους πατέρες της Μητροπόλεως, τις μοναχές μας τις υπέροχες, τα παιδιά μας, τους ιεροψάλτες μας, όλους, τους εργάτες, τα παιδιά της μονής εδώ όλους ανεξαιρέτως.

Αυτή την ευγνωμοσύνη να την κρατήσετε, παιδιά μου αγαπημένα, μέσα στην καρδιά σας και αυτή η μέρα της επισκέψεως του Πατριάρχου να χαραχθεί μέσα στην ψυχή όλων σας και όλων μας. Μέρα μοναδική και συγκλονιστική. Είμαι πολύ περήφανος για τους Πατέρες της Αδελφότητος του Αγάθωνος. Αποτελούν για μένα πολύτιμες πέτρες στη μίτρα που μου φόρεσε η Εκκλησία, η Ιεραρχία της Αγιωτάτης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....